Læsetid: 8 min.

Professor: Europæiske socialdemokratier er på vej tilbage til en restriktiv indvandringspolitik

Mens tyske socialdemokrater nu også presses i den bitre strid om asylpolitikken, lader flere af deres trængte europæiske søsterpartier sig inspirere af Mette Frederiksens stramninger. Der er indtruffet en erkendelse af, at problemet ikke går væk, medmindre partierne vender tilbage til den restriktive indvandringspolitik, som de praktiserede for 30 år siden, siger professor Peter Nedergaard
Mette Frederiksen modtager kindkys af formanden for det hollandske Partij van de Arbeid, Lodewijk Asscher. 

Mette Frederiksen modtager kindkys af formanden for det hollandske Partij van de Arbeid, Lodewijk Asscher. 

Anne Bæk

5. juli 2018

At det populistiske spøgelse længe har hjemsøgt Europa og ikke mindst de europæiske socialdemokratier, der bløder vælgere til indvandrerkritiske partier, er ikke nogen ny erkendelse i de gamle magtpartier. Det er det til gengæld, at udlændingeproblemet ikke er et, der går væk.

Det siger professor i statskundskab og ekspert i europæisk politik ved Københavns Universitet, Peter Nedergaard.

»Hvor man før troede, at det med indvandringspolitikken ville spille en rolle i nogle år, og så vendte man tilbage til normalen dvs. fordelingspolitikken, så er analysen fra flere og flere europæiske socialdemokratier nu, at indvandringspresset er et permanent problem, der vil spille en afgørende rolle for vælgerne i al overskuelig fremtid. Det er hovedskiftet,« siger Peter Nedergaard.

Spørgsmålet er så, hvad denne erkendelse fører til. Dér er de europæiske socialdemokratier stadig splittet mellem en liberal og en mere restriktiv tilgang til migration, som de fleste europæiske socialdemokratier ifølge Peter Nedergaard faktisk havde indtil 1980’erne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Efter de tumultagtige scener mellem Merkel og Seehofer ser det ud til at SPD får deres asyllove igennem. Die Linke - den tyske venstrefløj har haft den samme diskussion hvor Sahra Wagenknecht mente det samme som de danske socialdemokrater - først og fremme at beskytte den tyske arbejderklasse mod løndumpning og konkurrence om boliger - I de gamle delstater fra DDR vælger arbejderne AfD (28-29 %) og dem vil SW have tilbage. Med venstrefløjspopulisme. Hun blev stemt ned.

Anne Albinus

Den belgiske socialdemokratiske leder, som Mette Frederiksen mødtes med i Amsterdam, var John Crombez, formanden for det flamske socialistparti S-PA.

Formanden for de fransktalende socialister Elio Di Rupo derimod var med på mødet i PES 28.6. lige inden topmødet i Rådet:

PES: Migration needs neither Seehofer nor Salvini, but solidarity

https://www.pes.eu/en/news-events/news/detail/PES-Migration-needs-neithe...?

Mht. Mette Frederiksens "udlændingepolitiske plan, der bl.a. indbefatter, at asylbehandling skal foregå i modtagecentre i for eksempel Nordafrika, hvorfra retten til asyl skal afgøres" er det næppe realistisk, da flere nordafrikanske lande (Marokko, Tunesien og Algeriet) har sagt nej hertil, og på en sikkerhedskonferencen 19. juni i Rabat udtrykte de fleste repræsentanter for afrikanske lande skepsis mht. ‘hotspots’:

https://www.letemps.ch/monde/migrants-hotspots-dont-lafrique-ne-veut

http://www.ocppc.ma/events/conferences/ocp-pc-taking-part-debating-secur...

Torben K L Jensen, Touhami Bennour, Trond Meiring, Gert Romme, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Hostrup Hansen

Med fare for at stikke hånden i en hvepserede vil jeg gerne sige, at ansvarlige regeringsduelige partier nødvendigvis må arbejde for systemer, der skelner mellem flygtninge og migranter, ellers ender vi med at svigte dem der har et legitimt krav på beskyttelse efter flygtningekonventionen. Det kræver en screening og mulighed for afvisning af de migranter, der ikke opnår flygtningestatus. Velmenende humanister, der ikke anerkender dette, går ikke de ægte flygtninges ærinde.
Det er opmuntrende, at de europæiske socialdemokrater arbejder for en fælles forståelse på dette område.

Henrik Brøndum, Kurt Sørensen, Henrik Leffers, Christian De Thurah, Jan Kauffmann og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Nu er Peder Nederrgaard jo en god konservativ, så jeg ville da være lidt varsom med at lytte alt for meget til ham, når det gælder vurderingen af de europæiske arbejderpartier.
Her går det galt for ham (eller for journalisten?), når der ikke med ét ord nævnes, at der dog stadig er socialdemokratier, der er i stand til at opføre sig ordentligt. Nemlig Corbyn i England, og den nye spanske regering. Begge har en helt anderledes åben og human tilgang til "de fremmede" end vores hjemlige isdronning. Er det ikke værd at nævne. Nå ja, og så er der Sanders i USA, men han tæller måske heller ikke.

