Baggrund
Læsetid: 2 min.

Argentina vil hive Venezuelas Maduro for international domstol

Inflationen i Venezuela galopperer videre derudad, og flygtningestrømmene ud af landet fortsætter. Nu kan det være nok, mener Argentinas præsident
Billedet viser venezuelanske præsident Nicolas Maduro tale til et møde i Miraflores præsidentpaladset i Caracas den 22. august 2018.

Billedet viser venezuelanske præsident Nicolas Maduro tale til et møde i Miraflores præsidentpaladset i Caracas den 22. august 2018.

Ritzau Scanpix

Udland
25. august 2018

»For mig er der ingen tvivl om, at menneskerettighederne i Venezuela systematisk overtrædes, og at der trampes på både oppositionen og borgerne generelt.«

Ordene stammer fra den argentinske præsident, Mauricio Macri, der søndag i et interview med CNN fortalte, at han har i sinde at trække den venezuelanske regering for Den Internationale Straffedomstol for brud på menneskerettighederne over for dens egen befolkning. Macri varslede, at en officiel anklage vil blive fremlagt »inden for nogle uger«. Og at det vil sandsynligvis vil ske i samarbejde med regeringerne fra Colombia, Chile og Paraguay.

»Maduro (Venezuelas præsident, red.) har slet ikke ændret sig. Han har spildt tiden for alle de mennesker, der troede, han kunne skabe forsoning. Intet har nogensinde udviklet sig i den rigtige retning, så jeg er ikke på kort sigt optimistisk i forhold til, hvad der kan ske i Venezuela,« sagde den argentinske præsident til CCN.

Toiletkummer

Faldende olieproduktion og den fortsatte hyperinflation har efterladt store dele af den venezuelanske befolkning i fattigdom. Manglen på mad og medicin får dagligt titusindvis af venezuelanere til at søge mod nabolandene Brasilien og Colombia. Herfra forsøger mange at komme videre til Peru og Ecuador. 

Ifølge FN har 2,3 millioner mennesker, svarende til syv procent af landets befolkning, forladt Venezuela siden 2015. 1,3 millioner af dem er underernærede, anslår FN.

Præsident Maduro har lejlighedsvist hånet de venezuelanere, der har forladt landet. I en tale i kongressen tidligere på måneden anklagede præsidenten sine flygtende landsmænd for naivt at rejse ud og »jage livets honning«, men at »ende op med at vaske toiletkummer« i nabolandene.

En repræsentant for sammenslutningen af venezuelanske oppositionspartier, Mesa de la Unidad, gav efterfølgende Maduro svar på tiltale.

»Vi foretrækker at feje gader og rense toiletter frem for fortsat at lide under regimet,« sagde talskvinden Paulina Fachín til det peruanske medie La República.

Maduros plan

I juli forudså den internationale valutafond, IMF, at inflationen i Venezuela kunne nå op på en million procent for hele året, og organisationen har sammenlignet situationen i landet med den i 1920’ernes Tyskland.

Sidste uge fremlagde præsident Maduro regeringens »genopretningsplan« for den skrantende venezuelanske økonomi. Planen indbefatter at barbere fem nuller af den venezuelanske valuta, bolivaren, og en mangedobling af minimumlønnen.

Derudover har præsidenten lovet at fastfryse vekselkursen mellem bolivaren og den nye statslige kryptovaluta, petro, hvis værdi baserer sig på den internationale oliepris. Dermed håber Maduro, at den mindre inflationsfølsomme petro kan være med til at stabilisere bolivar, som praktisk talt er værdiløs.

»Jeg vil have landet til at genrejse sig, og jeg har formlen. Stol på mig,« sagde Maduro i en tale fra præsidentpaladset sidste fredag.

»Venezuela vil komme til at opleve et økonomisk mirakel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her