Nyhed
Læsetid: 3 min.

Trump nøler videre i spørgsmålet om russisk valgindblanding

Trumps forsøg på at korrigere sine udtalelser fra mandagens møde med Putin rejser ny tvivl om hans holdning til spørgsmålet om russisk indblanding i valgkampen i 2016. Men det vigtigste for Trump er, at kritikken fra hans republikanske bagland allerede synes at fortone sig
»Det kunne også være andre mennesker. Der er mange mennesker derude,« sagde Donald Trump på et pressemøde, hvor han ellers lige havde erklæret, at han accepterede de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at det var Rusland, der stod bag hackerangrebet på Demokraternes valgkamp.

»Det kunne også være andre mennesker. Der er mange mennesker derude,« sagde Donald Trump på et pressemøde, hvor han ellers lige havde erklæret, at han accepterede de amerikanske efterretningstjenesters konklusion om, at det var Rusland, der stod bag hackerangrebet på Demokraternes valgkamp.

Nicholas Kamm

Udland
19. juli 2018

Donald Trumps nærmeste stab havde tydeligvis ræsonneret, at der måtte gøres noget for at redde præsidentens skrantende politiske troværdighed, og ikke mindst forholdet til det amerikanske efterretningsvæsen, oven på mandagens topmøde i Helsinki.

Her havde Trump utvetydigt vægtet Vladimir Putins påstand om, at Rusland var uskyldigt i spørgsmålet om indblanding i præsidentvalget i 2016 tungere end sine egne efterretningstjenesters velunderbyggede anklager om det stik modsatte.

Tirsdag forsøgte Trump på et pressemøde i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus at lægge låg på det forudgående døgns polemik, hvor flere fremtrædende republikanere i forskellige tonelejer havde luftet deres utilfredshed over præsidentens optræden under mødet med Putin.

I kontrast til udtalelserne under mandagens pressemøde erklærede Trump tirsdag, at han nærede »fuldkommen tillid til USA’s fremragende efterretningstjenester« og altid havde gjort det, men at han simpelthen havde udtalt sig uklart, da han i Helsinki havde sagt, at han »ikke kunne se nogen grund til, at det skulle være« Rusland, der havde blandet sig i amerikanske valgkamp i 2016.

»Jeg vedkender, at der er behov for noget afklaring,« sagde Trump tirsdag til de fremmødte journalister i Det Hvide Hus.

»Sætningen skulle have lydt: »Jeg kan ikke se nogen grund til, hvorfor det ikke skulle være Rusland« i stedet for »hvorfor det skulle«.

Trods korrektionen formåede Trump dog alligevel at så tvivl om, hvem han holdt ansvarlig for hackerangrebene på Demokraternes valgkampagne, da han øjeblikket efter at have fortalt, at han »accepterede« det amerikanske efterretningsvæsens konklusioner om russisk indblanding sig i præsidentvalget i 2016 sagde:

»Det kunne også være andre mennesker. Der er mange mennesker derude.«

Det bed flere kommentatorer efterfølgende kraftigt mærke i.

»Konklusionen her er lige så tydelig som næsen på dit ansigt: Donald Trump har aldrig troet – og tror stadig ikke – 100 procent på, at Rusland aktivt førte en kampagne med henblik på at blande sig i 2016-valget,« skrev CNN-analytiker Chris Cillizza onsdag.

»Han vil blive ved med at tale efter munden, når han er absolut nødt til det – ligesom i tirsdags – men han føler sig alligevel tvunget til at tilføje disse ord (’kunne også være andre mennesker’), som afslører hans sande følelser.«

Stormen reddet af

Noget kunne tyde på, at præsidentens forsøg på at afbøde skaderne alligevel var nok til at få de skeptiske republikanere til at lægge en dæmper på efterdønningerne fra mandagens topmøde.

Ifølge nyhedsbureauet AP havde Trumps partifæller i Repræsentanternes Hus kort inden præsidentens uddybende pressemøde tirsdag nedstemt Demokraternes forslag om en udtalelse, der fordømte præsidentens kommentarer ved Helsinki-topmødet.

Samtidig har flere republikanske kongresmedlemmer offentligt tilkendegivet deres opbakning til præsidenten efter tirsdagens korrektioner.

»Jeg vil gerne takke præsidenten for at klargøre sine bemærkninger om Rusland, som vi anmodede om i går,« tweetede Garret Graves, der er medlem af Repræsentanternes Hus, mens blandt andre Rob Portman og Marco Rubio, begge republikanske senatorer, erklærede sig tilfredse med, at Trump havde ændret sine bemærkninger.

»Hvis han siger, han talte uklart (under pressemødet i Helsinki, red.), tager jeg hans ord for gode varer,« skrev Portman på Twitter.

Søren Dal Rasmussen, der er indenrigsanalytiker på kongressen.com med base i Washington, tolker republikanernes modvilje mod at gå hårdere i rette med Trump som et udtryk for, at baglandet efterhånden har lært at leve med præsidentens udfald.

»Så længe republikanerne får deres politiske sejre i kongressen, deregulering af staten og deres dommere bekræftet hos appeldomstolene og i Højesteret, skal der meget til, før de fordømmer Trump eller for eksempel vil kræve en afhøring af den tolk, der var til stede i rummet med Trump under mødet med Putin,« siger Søren Dal Rasmussen.

Han påpeger også, at Trumps fortsat høje støtte blandt de republikanske vælgere gør, at hans partifæller er bange for at brænde fingrene.

»I det kommende midtvejsvalg til november afhænger Republikanernes politiske skæbne af Trumps popularitet, så de har ingen interesse i at foretage sig noget, der kan have negative konsekvenser for administrationen,« siger Søren Dal Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er Danmark så hyklerisk og samvittighedsløst, at vi accepterer Trump Amerika som vores leder, militært såvel som kulturelt?

Jens J. Pedersen

Trump er nu som et skoledreng, der får at vide, at han ikke må pille næse.

Jens J. Pedersen

Er der stadig nogen, der har tillid til Trump?

Ib Christensen

Det bedste ved Trump er hvordan han latterliggør "new world order" konspirationen med hans America first. :)

Maj-Britt Kent Hansen

Overskriften: "nøler videre"!

Det er en nyopfindelse af de mere selvmodsigende.

Daniel Joelsen, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Et stort problem for Trump er, at han ikke er i stand til at argumentere sammenhængende. Han har simpelthen ikke sprog og evner til det.
Nu viser det sig også, at han er kujonagtig i relation til Putin.

Ole Frank, Karsten Lundsby og Tue Romanow anbefalede denne kommentar