Baggrund
Læsetid: 5 min.

Polsk dommer: »De forsøger at knække mig, og de vinder – jeg er træt og vil leve i fred«

En række polske dommere beretter om, hvordan de er blevet mål for skræmme- og chikanekampagner, fordi de har vovet at kritisere regeringens tilbagerulning af retsvæsenets uafhængighed
Foto fra en demonstration mod at det polske regeringsparti har strammet sit greb om landets retsvæsen yderligere.

Foto fra en demonstration mod at det polske regeringsparti har strammet sit greb om landets retsvæsen yderligere.

Piotr Malecki

Udland
6. juli 2018

WARSZAWA – Tre fremtrædende polske dommere klager nu over, hvad de ser som en regeringsorkestreret chikane- og intimideringskampagne. Det sker samtidig med, at det polske regeringsparti netop har strammet sit greb om landets retsvæsen yderligere.

Siden Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) kom til magten i 2015, har det påtaget sig det direkte opsyn med ikke blot de polske statsanklagere, men også med det retslige nævn, der udpeger, forfremmer og irettesætter dommere – og som har beføjelsen til at afskedige og udnævne retspræsidenter, der har stor magt i det polske justitssystem.

En omstridt ny lov om Polens højesteret, der fremtvinger tidlig pensionering af 40 procent af dens dommere, trådte i kraft den 3. juli.

Dommere involveret i politisk følsomme sager eller dommere, som har svaret igen på truslerne mod retsvæsenets uafhængighed, beretter over for The Guardian, hvordan de ofte er blevet truet med disciplinære foranstaltninger og endog kriminelle sigtelser – og i flere tilfælde også er blevet anklaget for korruption og gjort til mål for hadkampagner orkestreret af førende PiS-politikere.

»Statsfjende«

»Jeg blev hængt ud som statsfjende,« siger Waldemar Żurek, en byretsdommer fra Kraków og talsperson for Krajowa Rada Sądownictwa (KRS), ’det nationale dommernævn’, der udpeger og fører tilsyn med polske dommere, indtil det tidligere i år blev overtaget af embedsmænd udnævnt af regeringspartiet.

Som det offentlige ansigt for KRS’s forsøg på at hævde sin juridiske uafhængighed fik Żurek angiveligt hundredvis af truende og tilsvinende beskeder på sin arbejdstelefon, efter at falske beskyldninger vedrørende hans privatliv var blevet offentligt i regeringstro medier. Også medlemmer af hans familie blev mål for kampagnen.

Da statsadvokater indledte en undersøgelse af, hvorfor et bagdæk på hans bil var eksploderet under mystiske omstændigheder, viste de ingen interesse for at indsamle tekniske beviser, siger Żurek. I stedet krævede efterforskerne, at han udleverede en omfattende mængde personlige oplysninger, herunder opkaldsdata, der går flere år tilbage.

»Alt, hvad de interesserede sig for, var at lede efter oplysninger, de ville kunne bruge imod mig – de ville have, at jeg skulle vide, at de følger med i alt, hvad jeg gør,« siger Żurek, som også mener, at han bliver overvåget af statslige sikkerhedstjenester.

Lignende oplevelser har Wojciech Łączewski, en dommer i Warszawa, haft. I 2015 dømte han Mariusz Kamiński, en højtstående PiS-politiker, for magtmisbrug i offentligt embede, da denne fungerede som leder af Polens centrale korruptionsbekæmpelse. Han dømte Kamiński til tre års fængsel for ulovlige aktiviteter, herunder for forfalskning af dokumenter, ulovlig overvågning og vildledning af domstole med henblik på at opnå dommerkendelser under falske påskud.

Men efter at PiS-kandidaten Andrzej Duda vandt præsidentvalget senere samme år, benådede han Kamiński, der senere blev udpeget som minister med ansvar for de polske sikkerhedstjenester. Benådningen blev ganske vist senere kendt ulovlig af højesteret, men Kamiński blev alligevel siddende på sin post.

Disciplinærsager

Siden da har Łączewski afværget en disciplinærsag, men han er nu på vej til at blive sigtet i forbindelse med retssagen mod Kamiński, herunder for at have afsløret identiteten på ​​undercoveragenter under sagen. En anklage, han blankt afviser.

Łączewski fortæller, at han har haft indbrud i sit hus, og at kilder i det polske retssystem har bekræftet over for ham, at han er sat under overvågning af de sikkerhedstjenester, som Kamiński nu fører tilsyn med.

