Baggrund
Læsetid: 4 min.

Den »værste oversvømmelseskatastrofe i 35 år« har ramt Japan

Et helt ekstremt regnvejr har udløst den værste oversvømmelseskatastrofe i årtier i det vestlige Japan. Over 150 har mistet livet, og der ledes fortsat efter savnede blandt knuste bygninger og muddermasser
Tirsdag rapporterede de japanske myndigheder rapporteret om 157 dødsofre og mange stadig savnet. Samtidig blev der tirsdag eftermiddag udstedt nok en evakueringsordre for 23.000 indbyggere i byen Fuchu nær Hiroshima, da flodbredden langs floden Enoki brød sammen og sendte store vandmasser ud i byen.

Tirsdag rapporterede de japanske myndigheder rapporteret om 157 dødsofre og mange stadig savnet. Samtidig blev der tirsdag eftermiddag udstedt nok en evakueringsordre for 23.000 indbyggere i byen Fuchu nær Hiroshima, da flodbredden langs floden Enoki brød sammen og sendte store vandmasser ud i byen.

Ritzau Scanpix

Udland
11. juli 2018

For redningsfolkene har de seneste døgn været en kamp mod tiden.

»Vi aner ikke, hvor lang tid det vil tage,« sagde en af dem mandag til nyhedsbureauerne.

»Hvis det begynder at regne igen, kan en ny katastrofe opstå.«

Mens dramaet pågår, holder pårørende vejret i ængstelig venten.

»Jeg har sagt til min familie, at de må forberede sig på det værste,« sagde 38-årige Kosuke Kiyohara til AFP. Hans nevøer er blandt dem, hvis skæbne endnu er uvis.

Scenen er den lille by Kumano i nærheden af Hiroshima, Japan.

Mens hele verden og dens medier har haft blikket rettet mod en oversvømmet grotte i Thailand, har Japan oplevet, hvad NASA tirsdag kaldte landets »værste oversvømmelseskatastrofe i 35 år.«

Japans premierminister Shinzo Abe, der på grund af katastrofen har afløst et planlagt besøg i Europa og Mellemøsten, talte i weekenden om »en rekordregn, vi aldrig før har oplevet.«

Midt på dagen tirsdag havde de japanske myndigheder rapporteret om 157 dødsofre og mange stadig savnet.

Samtidig blev der tirsdag eftermiddag udstedt nok en evakueringsordre for 23.000 indbyggere i byen Fuchu nær Hiroshima, da flodbredden langs floden Enoki brød sammen og sendte store vandmasser ud i byen.

Perlerække af tordenstorme

Nedbøren tog for alvor fart i torsdags og nåede i korte perioder en intensitet på 120 millimeter i timen – ifølge japanske medier den største timenedbør i 50 år og næsten det dobbelte af nedbøren i Danmark på en hel sommermåned.

I perioden frem til søndag, hvor regnen stilnede af, faldt der ifølge NASA over 800 mm. i Hiroshima-regionen, mere end den typiske årsnedbør i Danmark.

Japanske medier angiver ekstreme nedbørsmængder for perioden 28. juni-8. juli på 1.000-1.800 mm.

Den katastrofale vejrsituation indtraf under den årlige regntid i det østlige Asien, da varm og fugtig luft fra Stillehavet løb sammen med resterne af tyfonen Prapiroon. Ifølge det japanske National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience udløste det en stribe voldsomme tordenbyger, der som perler på en snor trak gennem det sydvestlige Japan og tømte umådelige vandmasser ned over landskabet.

Ritzau Scanpix

»Normalt ophører potentialet for voldsom regn, når en storm har bevæget sig væk, men denne gang var det anderledes. Potentialet forblev højt,« siger Yasushi Kajihara fra Japan Meteorological Agency til japansk tv, NHK.

»Der har været en enorm og hidtil uset mængde vanddamp i luften langs det vestlige Japans stillehavskyst de seneste adskillige dage. Jeg vurderer, at indstrømningen af ekstrem fugtig luft er hovedårsagen til den langvarige, rekordvoldsomme styrtregn.«

Ved udgangen på weekenden blev regnen i katastrofeområdet afløst af stærk sol og temperaturer i denne uge op til 34 grader, langt over normalen.

Ofre og skader

Varmen gør ikke det omfattende rednings- og oprydningsarbejde lettere. 73.000 redningsfolk og næsten 80 helikoptere har siden weekenden været indsat til både at lede efter de fortsat savnede, hente folk fanget i oversvømmede huse, bringe forsyninger frem til de ramte områder samt forebygge yderligere oversvømmelser og mudderskred som resultat af de store vandmasser i floderne.

Endnu mandag opholdt 11.000 mennesker sig i evakueringscentre, efter at der tidligere var udsendt evakueringsopfordring til næsten fem mio. mennesker.

Tusinder af huse er under vand eller ødelagt af floderne af mudder, og 267.000 boliger er uden vandforsyning.

