Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ortega nægter sig skyldig i massedrab i Nicaragua

I et sjældent interview fejer Nicaraguas præsident alle anklager om ansvaret for mord på demonstranter af banen som »en kampagne af løgne« mod hans regering
Demonstranter markerer 100 dages protester mod Nicaraguas præsident.

Demonstranter markerer 100 dages protester mod Nicaraguas præsident.

Esteban Biba

Udland
28. juli 2018

Daniel Ortega er en presset mand.

Protesterne mod den nicaraguanske præsident fortsætter i hjemlandet, hvor antallet af dræbte demonstranter ifølge flere organisationer har rundet 350 siden april. Her gennemførte Ortega en omstridt pensionsreform, der antændte et landsdækkende oprør med mål om at tvinge ham og hans vicepræsident og kone, Rosario Murillo, fra magten.

Demonstrationerne har resulteret i nedskydningen af demonstranter pga. såkaldte turbas, paramilitære grupperinger, som Ortega nægter at have forbindelse til. Menneskeretsorganisationer mener, at de paramilitære grupperinger handler på vegne af præsidenten, og i sidste uge krævede 13 latinamerikanske lande i en fælles erklæring en øjeblikkelig afslutning på »voldshandlingerne, intimideringerne og truslerne rettet mod det nicaraguanske samfund«.

Mandag forsøgte Ortega i et interview med amerikanske Fox News – hans første i ni år med et vestligt medie – at overbevise omverdenen sin uskyld. Her svarede Ortega affærdigende på anklagerne om hans rolle i de paramilitære styrkers blodsudgydelser.

»Det er grupper, der adlyder politiske organisationer, som er imod regeringen,« lød Ortegas forklaring under interviewet, uden han formåede at svare klart på Fox-journalistens spørgsmål om, hvordan det kan være, at de paramilitære styrker angriber de regeringskritiske demonstranter. I sidste uge beskyldte Ortega en »morderisk, kuphungrende, satanisk sekt« for at stå bag nedskydningerne.

»Der har været en kampagne af løgne, frygtelige løgne, der har til formål at skade Nicaragua og dets regering,« sagde Ortega under interviewet med Fox, hvor han også påstod, i kontrast til veldokumenterede beretninger, at »ikke en eneste af de fredelige demonstranter er blevet angrebet«.

I et interview med The Guardian tidligere på måneden anklagede Ortegas indenrigsminister Paul Oquist demonstranterne for at rumme grupperinger, der er indstillet på at »destabilisere« Nicaragua.

»Der er helt afgjort fredelige demonstranter, men der er også en kupbevægelse, der forsøger at destabilisere landet ved hjælp af organiserede plyndringer, falske nyheder og fordærvede mord,« sagde han til den britiske avis.

Træder ikke tilbage

Ortega blev et globalt venstreorienteret ikon i løbet af 1980’erne for sin rolle i Sandinista-revolutionen i 1979, der omstyrtede den højreorienterede Anastasio Somoza og hans diktatur. Siden Ortega efter 17 år i opposition igen overtog præsidentmagten i 2007, har der været voksende beskyldninger om, at han ignorerer menneskerettigheder og afmonterer Nicaraguas demokratiske institutioner.

Det har fået demonstranter til at sammenligne Ortega med den korrumperede Somoza, som Ortega i sin tid selv bekæmpede. I løbet af Fox-interviewet blev Ortega konfronteret med anklagerne og spurgt, om det var hans mål at opbygge et »Ortega-dynasti«.

»Det er aldrig faldet mig ind,« svarede Ortega og understregede, at han og hans hustru ikke havde nogen planer om at træde tilbage trods omverdenens fordømmelser.

»Vi er blevet valgt af vælgerne. Og det næste valg er ikke før 2021. Så må vi se, hvem der bliver stemt ind i den nye regering,« sagde Ortega.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her