Læsetid: 8 min.

Sidst Ruslands pensionsalder blev ændret, døde gennemsnitsrusseren som 43-årig

Med sit såkaldte Majdekret har Putin sat en ambitiøs dagsorden for sin fjerde og sidste præsidentperiode. En dagsorden, der varsler upopulære reformer. Den nye pensionsreform er bare én ud af mange
Med sit såkaldte Majdekret har Putin sat en ambitiøs dagsorden for sin fjerde og sidste præsidentperiode. En dagsorden, der varsler upopulære reformer. Den nye pensionsreform er bare én ud af mange

Jesse Jacob

12. juli 2018

Mens VM i fodbold har fyldt godt op i russernes bevidsthed, er den russiske regering på det nærmeste gået reformamok.

Mest omtalt og omdiskuteret er den pensionsreform, som regeringen sendte til behandling i parlamentet, Dumaen, samme dag som VM åbnede. Pensionsalderen skal for kvinder hæves fra 55 år til 63 år, og for mænd fra 60 år til 65 år over de næste 10-16 år.

Det fik forrige søndag russere på gaden i mere end 30 byer, dog ikke de 12 VM-værtsbyer.

’Jeg vil leve indtil pensionen’, ’Pensionsreformen er et folkedrab’ og ’Sig mig engang, skal ballerinaerne også springe rundt, til de fylder 63?’, stod der på nogle af plakaterne i Ivanovo, Tjeljabinsk og Omsk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Torben K L Jensen
 • Henrik Leffers
 • Eva Schwanenflügel
 • Bettina Jensen
 • Ervin Lazar
 • David Zennaro
 • Hans Aagaard
Flemming Berger, Torben K L Jensen, Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Ervin Lazar, David Zennaro og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

For den almindelige dansker må det vel være interessant at iagttage mange russeres protest mod en neoliberal udvikling som på mange områder ligner dén, vi selv gennemgår. Måske tilmed inspirerende?

Per Torbensen, John S. Hansen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Er det ikke skønt at leve i et rigt land som Danmark, der har et af verdens bedste pensionssystemer.

Inspirationen må helt klart gå i retning af taknemmelighed.

Den russiske mand lever et usundt liv.
Men nu skal det sørme være slut. Levealderen skal hæves fra 72,7 til 78 !!??
Fra 95 til 17 var der en imponerende stigning ialt 8,2 %point, men stadig stor (10,1 %) forskel på kønnene !!
Mændene skal åbenbart bidrage mest.

Lise Lotte Rahbek

1. Den naturlige befolkningstilvækst skal stige (fraregnet indvandring).

Nej. Bare nej.

Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Hans Larsen, Kim Houmøller og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Leo Nygaard
Forleden viste DR en udsendelse om kvindernes stilling i Rusland
"Ruslands krig mod kvinder". Der var bestemt intet at misunde.
Det er ikke ualmindeligt at russiske mænd tæver deres koner uden nævneværdig straf og for en stor del er krisecentrene nedlagt. Ydermere er der stor forskel på lønniveauet mellem mænd og kvinder, ifølge udsendelsen. Det er svært at vide sandhedsværdien i den frmlæggelse. Jeg tror dog ikke det er helt forkert.

Torben K L Jensen

Mit gæt er at Rusland forhandler et samarbejde med IMF (som de gjorde efter Boris Jeltsin) der resulterede i omfattende privatiseringer med russiske oligarker som resultat - Nu mangler de udenlandske investeringer der udeblev efter Krim,Ukraine og økonomiske sanktioner,så for at øge kreditværdighed på det internationale pengemarked og lån hos den nye valutafond i Beijeing har man sat de forlangte reformer i gang. Tankevækkende er det at Trump møder Putin i Helsinki - her vil Trump lave en N-korea overraskelse ved at tilbyde Putin at anerkende Krim som russisk territorium mod ar Rusland trækker sig ud af Ukraine. Hvorfor ikke ? - den mand er utilregnelig.

Lise Lotte - Det var ikke et ligestillingsindlæg, bare konstatering af russiske tilstande.
At de tæver konerne,er måske et af symptomerne på deres sundhedstilstand og lave levealder.
Du glemte Vodkaen :-)
Konerne har det åbenbart godt, jf. den høje levealder.

Det at prygle kvinderne er en gammel skik i Rusland. Georg Brandes fortæller i sine Indtryk fra Rusland (1888), at prygling af kvinder var en norm.

"Elsk din Kone som din Sjæl og bank hende som din Pels."

Grethe Preisler

"Det holder en gift kone i god form at give sin mand et godt lag tærsk, hver gang han kommer fuld hjem fra arbejde og har drukket alle husholdningspengene op på vejen."
(Gammelt slavisk ordsprog)

Torben Bruhn Andersen, Bettina Jensen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Britta Felsager anbefalede denne kommentar
Torben Jensen

Ruslands levestandard og begyndende styr på tingene har hævet levealderen betragteligt og forbrugt af vodka er ligeledes faldet betragteligt. Kort sagt russerne lever længere, men vil gerne stadig pensioneres som 50årig. Den holder jo ikke.

Tydeligt en enorm opgave som Putin & Co. står overfor - derfor hans løsning den 3. vej - ikke den kommunistiske ikke den amerikanske. Jeg synes det ser lovende ud for Rusland.

Nils Bøjden

"Det holder en gift kone i god form at give sin mand et godt lag tærsk, hver gang han kommer fuld hjem fra arbejde og har drukket alle husholdningspengene op på vejen."

Så hvis det ikke sker bliver konen fed, doven og i dårlig form. Det må jo siges at være et incitament til at drikke sig i hegnet med jævne mellemrum. Om ikke andet så for konens skyld.

Grethe Preisler

Den som kun ta'r spøg for spøg .. etcetera.

Det kunne jo også opfattes som en advarsel mod legaliserering af flerkoneri, Nils Bøjden ;-)

Nils Bøjden

"Det kunne jo også opfattes som en advarsel mod legaliserering af flerkoneri, Nils Bøjden ;-)"

Eller man kunne invitere konen /konerne med. Jeg er nu af den opfattelse at skal man have polygami, må det nødvendigvis gå begge veje.

Grethe Preisler

Så hedder det ikke polygami længere, men polyandri (flermanderi), Niels Bøjden.

Bortset fra det, skulle jeg ikke nyde noget - en enkelt ægtemand kan være mere end rigeligt at holde styr på for en stakkels kvinde, som også har et 'karrierejob' udenfor hjemmets fire vægge at passe ;-)

Nils Bøjden

"Bortset fra det, skulle jeg ikke nyde noget - en enkelt ægtemand kan være mere end rigeligt at holde styr på for en stakkels kvinde, som også har et ’karrierejob’ udenfor hjemmets fire vægge at passe ;-)"

Tesen fra flerkoneriet, hvis der er nok passer de i vid udstrækning sig selv, kan også henføres til dette.

Men jeg tænkte nu mere i juridisk ligestilling. Jeg har altid ment at i ligestillingens navn har vi behov for flere holdte mænd. Jeg har meldt mig frivilligt, men er blevet stemt ned af min kone ud fra stemmefordelingsprincippet om at hvis der er ligevægt vejer formandens stemme dobbelt.

Grethe Preisler

Du lyder som en, der har det godt nok hos den kone, du er gift med, Nils Bøjden.

Tillykke med det, og gid hun må holde din tid ud, så du ikke skal ud og sælge dig selv til en polyamourøs mangemillionøse, når du bliver så gammel, at din markedsværdi ikke længere er, hvad den var, da din kone faldt for din charme .... ;o)

Nils Bøjden

"Tillykke med det, og gid hun må holde din tid ud, så du ikke skal ud og sælge dig selv til en polyamourøs mangemillionøse, når du bliver så gammel, at din markedsværdi ikke længere er, hvad den var, da din kone faldt for din charme .... ;o)"

Det giver nok ingen mening. Efter 35 år elsker jeg hende stadig mere end hvad jeg i dagligdagen kan tænke på.

"da din kone faldt for din charme ."

Heldigvis var det en "begge veje".

Grethe Preisler

"Heldigvis var det en "begge veje""

Havde nok på fornemmelsen, at du var en af dem, det er lettere at 'holde af' end at 'holde ud'.