Læsetid: 5 min.

Tysk venstrepopulistisk initiativ skal vinde AfD-vælgere tilbage

Tysk fløjpolitik er i opbrud: Lederen af venstrefløjspartiet Die Linke, Sarah Wagenknecht, er initiativtager til en ny ’samlebevægelse’, der vil »respektere national identitet« og holde styr på indvandring. Samtidig foreslår det højreradikale AfD højere velfærdsydelser
Den nye venstrefløjsbevægelse, der endnu ikke har noget navn, har Sahra Wagenknecht, partichef for det tyske venstrefløjsparti Die Linke, som førende talsmand.

Den nye venstrefløjsbevægelse, der endnu ikke har noget navn, har Sahra Wagenknecht, partichef for det tyske venstrefløjsparti Die Linke, som førende talsmand.

Tim Wagner

24. juli 2018

BERLIN – Verden er vendt på hovedet i Tyskland over sommeren: Venstreorienterede politikere lovsynger en stram grænsekontrols dyder, mens højrefløjspolitikere taler for højere velfærdsstatslige ydelser. Det politiske spektrums to yderfløje synes at mødes i det, som er blevet kaldt en ’nationalsocial’ vending.

En ny tysk ­venstrefløjsbevægelse lanceres officielt til september. Bevægelsen har endnu ikke fået et navn, men ifølge en af dens stiftere skal den gøre op med venstrefløjens »moralistiske« tendenser i et erklæret forsæt om at vinde de arbejderklassevælgere tilbage, der stemmer på eller føler sig tiltrukket af det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er fuldkommen af lave; men det er netop den ældre del af befolkningen, der ikke forstår forandringerne. Momentum viser netop, at antidiskrimination er vejen frem, hvis man vil have fat i en ungdom, der aldrig har levet i samfund uden etniske mindretal. Solidariteten med ens egen generation er noget af det stærkeste, især hvis man oplever splittelsesforsøg og uretfærdig behandling af folk, man kender, hvadenten man så bryder sig om dem eller ej.

Karsten Aaen, Bo Stefan Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Steffen Gliese, når skoler med mange børn af anden etnisk herkomst renses for pæredanske som fx Tingbjerg, så er pæredanske formentlig i lige så høj grad fritaget for at møde de andre, undtagen i de supergode falafelbikse. Der bor mange ældre danskere i områder med mange indvandrere fx i Tingbjerg, men der bor ingen unge danskere.

Torben Siersbæk

Så sprang leninisten Sahra Wagenknecht endda ud som fremmedhader.
Er det arven fra DDR, der slår igennem her?
Jeg glemmer aldrig det berlinske folkevids fortolkning af SED's efterfølgerparti, hvor kun navnet var nyt. Det var PDS - og det stod, ifølge vittige (?) berlinere, for Partei der Stasi.
SW var medlem af både SED og senere i ledelsen af PDS.
Ganske vist anfører hun i selvportrættet på WikiPedia, at hun meldte sig ind (hov - det kunne man da ikke... Skulle være anerkendt af toppen) i det allerede da bundkorrumperede SED i foråret 1989, at hun ville redde socialismen og gå imod opportunisterne. Spørgsmålet er, hvem hun - og hvem SED's ZK - så som opportunister. Endnu mere interessant er at et medlem af SED tillader sig at påstå at hun ville redde socialismen! Den var da - ligesom demokratiet - ikke eksisterende i DDR!

Bo Stefan Nielsen

Det her har vist potentialet til at gå hen og blive noget nær The Mother of all fløjkampe, hvis ikke Sahra Wagenknecht og en evt fløj omkring hende i partiet tager konsekvensen af deres nye politiske orientering og laver en højreudsplitning. Der kæmpes om socialistisk DNA og om hvad vi mener, når vi siger “En anden verden er mulig!”. Mener vi hermed en anden — reformeret — kapitalisme indenfor nationalstatens rammer, eller mener vi en verden uden kapitalisme? For mellemvejen — “socialisme i ét land” — fandtes aldrig og vil i al fremtid aldrig opstå. Kombinationen af statskapitalisme og nationalisme på den side af Jerntæppet, hvor Sahra Wagenknecht voksede op, havde aldrig noget med socialisme at gøre. Socialismen kan kun være international, og at ville lukke grænserne for flygtninge og migranter er at tage side med én del af arbejderklassen imod en anden. Det er Mette Frederiksens projekt.

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Måske er det ved at går op for for flere og flere socialister, at religion og specielt politiserende religion er socialismens diametrale modsætning ?
Måske er det ved at gå op for flere og flere socialister, at det er arbejderklassen og proletariatet der betaler regningen for mislykkes integration og dermed er begyndt at stemme højrepopulistisk ?

niels astrup

" Så sprang leninisten Sahra Wagenknecht endda ud som fremmedhader."

Bare lige til orientering; Sahras far var iraner, som blev forsvundet i hjemlandet.

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Gustav Alexander, Flemming Berger, Carsten Hansen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Liv og samfund er proces, dermed kan man ikke tale om, at det er vellykket eller det modsatte - kun, at det er, og at man kan arbejde den ene eller anden vej på at forbedre og forandre. Verden ligger ikke stille, og hvad der så godt ud i går - f.eks. det danske demokrati og velfærdssamfundet - har fået lov at blive revet i stumper og stykker den næste dag, indtil nogen tager på sig at bringe os tilbage på, hvad mange af os betragter som rette spor.
På samme måde med integrationen, der sker henad vejen, især hvis vi lukker op for det, hvad vi jo af mange forskellige hensyn til os selv gennem tiderne ikke har gjort.

Michael Pedersen

En eller anden dag må du forklare mig, hvad du mener med at velfærdssamfundet er revet i stumper og stykker, for set fra min lillee parcelgrund:

- kan jeg går til læge uden at betale
- komme på sygehuset uden at betale
- mine børn kan komme på universitetet uden at betale og får endda penge for det
- jeg kan uden beregning benytte det offentlige bibliotek
- min folkepension bliver et kærkomment supplement til min monsterpension
- osv...

Henriette Bøhne

Jeg kan ikke læse artiklen, men ansporet af kommentarfeltets defamerende og smædeagtige karakter har jeg lige taget en rundtur i tyske aviser og læst interviews med Sahra Wagenknecht om emnet.
Jeg har ALDRIG hørt SW sige andet end at krigsflygtninge og personligt forfulgte ubetinget skal beskyttes, men at hun ønsker at skabe et fælles venstreorienteret forum, som finder svar på de problemer, arbejdsmigrationen skaber i Tyskland og Europa. Det har skabt splittelse i die Linke, hvor Katja Kipping og Bernd Rixinger helt afviser ideen og Gregor Gysi ( stifter af PDS) siger, at der kan være gode takter i tiltaget, men også negative konsekvenser.

SW har iøvrigt intet som helst med stiftelsen af PDS at gøre. I 1989 var SW en vred 20-årig kvinde, som nægtede at gøre militærtjeneste og derfor faldt i unåde hos styret og blev stemplet “ asocial” og derfor måtte hun ikke studere. I trods meldte hun sig ind i partiet.
Jeg mødte for nogle år siden en tidligere DDR-borger, som også havde nægtet at aftjene værnepligt. Da muren faldt var han igang med at afsone 6 års hårdt straffearbejde i en såkaldt “Baukolonne” - det var enten det eller Bautzen - og Torben Siersbæk ( og Steffen Gliese, som anbefaler) kan jo spørge sig selv, hvem, som i højerestående grad har været systemets medløber, SW eller Angela Merkel?
SW har siden hun var en vred, 20-årig udviklet sig en del og også taget afstand fra mange af de synspunkter, hun i trods og vrede fremsatte dengang. Måske skal man sætte sig ind i et menneskes historie, før man hæfter prædikater på vedkommende, som er en smædekampagne værdig.

Stig Bøg, Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Tak for den kommentar, Henriette Böhne.

Jeg læser ikke selv tyske medier, så jeg har kun nærværende artikels ord for at Sahra Wagenknecht m.fl. søger i retning af en økonomisk venstreorienteret omfavning af en indvandringskritisk strømning i arbejderklassen, som også AfD tilnærmer sig, og som af sociologer og kommentatorer kaldes “socialnational”. Jeg håber da ikke, jeg med min kritiske kommentar har deltaget i urimelige angreb på nogen på baggrund af en halvdårligt researchet artikel. Men jeg skal da indrømme, at alene artiklens henvisning til, at “hendes nye bevægelse primært [har] tiltrukket ældre hvide mænd” ikke lyder alt for lovende.

Lad os håbe, det er and.

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Argh, jeg fik ikke logget ud. Ovenstående indlæg henvendt til H. Böhne er skrevet af Bo S.N.

(Beklager)

Henriette Bøhne

Bo Stefan Nielsen,
Sådan opfattede jeg sket ikke din kommentar, faktisk kan jeg se, at vi to er meget enige.
Det er ingen hemmelighed, at der i partier ofte er flere fløje og jeg er faktisk ikke ubetinget SE-støtte, jeg sympatiserer langt mere med Gysi, som står for en mere klassisk international, demokratisk socialisme og nu slår sine foldet som præsident for partiet” the European left” og samarbejder meget med Tsipras og grækerne.
Men derfra til at kalde SW for fremmedhader og leninistisk, det er ligegodt for groft!
Jeg har tidligere linket til SWs tale på partiets kongres, en tale som også trak overskrifter taget ud af kontekst. Hun angriber i talen debattonen på venstrefløjen, hvad angår indvandring og mener, at vi er nødt til at tale om emnet på en fornuftig og saglig måde og finde venstreorienterede løsninger på de sociale konsekvenser af den. Og hvis hun har held til at tiltrække nogle af de vrede, hvide mænd som flirter med afd er det jo godt - det er netop hendes mål. Men jeg har ikke fantasi til at forestille mig SW som populist, faktisk siger de fleste jo, at et af hendes problemer er, at hun netop ikke er populist og politiker, men intellektuel og det gør desværre, at hendes velunderbyggede udsagn ofte tages ud af kontekst og blæses op af pressen.
Jeg kan kun hilse et fælles venstreorienteret forum mhp løsning af flygtningestrøm og migration velkomment. Venstrefløjen har alt for længe brugt alt for store kræfter på at bekrige hinanden, fremfor at lave politik på de områder, hvor de rent faktisk kan enes om noget.