Læsetid: 7 min.

’Når oligarkerne er imod dig, ved du, at du gør det rigtige for folket’

Selve symbolet på Ukraines omfattende korruption har siden landets uafhængighed i 1991 været sundhedssystemet. For at få en ordentlig lægebehandling skal du bestikke dig frem. Nu har et barn af Maidan-revolutionen, den amerikanskfødte læge Ulana Suprun, taget opgaven på sig at bekæmpe systemet indefra
Ulana Suprun køber ikke ideen om, at man automatisk selv bliver korrupt ved at træde ind i en regering, hvor én eller to personer er mistænkt for bestikkelse. Man er nødt til at ændre systemet indefra, og det gør man ved at lave reformer, der sporer folk væk fra korruptionen, siger hun.

Ulana Suprun køber ikke ideen om, at man automatisk selv bliver korrupt ved at træde ind i en regering, hvor én eller to personer er mistænkt for bestikkelse. Man er nødt til at ændre systemet indefra, og det gør man ved at lave reformer, der sporer folk væk fra korruptionen, siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

4. juli 2018

Maidan-revolutionen begyndte samme uge, som Ulana Suprun flyttede til Kijev.

Det var i november 2013, og hun havde kort forinden forladt sin trygge tilværelse som læge i New York til fordel for det land, hendes forældre i sin tid forlod. Planen var egentlig at oversætte ukrainsk litteratur til et udenlandsk publikum. Men da protesterne mod præsident Viktor Janukovitj begyndte at eskalere, endte Suprun som frivillig læge med at behandle tilskadekomne demonstranter på Kijevs uafhængighedsplads.

Demonstranterne vandt og præsident Janukovitj gik af, men kun for at blive erstattet af et nyt oligark-styre, der synes lige så korrumperet som det gamle.

Men i 2016 blev Ulana Suprun så selv inviteret ind i regeringen som sundhedsminister som den seneste i rækken af fremmede fugle, der kunne komme ind udefra for at gøre op med nogle af landets indgroede problemer. Og hun takkede ja.

Er hun ikke selv med til at legitimere et korrupt system, idet hun træder ind i det, lyder et af vores spørgsmål til hende, da vi møder hende i København i forbindelse med en konference om ukrainske reformer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Espen Bøgh
ingemaje lange og Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu