Læsetid: 4 min.

Trumps eskalerende handelskrig kan blive hans egen værste fjende

Den amerikanske præsident har siden sin indsættelse taget æren for den økonomiske fremgang i USA. Men hans optrappende handelskrig kan meget vel ende med at ramme USA hårdest, lyder det fra IMF og en forsker i handelspolitik. Det kan ryste fundamentet under Trump
20. juli 2018

»3,4 millioner job skabt siden vores store valgsejr – langt flere end nogensinde forventet, og det bliver kun bedre i takt med, at nye og stærkt forbedrede handelsaftaler vil begynde at bære frugt.«

Trump forsøgte i løbet af onsdagen, på sit foretrukne medie, Twitter, at projicere omverdenens opmærksomhed væk fra sin tvivlsomme optræden under mandagens topmøde med Putin og over på USA’s fremadstormende økonomi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Hansen

Manden er jo fuldstændig utilregnelig på alle punkter... stakkels amerikanere og resten af verden!

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Svend Erik Hansen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Han burde afsættes fra jobbet den dag i morgen, hans vælgere kan jo ikke gennemskue,hvad han har gang i, det vil jo ramme dem selv i fremtiden, mistede jobs, dårlig økonomi osv. Han er en................ slettet af censuren. Totalt uberegnelig og ustabil.

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

I virkeligheden er det ikke så simpelt.
Lidt forkortet og firekantet sagt:
Opsættes toldmure:
Arbejdspladserne bevares hjemme. Penge der forbruges bliver hjemme.
Kunsten bliver opretholde en hvis balance imellem import/export.
Med de åbne grænser:
Arbejdspladserne flytter ud hvor arbejdskraften er billigst. Varer købes i udlandet, hvor de er billigst, hvilket også bliver nødvendigt grundet de manglende lønindtægter med de færre arbejdspladser hjemme.
Vi, som nation, mister evnen til være selvforsørgende, bliver afhængige af andre nationer.

Der vist ingen tvivl om de åbne grænser bedst passer til store koncerner.
For med åbne grænser er den potentielle kundeskare størst.
Med toldmure indskrænker marked sig for store koncerner, da opdelingen toldmuren skaber, vil skabe flere og konkurerende firmaer.

Om der vælges det ene eller anden eller form for vekselvirkning, giver ingen entydige svar på hvad som gavner bedst.
En kæmpe som USA, med en kæmpe import, som langt hen ad vejen financeres af kunstigt opskruet forbrug af ejen-produveret varer i form af militær-udstyr, hænger kun sammen, så længe USA kan kæmpe krige.

Så toldmuren USA varsler, kan være tegn på stormagten trækker sine arme til sig, hvilket måske lover fredeligere tider.

Alvin Jensen, morten rosendahl larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Handelskrigen, som den kaldes, er ikke Trump's - den er store dele af den amerikanske realkapitals reaktion på den amerikanske økonomis forestående kollaps.

Husker nogen hvordan reaktionen var på at Hussein, Ghadaffi og Assad sammen og hver for sig agiterede for et alternativ til petrodollar-systemet? Hvis ikke, så tæl de døde og de ombragte, de udgrænsede - og studér amerikansk udenrigspolitik gennem de seneste mange årtier. Trump's politikker, for så vidt at man altså ædrueligt kan tale herom, går ud på at styrke USA's realkapitals økonomi på kort sigt - og landets militær på både kort og mellemlangt sigt. Begge sigtelinjer er dubiøse og uintelligente, men de er ikke noget Trump har opfundet. Han ekspederer og agerer (bare); larmer mens tingene sker, så det næsten ser ud til at dukken fører sig selv. Underholdningsværdien er på Hollywood'ske niveauer - Donald er the sitting and shitting duck.

Og mens Trump's handelspolitiske eskapader diskuteres med harme, så husk at Obama og EU-toppen var ved at etablere en frihandelsaftale, som ville have øget finansverdenens, erhvervslivets og storkapitalens i forvejen uhensigtsmæssigt store magt over folkevalgte regeringer i EU. Trump vil i princippet det samme, blot på en noget anden måde.

Alvin Jensen, morten rosendahl larsen, Flemming Berger, Lars Løfgren, Anne Eriksen, Jan Skovgaard Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Jacob Mathiasen

Nej da, det er der ingen der glemmer, men synes du selv at Trump er den rette mand til, at gøre noget ved det, specielt når man tænker på hans diplomatiske tæft, det er bare ikke den måde man møder sine venner eller modstandere på, hvis man vil opnå varige og frugtbare resultater.

Noget andet er, at hvad nu hvis Trump på den korte bane får succes med hans destruktive og disruptive metoder, og f.eks. Kina, Rusland, og andre tager ved lære af dem, ja så får du en verden uden etik, moral, lov og regler, dvs. anarki og junglelov på verdensplan, og det tror jeg alle ved hvad kan ende med, krig og ufred.

