Nyhed
Læsetid: 2 min.

Zimbabwes opposition stoler ikke på valget

Systemet havde mange muligheder for at snyde ved tirsdagens valg i Zimbabwe, forlyder det
»Mens udenlandske observatører har kunnet nyde et valg i Zimbabwe, der var velafviklet uden vold, føler oppositionen sig overbevist om, at der alligevel kan være foregået valgfusk.« skriver Peter Tygesen.

»Mens udenlandske observatører har kunnet nyde et valg i Zimbabwe, der var velafviklet uden vold, føler oppositionen sig overbevist om, at der alligevel kan være foregået valgfusk.« skriver Peter Tygesen.

Marco Longari

Udland
1. august 2018

Mens udenlandske observatører har kunnet nyde et valg i Zimbabwe, der var velafviklet uden vold, føler oppositionen sig overbevist om, at der alligevel kan være foregået valgfusk.

»Pointen er, at en eventuel svindel er planlagt længe før. Den ligger i selve valgets infrastruktur,« siger en af landets garvede oppositionelle menneskerettighedssagførere og tidligere uddannelsesminister, David Coltart.

»Eventuel svindel vil opstå ved akkumulering af en række af forfatningsstridige handlinger.«

Det kan først og fremmest ske ved at manipulere med listen over stemmeberettigede vælgere, denne gang i alt 5,7 millioner navne, der alle er knyttet til et specifikt afstemningssted. Hvis man fylder navne på fiktive personer ind i denne, bliver der åbent for at kunne tilføje ekstra stemmer i det omfang, det måtte være nødvendigt for at vinde specifikke valgkredse i parlamentsvalget eller det samlede resultat i præsidentvalget.

Fiktive navne

Coltart giver en række eksempler på mistænkelige forhold ved dette års valg.

»Den første kontrol af vælgerlisten viste, at den rummede 76.000 unikke navne. Disse angivne vælgere har hverken forældre, søskende, onkler eller børn med samme navn. Det er statistisk set usandsynligt.«

»En stikprøve viste derudover, at man ikke kunne identificere 11 procent af stikprøvens personer. De kunne ikke matches med virkelige personer i den angivne valgkreds. Omregnes dette tal til landsplan, er der tale om 625.000 potentielle stemmer.«

Yderligere meddelte valgkommissionen blot fem dage før valget, at den på valgdagen ville følge en helt anden valgliste, angiveligt fordi den første var blevet tjekket og revideret. Men offentligheden har endnu ikke fået den nye at se og har derfor ikke haft mulighed for at kontrollere den.

Hvordan foregår en eventuel svindel derefter? Coltart har hæftet sig ved to forhold: »Der kan fyldes op med falske stemmesedler fra fiktive vælgere. 21 procent af alle valgsteder, især dem på landet, har ikke fulgt valgloven og slået resultatet op lokalt. Det giver tid til at ændre et valgresultat.«

Genbrugsvælgere

Der var også mulighed for at svindle med blækket, som vælgerne dypper en finger i, når de har stemt. Dette kan fjernes med skurepulver. En sådan renskuret, genbrugt vælger ville blive afsløret af ultraviolet lys – men der var ingen ultraviolette lamper ved valgstederne, siger Coltart.

Dermed kunne det herskende ZANU-PF parti flytte genbrugsvælgere mellem en række valgsteder, som partiet angiveligt gjorde med kolonner af busser ved valget i 2013.

Andre kilder i Zimbabwe, som Information har talt med, fortæller om vælgere på landet, der blev truet til at stemme på ZANU-PF.

»De får for eksempel ikke papir på deres jord, hvis de ikke stemmer ’rigtigt’,« siger Coltart.

Den siddende præsident, Emmerson Mnangagwa, har sammen med den øvrige ledelse af ZANU-PF for længst forstået, at de ikke kan fastholde magten, hvis de ikke skaber økonomisk fremgang for landets vælgere. De ved også, at de kun kan gennemføre dette, hvis de har adgang til internationale finanser, som de kun kan få ved at have den legitimitet, som et pænt valg kan give dem.

»Vi bliver sandsynligvis henvist til langstrakte retssager efter valget for at bevise det, hvis der har været svindel,« Siger Coltart. »Og da er alle valgobservatørerne for længst rejst hjem efter at have godkendt det, de så på overfladen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her