Læsetid: 6 min.

Den 24-årige hollænder Boyan Slat er klar til »verdenshistoriens største oprydning« i Stillehavet

Snart begynder det første seriøse forsøg på at fjerne de enorme plastikøer, som har samlet sig i verdenshavene. Hollænderen Boyan Slat står i spidsen for et ambitiøst projekt, der skal indsamle al plastik i et område, der svarer til fire gange Tysklands størrelse. Plastikforureningen af oceanerne kræver handling, inden affaldet bliver til mikroplast
Grundlæggeren af The Ocean Cleanup, den 24-årige hollænder Boyan Slat, foran en prototype på de en-to kilometer lange  flydepontoner, der skal indsamle plastikken fra de enorme skraldeøer, der har hobet sig op i verdenshavene.

Grundlæggeren af The Ocean Cleanup, den 24-årige hollænder Boyan Slat, foran en prototype på de en-to kilometer lange  flydepontoner, der skal indsamle plastikken fra de enorme skraldeøer, der har hobet sig op i verdenshavene.

The Ocean Cleanup

8. august 2018

SAN FRANCISCO – Det hele begyndte med en 16-årig hollandsk dreng på badeferie i Grækenland. Under en dykkertur opdagede Boyan Slat, at havet omkring ham var fyldt med plastik.

»Der var nærmest flere plastikposer, end der var fisk. Det fik mig til at indse, at vi bliver nødt til at fjerne plastikken fra verdenshavene, inden det er for sent,« fortæller den nu 24-årige Boyan Slat.

Den unge hollænder er leder og idémand bag organisationen The Ocean Cleanup, der vil indsamle de store skraldeøer, der har hobet sig op i verdenshavene.

Første projekt er The Great Pacific Garbage Patch, som ligger i Stillehavet mellem Californien og Hawaii. Området er dobbelt så stort som Texas og fyldt med plastik, der bare flyder rundt. Senere i 2018 vil en flåde af specialbyggede flydepontoner stævne ud fra San Francisco. De flydende konstruktioner er det første spæde forsøg på at indsamle affaldet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Christian Skoubye
 • Trond Meiring
 • Eva Schwanenflügel
 • Ruth Gjesing
 • ingemaje lange
 • Jesper Eskelund
 • Lise Lotte Rahbek
 • Britta Hansen
 • Kurt Nielsen
 • Carsten Munk
 • Randi Christiansen
David Zennaro, Christian Skoubye, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Ruth Gjesing, ingemaje lange, Jesper Eskelund, Lise Lotte Rahbek, Britta Hansen, Kurt Nielsen, Carsten Munk og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Konsekvenserne af menneskehedens stupide handlinger træder stadig tydeligere frem, og alligevel kan man ikke samles om den permakulturelle omstilling. Det er altså nedtrykkende.

Allan Stampe Kristiansen, David Joelsen, Estermarie Mandelquist, Christian Skoubye, Per Torbensen, Michael Friis, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Bettina Jensen, John Andersen, Bjarne Bredvig, Kurt Nielsen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Carsten Munk og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Boyan Slat gør i det mindste noget ! Kritikerne sidder i deres glastårne og tænker tanker, og udtaler åbenbart i bedste fald at 'mennesker bør begynde med ikke at smide plast i havet'. Ja. hvad ellers ?

Om Boyans projekt kommer til at virke, må vi se. Og spændende bliver det også at se første skib aflevere første landing af plastaffald i en eller anden havn, hvorfra det kan fortsætte til genbrugsbehandling.

Og imens venter jeg på at de skarpe hjerner udtænker ideer til fjernelse af den skrækkelige mikroplast. Samt at visionære beslutningstagere og politikere forbyder den plasttype der ødelægger vort miljø.

Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Christian Skoubye, Per Torbensen, Michael Friis, Niels Jakobs, Flemming Berger, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Bettina Jensen, Rolf Andersen, John Andersen, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Torben Skov, Randi Christiansen og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar

Rigtigt, at reparation ikke må være en sovepude for beslutningstagerne for at svigte ved ikke at gribe problemet ved dets rod.
Det gælder ethvert globalt forhold med skadelige følger - CO2 !!!

Børge Neiiendam, Hanne Ribens, Randi Christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg har den idé fixe, at meget af problemet skyldes salg af "brug og smid væk produkter" på steder hvor man ikke har et renovationssystem, der kan bortskaffe affaldet. Så gør man som bønder altid har gjort: smider skramlet bag maskinhuset eller norden laden... Eller bag landsbyen, tæt ved floden. Der ligger enorme dynger af forurenet plastik i ulandene, som blot venter på at monsun og oversvømmelser skal "rydde op." Det kan Lars Løkke så sige til landsbybørnene er forkert, men de har ingen steder at gøre af affaldet. Og han mounter sgu ikke en oprydningsekspedition. Det er tom snak det hele.
Det må da være producenter og importører man skal have i kraven på. Nestlés flaskevand. Carlsbergs øldåser. CocaCola. Pampers er en fantastisk opfindelse, men ikke hvis den brugte ble blot smides i naturen eller i havet. Proctor og Gamble er forøvrigt den største aftager fra Fibertex i Aalborg.. Så stofferne laves her. Nok til at dække det halve DK hvert år.
Men at der er øget plastmængde i de europæiske farvande, jf. "Den blå planet", er der ingen undskyldning for.

Børge Neiiendam, Trond Meiring, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, ingemaje lange, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Kære alle! Vi alle er forbrugere og smid-væk-konsumenter af plastik. I større eller mindre grad.

Vi kan ikke skjule os bag, at hoveddelen af plastikken stammer fra Yangtse og Ganges.

Vi har selv været med til at forurene - om ikke andet - Kina med vores massive eksport af enhver form for plastik oven i købet usorteret og forurenet! OK, landet har stoppet størstedelen af denne import - det har nok at tage sig af med deres eget enorme overflod af plastik.

Men fordi vi sorterer og smider plastik i den dertil indrettede container, tror vi os som regel fri! Ved du, hvad der virkelig sker med dit plastik - altså den del, der ikke bliver brændt i kraftværkerne?

Vi må selv stoppe med vores plastik-frås! Her. Nu. I dag! Hvorfor tredobbelt emballage omkring en squash?

Vi bliver nødt til at samle det plastik op, som vi finder i naturen og i byrummet. Hver dag, så det ikke havner i vores vandmiljø og alle mulige andre steder hen.

Men det vigtigste lige nu: vi må selv stoppe med 1) vores kæmpe forbrug 2) forbrug af plastik!

Tak.

Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, ingemaje lange, Leo Nygaard, Randi Christiansen, John Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg anbefaler, fordi du sikkert med "vi" mener hele verden.
Hvis ikke, står vi igen med - hvad nytter det, hvad lille Danmark gør, andet end det vi selv har gavn af.

Randi Christiansen

Leo, det nytter altid at være frontløber og vise at, og hvordan det kan lade sig gøre. Nogen må gå forrest og vise vejen. Samsø og andre viser vejen for danmark, danmark kan vise vejen for verden.

Det ved du da godt

Børge Neiiendam, Annika Rasmussen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Torben Skov, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Med 'vi' mener jeg helt konkret dig og mig. Og Randi. Og de andre, der kommenterer og læser, og hvor det er svært at vide, hvor 'involveret' i alt dette, de egentlig føler sig. Det er fuldkommen underordnet, hvor i verden vi befinder os henne. Alt hænger alligevel sammen, og menneskeheden udgøres nu fx en gang af små og store lande. Og af milliarder af enkeltindivider!

Jeg kan kun citere Thomas Helmig med sin sang: 'Buk dig ned' (og tag det op).

Jeg gør det selv, og jeg håber, flere vil slutte sig til og aktivt deltage i både rengøringen og forbrugsstop (især angående plastik).

Børge Neiiendam, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jo, jeg ved da godt, at vi kan vise vejen.
Altså i småtingsafdelingen som at få styr på plastikken selv om det koster.

Men i de store spørgsmål, som at omlægge hele vores økonomi med skat på naturresurserne, er vi bundet på hænder og fødder - EU vil skrige told !!
Vores handelsflåde vil nok nedlægge sig selv under konkurrencen med alle de andre, der ikke følger med i brændstofafgiften - bare et par eksempler.

Randi, det ved du da godt :-)

Bettina Jensen

Leo Nygaard, på visse måder enig - og derfor er det et meget betydeligt problem at vi har forankret os i EU. I det hele taget er det et stort problem at såvel kritik af miljøforurening (som har haft en sagligt/videnskabeligt kvalificeret klangbund i mange årtier) som kritik af klimaforandrende produktionsformer, som kritik af demokratireducerende og socialt destabiliserende politikudøvelse typisk trædes under fode af de interessegrupper som dominerer de offentlige debatter/diskurser - fuldstændigt som på EU-området, hvor der er blevet løjet, truet, manipuleret og konspireret blandt tilhængerne af dette nærmest pinagtigt primitive arrangement, mens historien har vist at langt hovedparten af kritikernes prognoser og kritiske pejlepunkter er blevet bekræftet. Det samme kan siges om flygtninge-/indvandrerområdet, hvor vore magthavere med meget kortsigtet-pekuniære planer på adskillige områder har fået skabt os de problemer, som de siden italesætter som noget, flygtninge og indvandrere selv kommer slæbende med. Eller ligefrem finder på når de ankommer.

Det er derfor nødvendigt at vi får revolutioneret vores politisk-parlamentariske magtsystem, således at den afgørende beslutningsakse kan operere med helt andre hensyn og helt andre metoder, end dem, vi er bekendte med og i forskellig grad har assimileret til, samt gruppetænkt om som sadomasochistiske syndere i en emanciperet, kristen frimenighed.

Børge Neiiendam, Randi Christiansen, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jamen, Betina - Vi udmelder os da bare af EU og "revolutionerer vores politisk-parlamentariske magtsystem " straks, inden menneskeheden lider alvorlig skade.
Kom ned på jorden, selv om den brænder.

Bettina Jensen

Leo Nygaard, nu synes jeg at du simplificerer sammenhængen og lægger mig ord i tasterne. Fuldstændigt ligesom det ville tage lang tid for det nødvendige antal mennesker at begå sig bæredygtigt, ligesom det vil tage lang tid før denne verdens storproducenter og kapitalhavere ser det forretningsmæssigt opportunt at omstille produktionen fuldstændigt, vil det tage noget, muligvis lang, tid at skabe et tilstrækkeligt udenomsparlamentarisk pres for at der kan ske en revolutionerende proces i vort eksisterende, politisk-parlamentariske system. Konkret, uden at gå i detaljer, skal vi integrere deltagende og direkte demokrati-elementer - og vi skal have lukket for korruptionskæderne, således at repræsentative beslutningstagere forstyrres og påvirkes af færrest mulige private interesser. Hvis vi kommer bare i nærheden af dette, vil revolutionære perspektiver rejses ... og en udmeldelse af EU blive nødvendig. Faktisk naturlig, og ikke i form af et reaktionært venden ryggen til Europa, blot til de magtforskydende og -fordrejende EU-koncerner. Ude i de europæiske lande er der skam masser af mennesker, som gerne ser EU enten væsentligt reduceret eller afviklet, alene af demokratiske (men også af fordelingsmæssige) årsager. Disse menneskers interesser ville vi jo vende front mod - og samtidig ville vi jo i alle mulige andre, nødvendige internationale sammenhænge, kunne både samarbejde og påvirke. Indimellem lykkes det EU-apologeter at få en udmeldelse af unionen til at fremstå som at planeten forlades, mens det på endog rigtigt mange måder blot handler om at vi omstiller vores internationale position og virke ... og i denne forbindelse naturligvis underforstår at vores fremtid bliver knap så luksusorienteret som hidtil, det bliver i højere grad nødvendigheders rationaler, som skal give os perspektiv på en fremtid, som ikke kategorisk vil være meget udfordrende, hvis ikke direkte ulykkelig.

Nis Jørgensen, Randi Christiansen, Steen K Petersen, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Betina, min kompliment. Du har teorierne og intentionerne iorden.
Du og dine meningsfæller skaffer bare et flertal i folketinget - først Denexit, som jeg vil støtte.
Dernæst den socialistiske revolution. Det ligger lidt tungere med at få danskerne og mig med op på den tømmerflåde.

Bettina Jensen

Jeg forstår også dig, Leo - og så er vi faktisk nået langt denne tidlige onsdag aften. Snart er det torsdag, og du skal ud at samle plast for os allesammens klode. Jeg giver dig gerne morgenvækning, hvis du kan huske på at jeg talte om et udenomsparlamentarisk pres; hvis det skal gennem parlamentets katekismus, ender vi netop med noget, som kan sammenlignes med Brexit, hvilket forudsigeligt er endt som en skude med bunden op ad. Jeg forventer at en omafstemning indenfor få årringe vil slukke dén glød.

Børge Neiiendam, Randi Christiansen, Torben Skov, Trond Meiring og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Bettina: Min anbefaling for at stå op torsdag morgen og samle plast! Hvis du er i nærheden af KBH Ø, vil jeg gerne være med!

Britta B. Hansen.
Det har jeg også tænkt på. Hvis 7 mia. mennesker samler bare ét stykke plastikskrald op, hver dag. Så batter det altså noget. Det indbyder til en verdensomspændende kampagne. Vi må gøre rent på denne planet med samme omhu som i vore stuer, sove- og badeværelser. Den er vores allesammens kære hjem. Og dem der sviner skal mobbes!

