Læsetid: 2 min.

Nordkorea anklages for at bedrage USA

Ifølge efterretningskilder er Nordkorea slet ikke i gang med atomafrustning, men tværtimod godt i gang med at styrke sine nukleare ambitioner. Det underminerer resultaterne ved historisk topmøde
USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo (tv.), har i slutningen af denne uge været i Nordkorea for at møde Kim Jong-un. Formålet er ifølge Det Hvide Hus at »fortsætte det igangværende og vigtige arbejde med atomafrustning«

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo (tv.), har i slutningen af denne uge været i Nordkorea for at møde Kim Jong-un. Formålet er ifølge Det Hvide Hus at »fortsætte det igangværende og vigtige arbejde med atomafrustning«

Ritzau Scanpix

7. juli 2018

Den amerikanske præsident, Donald Trump, beskrev sit historiske møde med Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, som en »enorm succes«.

»Der er ikke længere nogen atomtrussel fra Nordkorea,« erklærede Trump kategorisk.

Ved deres møde i Singapore den 12. juni lovede den nordkoreanske leder da også at »arbejde for en atomafrustning på Den Nordkoreanske Halvø«. Men nu tyder meget på, at Nordkorea forsøger at føre Trump, USA og omverdenen bag lyset.

Ifølge oplysninger fra det amerikanske efterretningsvæsen, som er lækket til landets medier, er Nordkorea i færd med at udvide sit atom- og missilprogram, og der er dermed skabt stærk tvivl om den nordkoreanske sides oprigtighed i forhandlingerne med USA.

Efterretningskilder fortæller mediet NBC, at Nordkorea er i gang med at opgradere sit eneste officielle anlæg til berigelse af uran ved Yongbyon, og landet skulle desuden have øget sine aktiviteter ved yderligere to hemmelige anlæg. Samtidig arbejder Nordkorea fortsat ihærdigt på sit missilprogram.

»Det er absolut et utvetydigt bevis for, at de forsøger at føre USA bag lyset,« siger en anonym embedsmand til NBC om nordkoreanernes aktiviteter.

Efterretningskilder siger til et andet amerikansk medie, Washington Post, at man forventer at Nordkorea ikke har i sinde at opgive deres nukleare ambitioner, men vil forsøge at »bedrage USA« om antallet af atomsprænghoveder, som landet besidder.

Nordkoreas taktik har igennem en længere årrække været at bringe sig i en så gunstig forhandlingsposition som muligt ved voldsom sabelraslen – for derefter at tilbyde forsoning til gengæld for sikkerhedsgarantier, økonomisk støtte eller anerkendelse fra omverdenen. Det er en udbredt analyse, at nordkoreanerne ingen interesse har i at opgive sine atomvåben, da de ser dem som landets eneste forhandlingskort og som en nødvendig beskyttelse mod det, som Pyongyang anser for at være en eksistentiel trussel fra USA.

Udgør fortsat en trussel

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, har i slutningen af denne uge været i Nordkorea for at møde Kim Jong-un. Formålet er ifølge Det Hvide Hus at »fortsætte det igangværende og vigtige arbejde med atomafrustning«. Talskvinden Sarah Sanders siger, at USA »fortsat gør fremskridt« i drøftelserne med Nordkorea, men Det Hvide Hus vil hverken be- eller afkræfte rapporterne om, at nordkoreanerne fortsætter med at producere brændsel til atomanlæg.

Udenrigsminister Pompeo forhandler med koreanerne om en tidsplan for atomafrustningen. Han har selv sagt, at man arbejder med en tidsramme på to og et halvt år. Men USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, forventer dog en atomafrustning inden for et år.

Sidste weekend sagde præsident Trump i et interview med Fox News, at »det er muligt«, at hans aftale med Kim Jong-un kan falde fra hinanden. Og på trods af, at han tidligere har meldt ud, at truslen fra Nordkorea nu er neutraliseret, så forlængede han i slutningen af sidste måned sanktioner mod Kim Jong-uns regime med den begrundelse, at landets atomvåben »fortsat udgør en usædvanlig og ekstraordinær trussel mod USA’s nationale sikkerhed, udenrigspolitik og økonomi«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu