Læsetid: 5 min.

»NATO’s formål: Hold russerne ude, amerikanerne inde og tyskerne nede«

Den nordatlantiske forsvarsalliance, som Danmark ubegejstret tilsluttede sig ved oprettelsen i 1949, har vist sig overraskende holdbar. Men den er bygget på forestillinger, der byder Donald Trump imod
10. juli 2018

Formålet med NATO, den nordatlantiske forsvarsalliance, kan fortælles kort. I hvert fald ifølge NATO’s første generalsekretær, briten Lord Ismay. Han var en erfaren general, der havde tjent som Winston Churchills militære chefrådgiver under Anden Verdenskrig. Ismay gengav ideen med NATO således: »At holde russerne ude, amerikanerne inde og tyskerne nede.«

Når russerne skulle holdes ude af alliancens område, skyldtes det, at Stalins Sovjetunionen allerede umiddelbart efter afslutningen på Verdenskrigen i 1945 skabte utryghed i Vesten ved at bryde de løfter, som Stalin havde givet om frie valg i Polen. Stalin brugte Den Røde Hærs tilstedeværelse i Østeuropa til at indsætte marionetregeringer. I februar 1948 stod Sovjetunionen bag det kommunistiske Prag-kup, der aflivede det tjekkoslovakiske demokrati. Fra juni 1948 til maj 1949 blokerede Sovjetunionen Vestmagternes adgang til deres besættelseszoner i Vestberlin – i et forsøg på at tvinge dem ud af byen. Vestmagterne opretholdt forbindelsen – og forsyningen af vestberlinerne – ved en luftbro så virksom, at Stalin måtte opgive sit forehavende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Runa Lystlund
  • Ruth Gjesing
  • Eva Schwanenflügel
  • Grethe Preisler
Katrine Damm, Runa Lystlund, Ruth Gjesing, Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Ifølge en diplomatisk lækage til Washington Post har Trump underhånden tilbudt Frankrig en særdeles gunstig samhandelsaftale med USA – blot Frankrig bryder med EU."

Det var godtnok satans..

Katrine Damm, David Breuer, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Torben Skov og Gert Romme anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Tiden er løbet fra tante Nato, selv om hun gør alt for at forblive attaktiv ved at blæse til koldkrig (det eneste hun i øvrigt kan).

Hvis EU vil være en magtfaktor, må man lade tanten gå på plejehjem og selv tage fat. At holde to tanter udrustet er ikke effektivt.

Irene Bothmann, Rolf Andersen, Holger Madsen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar

men for USA er det vigtigste formål at holde en evt krig på europæisk jord.

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Holger Madsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Bernhard Drag

Det er nu EU skal styrkes og udbygges og det kan kun gå for langsomt

Jørgen Larsen, Rolf Andersen, Jens Winther, Holger Madsen, Espen Bøgh og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel,

Faktisk er det ikke blot Frankrig, der under hånden har modtaget dette "tilbud".

Katrine Damm, Flemming Berger, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Afløsningen for NATO hedder "Vest unionen" som forsvarsalliance for Europa, og den udenrigspolitik som Europa vil føre selvstændigt, - og ikke "jagte det amerikanske fantasimonster - kommunismen", en pådraget psykose tilbage fra McCarthy tiden i Amerika i 1950erne.

Alle uden undtagelse brød løfter efter 2. VK såvel Stalin som andre ved at blive i Europa af forskellige årsager, som de syntes lød rigtigt og godt.

Stalin er Død for mange år siden og Rusland brød sammen i 1989 og trak sig tilbage til de gamle grænser fra før 2. VK - og med det "forsvandt fjenden og ligeså den kolde retoriske krig", der herskede dengang.

Det sidste er så kommet tilbage efter indlemmelsen af alle de gamle Østeuropæiske stater i NATO, som pludselig "over night" var blevet demokratiske, - men først skulle man have et "figenblad" til at dække over NATO medlemsskabet, og det kom med hjælp fra EU som de gamle Østeurolæiske lande blev medlem af i 2002-3 og et så var vejen banet for NATO medlemsskabet i 2004-5, alt sammen i freden tjeneste, som "naturligvis ikke kunne true russerne"!?

Hverken EU's eller vore egne politikere fortalte om den svinestreg de her deltog i, og i dag ser vi da også at mange af disse gamle Østeuropæiske lande ikke er så ovenud demokratiske alligevel, og vælger stærke ledere der kræves politisk magt og ensidighed rettet mod demokratiet i deres egne lande - "folkets vilje" via stemmesedlen kaldes det.

