Læsetid: 6 min.

Trump kan have skudt over målet i handelskrigen med Kina

Fredag smækker USA 25 procent told på over 800 varer importeret fra Kina, der straks vil give igen af samme skuffe. I løbet af kort tid vil denne tand-for-tand-proces omfatte en samhandel på 100 mia. dollar, og Trump har truet med at forhøje tolden yderligere, hvis kineserne ikke giver sig. Noget tyder dog på, at præsidenten kan have forregnet sig
For amerikansk landbrug kommer handelskrigen på et yderst ubekvemt tidspunkt, hvor priser på sojabønner, majs og hvede er i bund. Den kinesiske straftold vil ramme sojabønner, USA’s største eksportvare til Kina. Det vil især gå ud over landmænd i Ohio, Iowa og Indiana.

For amerikansk landbrug kommer handelskrigen på et yderst ubekvemt tidspunkt, hvor priser på sojabønner, majs og hvede er i bund. Den kinesiske straftold vil ramme sojabønner, USA’s største eksportvare til Kina. Det vil især gå ud over landmænd i Ohio, Iowa og Indiana.

Ritzau Scanpix

6. juli 2018

Donald Trump havde regnet med, at USA’s handelspartnere ville give sig én efter én, hvis han truede med at hæve toldsatser på import af stål og aluminium til det store amerikanske marked.

Præsidentens idé var simpel: Det amerikanske marked er det største i verden, som ingen ønsker at blive udelukket fra. Og USA vil aldrig tabe handelskrige med lande, det har et stort handelsoverskud med.

Men Trump kan have gjort regning uden vært. Kineserne lod sig ikke intimidere, da de i marts gav igen med samme mønt og smækkede straftold på amerikanske varer efter præsidentens forhøjelse af toldsatserne på importeret stål og aluminium. Det samme gjorde EU i sidste måned, og Canada og Mexico blev for nylig de seneste lande til at gengælde.

Indtil videre har de forhøjede toldsatser begrænset sig til en brøkdel af værdien af de involverede landes samhandel – omtrent 30 mia. dollar. Det er et relativt beskedent beløb, hvilket forklarer den manglende panik på børsmarkederne og i erhvervslivet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Ib Christensen
  • Toke Kåre Wagener
Espen Bøgh, Ib Christensen og Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik holm hansen

Og derfor at de ringere en Trump og Tomas Borgen eller hvad er pointen?????

John Andersen, Henrik L Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Nu har Vesten gennem mange år solgt sjælen (læs teknologisk viden) for at tjene penge på billig kinesisk arbejde.
Nu har kineserne lært det, og det hjælper ikke med toldsatser.

John Andersen, Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Der er modstridende interesser mellem nationer og virksomheder.

Morten Lind, Henrik L Nielsen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Uden copyright beskyttelse af Microsoft’s software skulle Bill Gates gå på arbejde hver dag. Vi andre derimod ville spare milliarder om året på billig software. Copyright er en god måde at distribuere pengene opad!

Morten Lind, Espen Bøgh, morten rosendahl larsen, Hans Larsen, Mogens Holme og Tor Brandt anbefalede denne kommentar

Det er synd at se, at det er lykkes medierne at overbevise os om, at vi alle har noget at tabe hvis kineserne ikke respekterer den politiske fastsatte copyright til Mercedes, Microsoft og Disney. Men realiteten er, at vi har en fordel af at sparer penge på billigere kinesiske services og varer. Hvorfor skulle danske, europæiske og amerikanske arbejdere ville betale flere penge for at gøre disse enorme virksomheder endnu rigere?

morten rosendahl larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Jeg kan stadig huske tiden med FAX. Syntes også at huske der var flere tilfælde af patenter oprettet i USA kort tid før rette ophavsmand udenfor USA fik besked om, at hans patent ansøgning blev afvist, begrundet med at der allerede var patent på ideen/teknologien.
Copyright blev også pludselig hævet fra 50 år til 75 år på Disney figure,bare fordi det var Disney (USA firma) der sad med copyright.
Selv har jeg, som kvalificeret dansker, boykottet US vare siden Irak krigen. Og har især fundet interesse for Japanske produkter i stedet.
Og jeg går ikke efter, at tjene så meget som muligt, da det vil betyde min skat går til våben køb i USA.

Lars Møller Schandorff, Morten Lind, morten rosendahl larsen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar

Der kan siges meget om billige lønomkostninger samt evt. misbrug af andres patenter og førstebrugerret.

Men - man kan jo også fastslå, at både Europa, Kina og Canada er ret gode til at tilpasse deres produkt til de forskellige eksportmarkeder. En tilpasning er også prisen - altså at producere så rationelt så lønomkostningerne kun har marginal betydelse. Og hvis dette ikke var sket, ville eksporten til andre markeder være ganske lav.

Og så kan man spørge sig - eller USA´s geniale præsident, hvorfor USA ikke for længst har produkttilpasset sig til det europæiske marked. I Europa vil vi jo hverken have store og brændstoftunge USA-biler med ringere køreegenskaber, eller klor-skyllede USA-producerede fødemidler der overhovedet ikke lever op til vores normer . Og så har jeg slet ikke berørt gen-modificeret mad.

USA klager over andre landes eksport til USA, men hvad med at tilpasse sine produkter til markederne i Europa, Canada og Kina? Og i øvrigt skal der altså 2 parter - den der sælger, og den der køber, og hvis USA-producenter leverede bedre og billigere produkter til sit USA-hjemmemarked, ville alle eksportørerne fra andre lande ikke kunne eksportere til USA.

Trump's spil er for galleriet indenrigspolitisk, - egne vælgere, og han optræder meget som en frelsende lægsprædikant for de troende masser, ganske som vi har set disse enklaver såvel indenfor som udenfor Amerikas grænser.

Waco i Texas i sin tid hvor menigheden fulgte deres prædikant i døden i den påsatte brand indefra.

Jin Jones sekten i Guyana med kollektivt selvmord ved at drikke gift, - de uvillig blev skudt eller fik tvunget giften i sig.

Så vidt jeg husker skrev Gore Vidal endda tilbage i 1980erne - før eller efter, en bog hvis tema var netop, en situation hvor Amerika fik sin første "lægprædikant" valgt som præsident for Amerika, som en fremtidsvision.

- Det er så virkelighed i dag!

Måske vil Trumpen engang blive husket som det tredie årtusindes politiker, der initierede den største reduktion i global CO2 udledning ?

Vi har i dag et verdensomspændende, fint tunet system, hvor forbrugsvarerne produceres til billigste pris, fordeles til største købekraft og forbruges efter bedste evne. Ingen politiker ønsker at bringe dette race til ophør, tværtom.

Måske har menneskeheden en underbevidsthed, der arbejder på højtryk i denne varme, tørre tid ? Måske skulle jeg bare indtage lidt mere væske.

Det ganske underlige er dog blot, at jo stærkere og dummere Donald John Trup fører sig frem overfor andre lande, og jo mere han skader respekten for USA og USA´s økonomi med dette, jo mere populær bliver han bland USA´s egne borgere.

Faktisk har hans popularitet været reduceret ret hurtigt fra omkring 37% til under 26%, men netop nu er den oppe på 44%, hvilket er ganske højt for en amerikansk præsident, der har siddet i et års tid - her 1½ år..

Peder Bahne, 07. juli, 2018 - 07:55

Må jeg foreslå noget lidt stærkere end vand, - i lyserøde drømme er alt smukt!

Nils Bøjden

"Det ganske underlige er dog blot, at jo stærkere og dummere Donald John Trup fører sig frem overfor andre lande, og jo mere han skader respekten for USA og USA´s økonomi med dette, jo mere populær bliver han bland USA´s egne borgere. "

Amerikanerne er i vid udstrækning fuldstændig analfabetiske når det gælder udenrigspolitik. Det er stort et kun 2 lande Trump ikke har forsøgt ihærdigt at gøre til fjender: Saudi-Arabien fordi de har så fucking meget olie og Israel fordi de er så fucking meget bedre end araberne til stort set alt og Israel og USA er groet ret meget sammen.

Trumps udenrigspolitik går ud på at alle, som i ALLE, unilaterale aftalesystemer skal nedbrydes, da USA nemmere kan få magt via bilaterale aftaler. EU, TPP, TTIP, NAFTA, WTO, FN, NATO, klimaforhandlinger osv. osv.

Og amerikanerne er ganske simpelthen ikke i stand til at forstå at andre lande ikke bifalder dette.