Læsetid: 7 min.

Nynazisten Beate Zschäpe er dømt for 32 drabsforsøg. Men problemet er racisme

Med livstidsdommen til nynazisten Beate Zschäpe sluttede Tysklands største retssag i nyere tid. Men den tyske efterretningstjenestes rolle i, at terrorcellen NSU kunne dræbe ni migranter, er langt fra opklaret, mener advokaten Mehmet Daimagüler. Han kæmper fortsat for opklaring – og et opgør med den institutionelle racisme i Tyskland
Nynazisten Beate Zschäpe fortrak ikke en mine, da hun modtog en livstidsdom for medvirken til ti drab, medvirken til ti væbnede røverier, og 32 drabsforsøg – især i forbindelse med to sprængstofattentater i multikulturelle handelsgader i Nürnberg og Köln.

Nynazisten Beate Zschäpe fortrak ikke en mine, da hun modtog en livstidsdom for medvirken til ti drab, medvirken til ti væbnede røverier, og 32 drabsforsøg – især i forbindelse med to sprængstofattentater i multikulturelle handelsgader i Nürnberg og Köln.

Ritzau Scanpix

20. juli 2018

Det var en klar sensommerdag i Nürnberg. Og det var en usædvanlig arbejdsdag for blomsterhandleren Enver Şimşek.

Normalt var han engroshandlende, men netop denne 9. september i år 2000 havde han taget en ferievagt for en kollega i en blomsterstand ved en indfaldsvej, hvor han solgte blomster direkte fra sin varevogn.

Tidligt på eftermiddagen opdagede en kunde, at der ikke var nogen betjening i blomsterstanden. Han fik en patruljevogn sendt derud. Sammen med politimændene fandt kunden den 38-årige Enver Şimşek blødende inde i varevognen, skudt gennem hovedet med otte kugler.

Som det første ud af ni mordofre for den nynazistiske terrorcelle Nationalsocialistisk Undergrund (NSU) blev Enver Şimşek myrdet ene og alene af den grund, at han med sine tyrkiske rødder ikke var af tysk afstamning.

Mordvåbnet – en Ceska 83-pistol, som de følgende års otte dødsofre med udenlandsk afstamning også blev likvideret med – kom til at lægge navn til disse ’Ceska-mord’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristen Carsten Munk
  • Eva Schwanenflügel
  • Eric Philipp
  • David Zennaro
  • Steffen Gliese
  • Torben K L Jensen
Kristen Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Eric Philipp, David Zennaro, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eric Philipp

Det er det der sker, når man sætter gamle nacister i gang med at oprette efterretningstjenesten. Hvor Sovietunion/Østtyskland var meget påpæsseligt med hvem de brugte til deres Ministerium für Staatssicherheit, da var USA/Vesttyskland bare interesseret i, at oprette et fungerende forsvar så hurtig som muligt.

Man brugte bare gamle GeStPo mænd.

Nu høster man frugterne fra den gang. En inlandsefterretningstjeneste, der er blind på det højre øje. Det var kendt før og er sikkert nu.

Hvor var det dog bare heldigt for Verfassungsschutz, at næsten alle journaler til deres muldvarpe og hvad de har foretaget sig, ikke fandtes længere, da undersøgelsen gik i gang.

Som man siger på tysk: "Ein Schelm wer Böses dabei denkt."

Ole Frank, Karsten Lundsby og Christina Petterson anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Eric - Det er den britiske hosebåndsorden hvor der står : "honi soit qui mal y pense" og oversat til dansk bliver til : "skam få den der tænker ilde derom"

Torben K L Jensen

Og Eric - lad være med at bruge Google translate - det virker ad helvede til. Og forresten blev den vesttyske efterretningstjeneste oprettet af Reinhard Gehlen - en tysk general fra Wehrmacht.