Vejret er ekstremt

Ekstreme vejrsituationer som den heftige og langvarige nedbør og de efterfølgende unormalt høje temperaturer i Japan bliver ifølge FN’s klimapanel IPCC hyppigere i takt med den menneskeskabte globale opvarmning.

Det er ifølge IPCC »sandsynligt, at den menneskelige påvirkning har mere end fordoblet sandsynligheden for hedebølgers opståen på nogle lokaliteter.« I de seneste uger og dage har Nordeuropa, store dele af Nordamerika, dele af Rusland og Mellemøsten været betydeligt varmere end normalt.

Her er nogle af de markante temperaturregistreringer, i grader Celsius:

 • Quriyat, Oman: 49,8 (26.6.)
 • Denver, Colorado, USA: 40,5 (28.6.)
 • Phoenix, Arizona, USA: 44,4 (28.6.)
 • Scotttsbluff, Nebraska, USA: 40,5 (28.6.)
 • Glasgow, Skotland: 31,8 (28.6.)
 • Shannon, Irland: 31,9 (28.6)
 • Alpena, Michigan, USA: 37,2 (30.6.)
 • Burlington, Vermont, USA: 35,6 (1.7.)
 • Montreal, Canada: 36,6 (2.7.)
 • Jerevan, Armenien: 42,0 (2.7.)
 • Tblisi, Georgien: 40,5 (4.7.)
 • Buffalo, New York, USA: 33,9 (4.7.)
 • Boston, Massachusetts, USA: 31 (10.7)
 • Dubai, Emiraterne: 43 (10.7.)
 • Kuwait City, Kuwait: 47 (10.7.)
 • Madrid, Spanien: 35 (10.7)
 • Riyadh, Saudi-Arabien: 42 (10.7.)
 • Washington D.C., USA: 32 (10.7.)

Kilder: timeanddate.com/weather

»Intet vand eller mad, ingenting når frem. Vi vil alle tørre ud, hvis vi bliver ved at være isolerede, sagde Ichiro Tanabe, en 73-årig kvinde i industribyen Kure nær Hiroshima, til journalister fra AP. Byen var endnu tirsdag næsten isoleret for omverdenen på grund af blokerede veje og mangler både vand og mad.

47 motorvejsstrækninger i regionen er angiveligt beskadiget af oversvømmelser og mudderskred, mange butikker er lukket, og store industrivirksomheder som Mazda, Mitsubishi, Daihatsu og Panasonic i det vestlige Japan har helt eller delvist måtte indstille produktionen på grund af oversvømmelser af enten produktionsanlæg eller tilkørselsveje til fabrikker.

Nygiftes tragedie

Mens der tirsdag fortsat ledtes efter de savnede i ruiner og mudderbanker, svandt håbet om at finde flere i live. De første 72 timer efter en sådan katastrofe er kritiske – herefter skrumper chancerne for at redde ofre i live.

»Der er gået tre dage. Det er muligt, at der vil blive fundet folk i live, men som dagene går bliver sandsynligheden mindre, sagde en soldat blandt hjælpepersonalet til AFP mandag.

Dødsofrene er personer, der udendørs eller i deres huse er blevet overrumpet af vandmasserne eller fanget af de voldsomme mudderskred, der har trukket et spor af ødelagte bygninger, væltede træer og smadrede biler efter sig.

Japanske medier har de seneste dage bragt øjenvidneberetninger om desperate opkald fra personer fanget i deres huse eller biler, om mennesker der blev skyllet bort af de svulmende floder.

Avisen The Mainichi fortæller om 54-årige Koji Tsunomori, som fredag aften var på vej hjem til sin nygifte hustru Nana i byen Kumano.

»Vær forsigtig,« lød en besked sendt til hans mobil fra hustruen med henvisning til den tiltagende regn.

Da han nåede frem lørdag morgen, var huset borte og med det Nana, hendes mor og parrets to børn. Mens Koji Tsunomori søndag kunne møde op og identificere sin hustrus lig, var børnene og svigermoren ifølge avisen fortsat savnede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palle Bendsen

Tak til Jørgen Steen for denne artikel. Og for perspektiveringen med den oversvømmede grotte i Thailand, hvor alverdens medier er gået helt i selvsving.

For dem der ikke kan lukke øjnene: Gå til youtube-kanalen Understanding Climate Change: Climate & Extreme Weather News for ugentlige opdateringer om den rullende klimakatastrofe: oversvømmelser, skovbrande, tørke, orkaner ...
Fx denne https://www.youtube.com/watch?v=dcPawwuPEXo fra perioden 22. juni til 8. juli
Det er i vid udstrækning amatøroptagelser: folk filmer ud af deres vinduer.
Her fra Japan, Sydlige Kina, Vietnam, Indien, Pakistan, Nepal, Nigeria, Ghana, Grækenland, Italien, UK, USA, Canada
Ofte er der også som her til sidst statistiske oplysninger om temperatur anomalier (afvigelser fra normalen) osv.

Men billederne taler stærkere end statistikken.

Katrine Damm, Per Torbensen, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar