Baggrund
Læsetid: 6 min.

Alt-right-tilhængere har dræbt 43 mennesker på fire år

Mordere, som er inspireret af alt-right-bevægelsen, står bag 43 mord i USA i de seneste fire år, viser en ny rapport om hadforbrydelser. Det begyndte med et manifest, der er i dag er blevet et forbillede for de såkaldte ’incels’, der står bag mord og vold mod kvinder
Studerende fra University of California Santa Barbara er samlet for at mindes ofrene for den 22-årige Elliot Rodger, der dræbte seks og sårede 14 nær universitetets campus fredag den 22. maj 2014. Rodgers blev den første af en række drabsmænd med forbindelse til den amerikanske højreekstremistiske bevægelse alt-right og blev en vigtig inspirationskilde for bevægelsen.

Studerende fra University of California Santa Barbara er samlet for at mindes ofrene for den 22-årige Elliot Rodger, der dræbte seks og sårede 14 nær universitetets campus fredag den 22. maj 2014. Rodgers blev den første af en række drabsmænd med forbindelse til den amerikanske højreekstremistiske bevægelse alt-right og blev en vigtig inspirationskilde for bevægelsen.

Robyn Beck

Udland
2. juli 2018

SAN DIEGO – 22-årige Elliot Rodger begyndte sin dag i december 2014 med at stikke sine tre roommates ihjel i den californiske universitetsby Isla Vista. Derefter tog han på Starbucks og købte sig en tredobbelt vanille-latte. Efter latten uploadede han et videomanifest til Youtube og fortsatte sin bersærkergang blandt unge collegestuderende.

Han skød tre piger i en studenterforening. To af dem døde. Derefter kørte han videre i sin åbne BMW, og skød vildt omkring sig på åben gade. Han torpederede flere tilfældige fodgængere, inden han kørte frontalt ind i en parkeret bil. Da det tilkaldte politi åbnede bildøren, havde Elliot Rodger skudt sig selv i hovedet.

Inden da havde han dræbt seks personer og såret 14 i den lille by tæt på Santa Barbara i det sydlige Californien.

Med sin ugerning blev Elliot Rodger den første af en række drabsmænd med forbindelse til den amerikanske højreekstremistiske bevægelse alt-right. ’Alt-right-mordere’ står bag i alt 43 drab i de seneste fire år, viser en opgørelse lavet af ngo’en Southern Poverty Law Center.

»Vi har gennemgået en række mord, hvor man kunne påvise gerningsmændenes bagvedliggende ideologi. Vores dataindsamling viser, at de mange alt-right-mord begyndte med Elliot Rodger tilbage i 2014. Han var  motiveret af had til kvinder, men også af racehad,« forklarer Ryan Lenz, redaktør og skribent hos Southern Poverty Law Center, der overvåger og modarbejder hadgrupper i USA.

Ti ud af de i alt 13 mordere var hvide mænd under 30 år. Én var canadier, resten amerikanske statsborgere. Morderne havde en gennemsnitalder på 26 år.

2017 var året med klart flest mord fra de alt-rightinspirerede gerningsmænd. Ni af de 13 episoder, som Southern Poverty Law Center har opgjort, fandt sted i 2017.

Til sammenligning viser en opgørelse fra organisationen Anti Defamation League, der hvert år opgør vold og mord blandt ekstremister i USA, at hvide ekstremister stod bag 69 procent af de i alt 34 ekstremistiske mord i USA i 2017. Islamistiske ekstremister stod bag 26 procent, og resten var en blanding af venstreorienterede samt sorte ekstremister.

Alt-right: Løst struktureret bevægelse

Alt-right er betegnelsen for ’Det alternative højre’, som er et bredt og ustruktureret sammensurium af hvide nationalister, antisemitter, racister, fascister, nynazister og andre ekstreme højreradikale grupper. Bevægelsen kommunikerer, rekrutterer og radikaliserer primært via utallige internetfora.

Alt-right skaffede sig massiv omtale omkring valget af Donald Trump. Præsidentens tidligere rådgiver Steve Bannon blev nemlig set som et ideologisk fyrtårn for den løst organiserede bevægelse. Bannon var chefredaktør for Breitbart News, som han selv har omtalt som »en platform for alt-right«.

Sidste år mistede en person livet, og 30 blev sårede, under voldsepisoder i forbindelse med en demonstration i Charlottesville i staten Virginia. Her demonstrerede alt-right sammen med resten af den yderste højrefløj under parolen »Foren højrefløjen«.

Det fik den kontroversielle bevægelse helt frem i søgelyset, og alt-right-ledere som Richard Spencer bliver nu sagsøgt for deres rolle i voldsepisoderne i Charlottesville.

»De er en mangefacetteret og mosaistisk bevægelse, som er svær at beskrive helt præcist. Men ideerne, der eksisterer i bevægelsen, fører ofte til vold,« siger Ryan Lenz fra Southern Poverty Law Center.

Mord-manifest blev inspiration

Da Elliot Rodger blev fundet død af politiet i collegebyen Isla Vista, havde han ikke bare uploadet en youtube-video, men også sendt et 141 sider langt manifest ud til 34 personer på mail. I Min underlige verden: Historien om Elliot Rodger klargjorde han sine motiver for de velplanlagte mord. Både racisme og ekstremt kvindehad var blandt de toneangivende elementer.

Siden er manifestet blevet kult blandt hadgrupper på internettet, og den californiske morder er blevet inspirationskilde for en anden hadefuld bevægelse, de såkaldte ’incels’.

Betegnelsen dækker over mænd, der lever i ’involuntary celibacy’ – ufrivilligt cølibat. Mænd som bliver afvist af kvinder eller generelt har begrænset succes med det modsatte køn.

Mændene dyrker gennem onlinefora deres massive had til kvinder og hylder både kønsbaseret vold og massemordere som Elliot Rodger.

»Incel-revolutionen er begyndt. Al magt til den sublime gentleman Elliot Rodger,« lød afskedsbudskabet, da en massemorder i april i år dræbte 10 personer i Toronto, Canada, ved at køre dem ned med en varevogn.

Ifølge Ryan Lenz fra Southern Poverty Law Center er de kvindehadende incels blevet inkorporeret i alt-right-bevægelsen gennem fælles internetfora som for eksempel 4chan.

»Incels er nu i høj grad en del af alt-right-bevægelsen. De beskrivelser og ideer, som kom frem i Elliot Rodgers manifest er nu grundlæggende for de toneangivende ideer i alt-right,« siger Ryan Lentz i telefonen fra Atlanta i Georgia.

Ifølge David Cunningham, der er professor i Sociologi ved Washington University og forsker i hadgrupper, er dataindsamlingen fra Southern Poverty Law Center iøjnefaldende. Han mener, at myndighederne i høj grad burde skifte deres fokus mod højreorienterede hadgrupper.

»Siden 11. september 2001 har fokus primært været mod islamistisk terror. Men de højreorienterede grupper står bag langt flere mord og mere vold. Der burde allokeres flere ressourcer til at stoppe dem, og de burde i en række tilfælde kategoriseres som hjemlig terror, der kommer fra en organisation, og ikke som gerninger begået af enkeltstående individer,« siger David Cunningham.

Midt i maj skete endnu et masseskyderi med tegn på sexistiske og racistiske motiver. På et gymnasium i Santa Fe i Texas skød og dræbte den 17-årige Dimitrios Pagourtzis 10 personer. En af de dræbte var en ung pige, som massemorderen forgæves havde gjort kur til i flere måneder. Ifølge den dræbte piges mor havde Dimitrios Pagourtzis været så pågående, at det havde grænset til chikane.

Flere amerikanske medier beretter endvidere, at Dimitrios Pagourtzis optrådte med naziuniform på de sociale medier kort inden mordene.

»Det er endnu for tidligt at sige noget om massemorderen fra Santa Fes ideologiske tilhørsforhold. Så vidt vi ved, har han ikke optrådt på de sædvanlige radikaliserede internetfora, der har kendetegnet flere af de andre mordere, vi har i vores opgørelse. Indtil videre opfatter jeg kun masseskyderiet i Texas som bevis på, at morderne også kan blive radikaliseret uden nødvendigvis at gå ind for én enkeltstående, specifik ideologi,« siger Ryan Lentz fra Southern Poverty Law Center.

Mordene var ikke planlagt af alt-right

Et andet af de 43 mord blev begået af en tidligere praktikant hos alt-right-lederen Milo Yiannopoulos. Morderen var besat af kampen mod pædofili og den såkaldte ’pizzagate’, som er en konspirationsteori, der kom frem under valgkampen i 2016, om, at højtstående demokrater ledte en pædofiliring fra et pizzeria.

Morderen endte med at slå sin far ihjel efter at have anklaget ham for pædofili.

På båndoptagelsen fra opkaldet til alarmcentralen kan man høre den forfærdede mor i minutterne inden mordet:

»Han er vred over et eller andet på internettet og kalder os venstreorienterede og pædofile,« siger morderens mor, mens hun jagtes rundt i huset.

En række af morderne i Southern Poverty Law Centers opgørelse virker ikke kun til at være inspirerede af højreradikale ideologier – men også til at være psykisk syge.

– Kan man gøre det her op som ’alt-right-mord’. Det er jo ikke kun politiske mord, I tæller – men også folk, som har været en del af alt-right-miljøet, der så ender med at begå mord?

»Vores rapport siger ikke, at alt-right-bevægelsen står bag politiske mord. Det har vi aldrig påstået. Den viser, at personer, som er blevet influeret af alt-right-bevægelsen har begået mord. Der er ikke en politisk plan bag mordene, men vores data viser, at personer, som er blevet radikaliseret og indoktrineret til at tro på ideologierne, har begået en række mord,« svarer Ryan Lentz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Ifølge David Cunningham, der er professor i Sociologi ved Washington University og forsker i hadgrupper, er dataindsamlingen fra Southern Poverty Law Center iøjnefaldende. Han mener, at myndighederne i høj grad burde skifte deres fokus mod højreorienterede hadgrupper."

Held og lykke med at skifte fokus med den nuværende administration i det hvide hus.
Den trives ved splittelse og polarisering.

Morten Balling

Nu skal man jo ikke forklejne Alt-right tilhængernes destruktive adfærd, og 43 dræbte er 43 for meget, men iflg. CDC døde der i perioden 1999-2014, alene i USA, 10.386 mennesker fordi de faldt ud af sengen.

Mads Jakobsen

Hvis man kan få sig selv til at sige at Elliot Rodgers og senere Incels har noget med Alt-Right kan man få sig selv til at sige hvad som helst.

Alt-Right er et internt oprør på den amerikanske, og siden vestlige, højrefløj. De er bedst defineret ved hvordan de omtaler deres modstandere: Cuckservatives. En Cuckservative er en etableret højreorienteret politiker som taler om familieværdier, men er på sit tredje ægteskab, som siger at han går ind for Amerikanske arbejdspladser, men får sit gods passet af illegale mexicanere, og som boller med sine latino stuepiger mens hans kone er i gang med sin brasilianske tennistræner.

Når der er folk der kalder Alt-Right for fascister, skal man bare være klar over, at de samme folk synes at alt til højre for dem selv er fascister. Inklusiv dem, kære læser.

Viggo Okholm

Mads Jakobsen:
Jeg forstår ikke helt dine udtalelser, for mener du at vi i vesten skal trække på skulderen over den her beskrevne terror og i øvrigt undlade at kategorisere disse bevægeler i ideologiske kasser? Du mener at vi skal fastholde vores tro og solidaritet med dette samfund for at modvirke det der kommer fra sydøst og øst? I min optik er det her terror helt på linje med selvmordsbombere m.v. i Afghanistan og andre steder. Sygdommen i hovedet må være den samme.

Selv om det nok er helt udenfor dette emne, undrer jeg mig fortsat over, at en række europæiske politikere til højre for midten igen og igen taler om religiøs terror og venstreorienteret terror , når talen kommer på højreekstrem terror.

Mit fokus er mest i Europa uden for Danmark, hvor jeg bor. Og jeg har ikke hørt om noget, der kan kaldes venstreorientret terrorisme i de seneste 50 år, men white power movement fylder efterhånden ganske godt i de fleste Europæiske landes medier.

Desuden virker det som at man har vænnet sig til, og dermed mere og mere har accepteret disse ubehagelige bevægelser, hvis ideologi er nært forbundet med nazismen.

Klavs Hansen

'...der står bag mord og vold mod kvinder'
Elliot Rodger slog fire mänd og to kvinder ihjel (ud over sig selv).

Mads Jakobsen

"Jeg forstår ikke helt dine udtalelser, for mener du at vi i vesten skal trække på skulderen over den her beskrevne terror og i øvrigt undlade at kategorisere disse bevægeler i ideologiske kasser?"

Hvis du kategorisere Elliot Rodgers & Incels som alt right så kategorisere du forkert.