Så, tingene hænger sammen, det er muligt at Trumps mål er ædelt, men hans metoder og måden han griber det an på er og bliver klodsede, amatøragtige,forkerte, uden respekt, pli og diplomati.

Torben K L Jensen

Bettina Hr. Jensen har nemlig ret - petro-dollar og dermed værdien af amerikanske statsobligationer vil indenfor en overskuelig fremtid falde drakonisk og verdensvalutaen vil på en aller anden måde blive en krypto-valtuta støttet af blockchain-teknologien - Kan man forestille sig at EU,Kina,Japan kunne finde på at droppe deres enorme beholdninger af amerikansk gæld (statsobligationer) på verdensmarkedet ?
Ingenlunde - det vil udløse en verdenskrise - men i sidste ende har resten af verden det ultimative våben mod Trump (ikke USA) hvis han fortsætte med sin disruption af verdensordnen. kongressen i USA vil blive nødt til at afsætte ham og grunde til det er der rigelige af.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og afpresning af USA på den måde vil starte en verdenskrig - ikke med traditionelle våben men en omfattende cyber-krig uden reelle deltagere med et u-undgåeligt nedbrud af internettet og dermed hele verdenshandlen hvor det sidste argument bliver et atomart ragnarok.

Jacob Mathiasen

@Peter Hansen: Jamen så vis mig nogle links til information, eb, jp, politiken, som omhandler de massive svindelnumre Kina har gang med international handel?

Tæl dem - og sammenlign så med, hvor mange artikler der har været om Trump, som opfører sig klodset.

Jeg tror næppe du vil finde nogen rimelig sammenhæng mellem dem, men okay - du ligesom mange andre går åbenbart mere op i form og etikette end, hvad der faktisk er vigtigt.

Trumps historie er som en teltholder på en markedsplads - der om; "gyngerne og karrusellerne", men i en anden version; "hvad indad tabes skal udad vindes"!

Det er bare ikke sikkert det kommer til at gå helt efter Trumps hoved, og enden måske i stedet med; "hvad udad tabes skal indad vindes", og det sidste led er meget tvivlsomt i den anledning, så det bliver måske i stedet; "Hvad udad tabes skal holdes op mod med det indad tabtes", og så bliver regnestykket negativt - meget negativt endda.

EU og Japan har netop underskrevet en frihandelsaftale, og mon ikke andre lande - Kina, Canada, Indien m.fl. også vil forsøge sig, hvis ikke de allerede har en aftale med EU om lignende aftaler, - så står Amerika vist næppe helt så stærkt som Trump regner med, men er blevet isoleret i stedet for.

Hvis det bliver virkeligheden, så er Trumps alternative sandheder vist ikke meget værd.

Peter Hansen

@Jacob Mathiasen

Du gør den fejl, som en del andre nyliberale, nemlig, at alt drejer sig om penge og handel, det gør det ikke, disse ting er værktøjerne, og ikke målene.

Jeg siger jo ikke, at der ikke er nogle uretfærdigheder mht. til Kina og handel, men jeg er sikker på, at man kunne skabe mere frugtbare resultater via forhandlinger, i stedet for straks at kaste sig ud i en handelskrig, og skabe yderligere ufred i verden.

Har ikke Kina nogle enorme trumfer i ærmet. De ejer størstedelen af nogle meget vigtige mineralproduktioner og USAs gigantiske underskud er i årevis blevet finansieret ved kineseres (Kina?) opkøb af obligationer.
Hvad hvis/når Kina nægter at sælge disse nødvendige mineraler til amerikanske produktionsfirmaer, og hvis/når Kina vil have obligationerne indfriet, eller hvad de nu kan finde på at gøre med det faktum, at USA skylder dem enorme summer - store nok til at drive USA ud i fallit?

Jan August, 21. juli, 2018 - 10:18

Seddelpressen kører stadig lystigt i Amerika, ganske vist i nedsat tempo, men der er stadig værdiløse dollars der trykkes, som der hverken er produktionsmæssig dækning for eller anden form for dækning.

Kapitalismen er ved at æde sig selv op indefra i et vildt aktierytteri af kommercialiseringen af alt mellem himmel og jord, for aktiekurser, udbytter er blevet det liberale fyrtårn(lyset) alle løber mod, som et helligt sted for enden af regnbuen hvor mia. ligger og venter.

Yes,
Markedsøkonomi-kapitalismen er i færd med bryde sammen. Har faktisk været det en del år.
Det vælter i dette øjeblik ned omk ørerne på os.
bare at åbne øjnene.
Gad vide- hvornår det erkendes.