De politiske værdiers forskel mellem Europa og såvel Amerika som Rusland, er værdier vi skal forsvare på vore egne præmisser - ikke på tågede amerikanske kommunistpsykoser fra 1950ernes McCarthy periode og videre frem, - det tjener nemlig intet godt, men er en forvrængning af virkeligheden, - en evigheds konspiration af mistanker imod verden omkring Amerika, som de selv må bearbejde.

I øjeblikket er vi i Europa faldet i den fælde, at deltage i amerikanske krige rundt omkring i verden, på amerikanske betingelser, hvor selv en løgn om "masseødelæggelsesvåben" ikke er nogen hindring i de amerikanske konspirationsteorier, og i FN spillet Nixon-kortet i tide og utide fra den amerikanske repræsentant; "jeg har det store tavse flertal bag mig", - der i FN regi lyder således; "verdenssamfundet kan ikke tillade sig at vende ryggen til det der sker", og dermed tages resten af verden som gidsler for amerikansk politik globalt.

Hvad Amerika mener bliver pludselig hele verdens mening, - i tavshed, men er et sølle bedrag for den amerikanske opfattelse af deres verdensorden og retten til denne verdensorden - vel og mærke uden andres mening herom.

- En arrogant forestilling om Amerikas selvfølgelige ret til exceptionalisme overalt uden modsigelser!

Katrine Damm, Henrik L Nielsen, Curt Sørensen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Hans Aagaard, Søren Bro og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Fint link Torben Skov, om forhistorien - ikke mindst om hvordan demokratiet skulle håndteres udenom demokratisk indsigt og indflydelse af borgerne.

Michael Pedersen

NATO er en forsikring.

Jeg bryder ikke om alt, hvad mit forsikringsselskab gør og siger, men den har altid trådt til, når jeg har haft brug for dem.

Michael Pedersen, 10. juli, 2018 - 17:22

Jovist er en forsikring en god ting, - men de har jo heller ikke splittet dit hjem til atomer hver gang du har fået hjælp.

Krigen mod Rusland skal ifølge amerikansk doktrin føres på Europæisk jord, - ikke på amerikansk jord, så det bliver dig, din familie, børn forældre osv. der når krigen er overstået skal gå rundt i ruinerne og lede efter ly for vind og vejr, varme og lede efter noget spiseligt samt noget der kan bruges for at lette dagligdagen, i kamp med de andre i ruinerne.

- God fornøjelse!

Jeg havde hellere set krigen ført på Amerikansk jord - for første gang, så de selv fik krigens tæt ind på kroppen, og måske aflagde sig noget af deres krigsliderlighed i fremmede landområder, hvor prisen for dem selv intet betyder.

Det er så let bare at smadre alt der "står i vejen", når man ikke selv skal genopbygge det bagefter for at få blot en lille smule tålelig tilværelse, i ruinerne skabt af ligegyldighed - se blot på Irak, Afghanistan, Libyen og længere tilbage Vietnam.

Alle steder er krigens stenaldertraume efter amerikanerne tydelige, både hvad angår mistede lemlæstede familiemedlemmer, og dertil ødelæggelserne.

Mikael Velschow-Rasmussen, Lars Løfgren, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

NATO er primært et led i USA's magtnetværk kloden over . Nu kræver USA's nuværende autoritære, evigt brølende præsident (der efterhånden af danske journalister fremstilles som blot en slags hyggeonkel) at europæerne skal betale mere til dette amerikanske projekt. Iøvrigt var den kolde krig en proces hvor der foregik grimme ting på begge sider. Rehlings version er den idealiserede amerikanske selvforståle

Michael Pedersen

Man må skille tingene ad, hvilken hverken Curt Sørensen eller Espen Bøgh gør.

USAs fremfærd er ikke altid elegant men ofte kendetegnet ved overdreven magtanvendelse. Nu er det så den evne til overdreven magtanvendelse, der er af stor værdi for mig.

Michael Pedersen, 11. juli, 2018 - 06:45

Jamen så vil jeg da anbefale dig at bliver det amerikanerne kalder "prepper" - dem der forbereder sig på "katastrofen"(krig osv., osv.) for at overleve, for når krigen bliver afholdt på Europæisk jord er den bedste "forsikring", at være forberedt på flugt, indfangning af rotter, katte osv., kende spiselige planter osv., en lille gummibåd, et telt m.m., samt håndværktøj og andre fornødenheder som du vil få brug for, så du kan overleve.

Men god fornøjelse med "din campingtur", og samtidig kan du så glæde dig over den amerikanske overdrevne magtanvendelse, - hvis du altså overlever den "første bølge" og selvfølgelig også et par af de efterfølgende.