Børge Neiiendam, Leo Nygaard, Randi Christiansen, Britta Hansen, Steen K Petersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Netop leo, det nytter ikke at give op over for opgavens monstrøse omfang, ikke at gøre noget fordi samson er for stor .... situationen må italesættes, og bettina gør det fremragende. Disse indlysende pointer må frem på medieplatformen, og de eu omtågede herunder alternativet må vækkes. Naturligvis skal vi have europæisk, ja internationalt samarbejde men måden det nu foregår "i dette nærmest pinagtigt primitive arrangement" er nærmest altødelæggende, er en parodi på rationel, demokratisk og ikke mindst økologisk bæredygtig administration af fællesejet.

Som nu hærges og plyndres skamløst for næsen af os. Skulle vi lade det upåtalt og undlade at sætte os til modværge mod denne overvældende stupiditet, som de ansvarlige åbenbart ikke kan få øje på? Men lader sig køre rundt ved næsen af ignoranter, som tror, de kan forskanse sig mod selvskabte katastrofer i bunkers og med private vagtværn.

Ja leo, det siges, at mod dumhed taler selv guderne forgæves. Ikke desto mindre må det gøres - samtidig med de praktiske forsøg på katastrofeafværgelse.

Randi - På genhør, kunne jeg ha`sagt for et par år siden.
Dengang ville du, som Betina nu, indføre socialismen som en forudsætning for diverse samfundsændringer.
Nu lyder det fra Bettina . " ....vil det tage noget, muligvis lang, tid at skabe et tilstrækkeligt udenomsparlamentarisk pres for at der kan ske en revolutionerende proces i vort eksisterende, politisk-parlamentariske system."

Det er der jo i klimainssatsen ikke tid til at afvente. Såh...jeg gentager, alle skal med i den fælles, målrettede indsats - uden at gøre det til et socialistisk projekt.
Jeg bilder mig ind, at jeg fik dig overbevist om dette dengang ??

Lad mig lige som et billede citere Mette Bock om EU fra min avis, om venstrefløj og borgerlige :
" Idag er det ved at vende, så borgerlige er de mest skeptiske, og derfor skal der åbnes et nyt kapitel. "
Måske har hun ret. Det har noget med det liberale at gøre - selvstændighed og demokrati. En fælles sag !

NB : Jeg samler jævnligt dåser, papir og plastik op her i min nærhed :-)

Randi Christiansen

Leo, jeg taler ikke og har aldrig talt om indførelse af nogen 'isme' - det er en stor misforståelse, som det åbenbart er ret vanskeligt at udrydde - men om at aflæse biotopens iboende lovmæssigheder således, at det er muligt at samarbejde med dem i stedet for som nu at spænde ben for vort liv her på planeten. Denne permakulturelle livsform udtrykker evnen til at være social, hvilket dog ikke herudover kan sammenlignes med den politiske ideologi 'socialisme'.

Og som med andre oplysningstider i menneskehedens historie er også denne skabt af sin forudsætning. Lad os bidrage til, at det bliver oplysning i stedet for endnu mere krig. Skulle det ikke være muligt i en tid med vore udviklede kommunikationsmidler, selvom disse søges erobret og kontrolleret af magten.

Hvis du studerer kvantefysik - læs f.eks. denne meget lettilgængelige bog 'den guddommelige matrix - om sammenhængen mellem tid, rum, mirakler og tro', som opsummerer vores viden om feltet - vil du blive introduceret til andre kommunikationsveje end de traditionelle, som forklarer, hvorledes bevidsthed 'agerer' i tid og rum. Og således derfor også udviklingen af ny, mere oplyst bevidsthed, det nogen kalder 'den fjerde hjerne'.

Randi - Jeg ved at du skelner. Men hvad betyder det så, når socialismens modsætning og fjende er rå kapitalisme - som er fjende af den livsform, du er så ihærdigt fortaler for.
Du stiler højt, så højt at ikke mange kan følge med.
Oplysning, ja - for de mange, fra alle kroge af det bevidste samfund.
Uafhængig af kendte dogmer og stivnede ideologier.
Uafhæng af rød/blå stupiditet.
Jeg er bundet af at være realist.

Jeg kender og accepterer min begrænsning. Ingen lyst til yderligere teoretisering.
Gå ud og saml noget plastik og nyd naturens nærvær :-)