Læsetid: 2 min.

Novichok er en svært nedbrydelig nervegift

Det er videnskabeligt plausibelt, at to briter er forgiftet af det samme parti Novichok, som blev brugt i angrebet på Sergej og Julia Skripal i marts
7. juli 2018

Den seneste Novichok-sag gør det såre nærliggende at antage, at det midaldrende britiske par Dawn Sturgess og Charlie Rowley er blevet eksponeret for den selv samme nervegiftgaskilde, som i marts forgiftede den tidligere russiske agent Sergej Skripal og hans datter, Julia.

De britiske myndigheder har endnu ikke officielt bekræftet, at de arbejder ud fra denne tese, men i al fald er det videnskabeligt plausibelt at nervegiften kan bevare sin virkningsgrad tilstrækkeligt længe til, at dette kunne være tilfældet. Især hvis den opbevares i en beholder af en art.

Novichok er ikke et enkelt kemikalie, men samlebetegnelse for en række nervegiftstoffer, Sovjetunionen udviklede i 1970’erne og 80’erne på grundlag af kemikalier, der normalt bruges i insektbekæmpelse eller til andre ikkemilitære formål. Deres præcise kemiske strukturer og egenskaber betragtes som klassificeret information i Storbritannien, USA og andre lande.

Langsom nedbrydning

»Hvor længe de er om at nedbrydes, findes der med sikkerhed ikke offentligt tilgængelige data om, men ud fra mine diskussioner med medarbejdere i Porton Down (hvor det britiske forsvar har et forskningslaboratorium, red.), kan jeg forstå, at de kun nedbrydes langsomt,« siger Alastair Hay, en miljøtoksilog tilknyttet University of Leeds, som har forsket i Saddam-regimets brug af kemiske våben imod irakiske kurdere i Halabja i 1988. »Det kan også forklare, hvorfor Skripal og hans datter var bevidstløse så længe – giften var simpelt hen ikke nedbrudt i deres kroppe.«

Resterende Novichok-kemikalier i miljøet kan nedbrydes hovedsaligt på to måder: enten gennem hydrolyse – dvs. nedbrydning af vand – eller gennem fordampning. Traditionelle nervegifte som sarin er ret modtagelige for sådanne. At sarin fordamper så hurtigt, betyder, at mennesker bliver desto hurtigere eksponeret for det, når de trækker vejret under et kemisk angreb.

Novichok-midler fordamper i et klart langsommere tempo. »Disse stoffer har kemikere med forsæt designet, så de er mere robuste og virksomme over længere tid,« siger Andrea Sella, professor i uorganisk kemi ved University College London.

Ulempen ved det er, at de udgør en risiko for mennesker i nærheden af ​​et forgiftet område. Hay siger dog, at »direkte kontakt er den mest sandsynlige eksponeringsvej«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klaus Flemløse

"kemikalier, der normalt bruges i insektbekæmpelse"

Hvilke pesticider er nært beslægtede med de omtalte nervegifte?

Niels Jakobs

O‐alkyl N‐[bis(dimethylamino)methylidene]‐P‐methylphosphonamidates .

- Altså til dels analog til
insekticidet:
fosthietan.
Kilder Wikipedia (eng.)

Niels Jakobs

Iranske kemikere har fremstillet Novichock forbindelser og publiceret fremstillingen heraf mhp karaksterianalyse af disse med massespektroskopiske metoder...