»De forsøger at knække mig, og de vinder – jeg er træt og vil leve i fred. De har den fulde statsmagt bag sig, mens jeg står helt alene,« siger Łączewski, 41, hvis kone – en advokat, der arbejdede for den polske forfatningsdomstol – blev forflyttet til at arbejde i et kælderarkiv og siden blev afskediget, da regeringspartiet overtog kontrollen med domstolen i ​​2016.

»Selv om jeg skulle vinde min sag, vinder de alligevel – for de vil altid hævde, at dette kun beviser, hvordan dommere dækker over hinanden.«

Dommere, som The Guardian har kontaktet, siger, at de står over for et umuligt dilemma: De kan enten tie og miste deres uafhængighed, eller de kan sige fra og blive anklaget for ’politisering’ og mødt med disciplinære foranstaltninger og miste deres troværdighed i offentlighedens øjne.

»Vi håber alle på at undgå at blive sat i en situation, hvor vi skal træffe afgørelse i en politisk sag,« siger en dommer fra det sydøstlige Polen, der kun udtaler sig på betingelse af anonymitet.

Statsanklagere forbereder nu en sag mod Igor Tuleya, en byretsdommer fra Warszawa, der sidste år konstaterede, at PiS-parlamentsmedlemmer forsætligt havde forhindret parlamentsmedlemmer fra oppositionen i at deltage i en afstemning om statsbudgettet under en parlamentarisk krise i december 2016. Videre konstaterede han, at over 200 PiS-parlamentsmedlemmer og -medarbejdere havde aflagt falske vidneforklaringer om eksistensen af ​​en forudbestemt plan om at gøre det.

»De bruger de samme metoder imod os alle – det er altid det samme scenario,« siger Tuleya, som er blevet en hadefigur i den regeringstro del af pressen. Han modtog for nylig en anonym e-mail, der advarede ham om, at der i juridiske kredse gik rygter om, at han var narkoman.

Genopdragelseslejre

I maj blev det meddelt, at Żurek og Tuleya ville blive indkaldt til afhøring for et nyt ’etikpanel’ af regeringsudnævnte dommere og parlamentsmedlemmer. Panelet omfatter Krystyna Pawłowicz, et PiS-parlamentsmedlem, der allerede offentligt har udtalt, at Tuleya ikke burde være dommer, og under et møde i parlamentets retsudvalg sidste år erklærede, at visse dommere burde sendes i genopdragelseslejre efter nordkoreansk forbillede.

»Vi kan med sikkerhed sige, at der er kommet en stadig mere intens atmosfære af undertrykkelse omkring bestemte dommere og domstole,« siger Małgorzata Szuleka fra det Warszawa-baserede Helsinki Foundation for Human Rights.

Hun noterer sig, at statsadvokater, der har udtrykt bekymring for politisk indblanding, også har fået disciplinære foranstaltninger på halsen.

En anden dommer, som offentligt kritiserede regeringens retsreformer, siger, at den pression, som kritiske dommere udsættes for, er så omfattende, at selv hans hjembys præst har tilskyndet hans mor, en from katolik, til at overbevise sin søn om, at han ikke længere skal tale imod retsreformerne. Han hævder også at være blevet kontaktet af en mellemmand, der repræsenterer justitsministeriet og tilbød ham en post som retspræsident til gengæld for at få hans samarbejdsvilje.

Presset vil sandsynligvis kun intensiveres yderligere med oprettelsen af et nyt ’disciplinærkammer’ under højesteret, som regerende parlamentsmedlemmer skal stå i spidsen for.

Polen risikerer nu sanktioner fra Den Europæiske Union for sin vedtagelse af den lov, der tvangspensionerer 40 procent af højesteret – en domstol, som, PiS-leder Jarosław Kaczyński hævder, er blevet infiltreret af »venstreorienteret og udenlandske kræfter«.

»Det er, som om vi er ved at vende tilbage til kommunisttiden, hvor de karriereambitiøse gik på kompromis med principperne og ægte uafhængighed afhang af individuelle dommeres karakter og integritet,« siger Łączewski.

»De kan presse mig ud af min profession, de kan sågar drive mig ud af landet, men de kan aldrig dræbe den uafhængige dommer, der bor i mig.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man afskaffede altså kommunistisk totalitarisme for at få fascistisk totalitarisme...

Carsten Wienholtz, John Liebach, Peter Tagesen, David Engelby og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

EU må gøre alvor af at ekskludere Polen, der er heldigvis i EU en minimums standard af demokratiske spilleregler, medlemmer skal holde. Hvad er navnet når man sparkes ud? Polloutl - Rimer på Ungout?