Læsetid: 3 min.

Tvivlsom opbakning til Merkel i midten

Op til sommerpausen i tysk politik forsøger en række CDU- og CSU-politikere at give kansleren rygdækning med gruppen ’Union der Mitte’. De vil modgå højreskredet i partiet, der ikke giver pote i Bayern, men signalet virker mere desperat end beroligende
På sin søvnige sommerpressekonference indrømmede Merkel overraskende åbent, at partierne stadig er splittede.

På sin søvnige sommerpressekonference indrømmede Merkel overraskende åbent, at partierne stadig er splittede.

Stefan Boness/Ipon/SIPA

23. juli 2018

Det var en klassisk udgave af Merkel, der op til weekenden sendte sig selv og det politiske apparat i Berlin på ferie med den årlige ’sommerpressekonference’: afmålt og saglig i de geopolitiske spørgsmål, men også afvisende og udenomstalende i de stridfulde spørgsmål om asylpolitik og regeringens tilstand.

På de gentagne spørgsmål om hendes træthed som kansler så Merkel godt nok mere feriemoden end festlig ud. Men hun fik alligevel pareret angrebene, så man næsten kunne glemme, at de to søsterpartier i hendes regering – Merkels CDU og Seehofers CSU – fortsat er dybt splittede efter striden om den tyske og europæiske flygtningepolitik.

Bag den rolige facade ulmer ikke bare de politiske meningsforskelle, men også flere grupperinger på tværs af CDU og CSU.

Siden 2017 har der eksisteret en højreorienteret gruppe kaldet Werte-Union (Værdi-Union, red.), der kæmper for et nationalt og konservativt opbrud i både Tyskland og CDU/CSU. Få dage før sin ferie fik Merkel her uventet opbakning fra en løs gruppe af overvejende ukendte CDU- og CSU-politikere fra Forbundsdagen, der går under navnet Union der Mitte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bernhard Drag

CDU ledere plejer at true med at stille op i Bayern, det virker som regel beroligende på CSU. Mon ikke den metode snart kommer i anvendelse.

Torben K L Jensen

Da Franz Josef Strauss fra Bayern forsøgte at blive forbundskansler - og tabte var der en stiltiende aftale om ikke at blande sig i hinandens indre anliggender.