Ole Frank, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Olav Bo Hessellund, Bettina Jensen, Torben Skov, Steffen Gliese og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Jeg ved egentlig ikke, hvor professor Peter Nedergaard får den opfattelse fra, at Europæiske socialdemokratier er på vej tilbage til en restriktiv indvandringspolitik, for det er ikke den opfattelse, jeg har, når jeg kigger ud over "det europæiske socialdemokratiske landskab".

Nogen såkaldte "socialdemokrater" har rigtigt nok denne opfattelse, men det er faktisk et ekstremt ligge mindretal på omkring 5-6 såkaldte "socialdemokratiske" partier ud af Europas i alt 33 socialdemokratiske partier (Party of European Socialists). Og i procent af alle europas socialdemokrater dækker de jo kun en helt marginal andel.

Men flere af disse såkaldte "socialdemokratiske" partier, der står for en restriktiv indvandrepolitik, har faktisk slet ingen socialdemokratisk politik overhovedet. - Se blot på f.eks. det danske og det flamske "socialdemokrati", der mere går i retning af højre-nationalistiske partier. Og desuden er flere af disse partier da heller ikke med i organisationen af Europæiske Socialdemokratier (FES og ECOSY). Dette manglende medlemskab i de europæiske organisationer skyldes dels, at man simpelt hen ikke accepterer deres såkaldte "socialdemokratiske" holdninger, eller at de i forvejen er medlem af nogle mere hårdføre racistisk-nationalistiske organisationer.

Når dette er nævnt, bør man måske også nævne, at netop på grund af magrationen i Europa i disse år taber de rigtige socialdemokrater terræn overfor dem med det lette racistisk-nationalistiske holdninger. Men også dette er ikke generelt, for i nogle lande vinder de "rigtige" socialdemokrater også terræn.

Ole Frank, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

De samme socialdemokrater, som hverken gør noget reelt for at bremse vores forurening og klimabalance-udfordringer, eller noget reelt for at afvikle neokolonialismen og de aggressive krige, eller noget reelt for at skabe større lighed og universel solidaritet i verden, ser 'løsninger' på 'migrationsproblemet' i form af at trække ringmusklen endnu mere sammen om egne privilegier.

Det bliver næppe mere analt. Eller mindre overraskende. Og selvom det trøster lidt at ikke alle socialdemokratiske partier verden/Europa over, er udsigten forstemmende. Ned i egen navle igen og igen.

Hans Larsen, Ole Frank, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er træt af "skældsordet" populisme. I et demokrati må lederne være i overensstemmelse befolkningen - i den efter valg (og folkeafstemninger) konstaterede sammensætning.
At det efter alles mening giver det bedste resultat i de væsentligste forhold, er naturligvis ikke tilfældet. Men sådan er livet i demokratiet.
Derfor ikke et ondt ord om Socialdemokraterne.

Jørgen Wind-Willassen

Læs nu Mette Frederiksen rigtigt.
Det handler om at unge afrikanske lykkeriddermænd skal blive i deres egne lande og bygge dem op.
Flygtninge er en helt anden sag.

Nike Forsander Lorentsen

Skønt at i hvert fald gamle, kvinder og barn nu har det så godt i subsahariske Afrika att kun unge mænd behøver søge sig til Europa.

"At det populistiske spøgelse længe har hjemsøgt Europa " Det er godt nok en farvet start på en artikel i en avis som jeg abonnere på J

"Een verden uden grænser".
Ingen tvivl om det bliver fremtiden.
Meen, der er vi ikke endnu.
Først skal vi lære respektere vor egne naboer.
Blandt dem er mange, som ikke ønsker mere indvandring.
Og hvis ikke man kan respektere det synspunkt, kan man nok heller ikke respektere synspunkter indvandrer fører med sig.

. "I et demokrati må lederne være i overensstemmelse befolkningen - i den efter valg (og folkeafstemninger) konstaterede sammensætning." Øh jo men skaI poIitikerne også Iøbe med tungen ud af haIsen iræset efter den sidste foIkestemning gejIet op af medier og andet skidtfoIk?

Hans Larsen, Steffen Gliese og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar

Ole Frank.
Hvem er "skidtfolk"?
Det interessante spørgsmål er,
hvad er det for en art demokrati vi har? Er den retfærdig?
Kan alle stille op uden hindringer?
Er der nogen/noget, der på forhånd, er selvskrevet til folketinget (politiske partier), uden den enkelte vælgers indflydelde?
Og er det muligt disse partier, bevilliger offentlige midler til sig selv?
Kan du, kan jeg, også få offentlig støtte til valgkamp?
Rammerne for hele vort demokratiske set-up, er ret så restriktive.
Nok ingen reel "overensstemmelse" imellem politiker og befolkning, men,
hvis politikere reelt løb efter folkets vilje, gejlet op i pressen, politikerne selv fremgejler deres egne budskaber i, og ikke løb efter modellen for markedsøkonomi og egen ben,
kunne Danmark være et bedre sted at være.

Ole Frank : "... foIkestemning gejIet op af medier og andet skidtfoIk? "
Ja, folkeoplysning er desværre ikke, hvad den har været. Det er betingelserne !