Interview
Læsetid: 3 min.

Danmark er klar til øget forsvarssamarbejde

Det transatlantiske forhold er under forandring, og det stiller øgede krav til det europæiske forsvarssamarbejde. Sådan lød det samstemmende fra Emmanuel Macron og Lars Løkke Rasmussen ved deres fælles pressemøde
Frankrigs præsident Emmanuel Macron og statsminister Lars Løkke Rasmussen drøftede forsvarssamarbejde i Europa ved dagens pressemøde. Samarbejdet skal øges, mener de, og det er muligt på trods af det danske forsvarsforbehold.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron og statsminister Lars Løkke Rasmussen drøftede forsvarssamarbejde i Europa ved dagens pressemøde. Samarbejdet skal øges, mener de, og det er muligt på trods af det danske forsvarsforbehold.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Udland
29. august 2018

Europa kan ikke længere lægge ansvaret for sin egen sikkerhed i hænderne på USA.

Sådan lød beskeden fra den franske præsident Emmanuel Macron, da han mandag forud for sit statsbesøg i Danmark talte til et mindre regiment af franske diplomater i Elyséepalæet – og i går gentog han sit budskab, da han flankeret af Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriets spejlsal plæderede for et stadig tættere forsvars- og sikkerhedssamarbejde i EU.

»Jeg tror på europæisk suverænitet, og det forudsætter strategisk autonomi fra et både politisk, diplomatisk og militært synspunkt,« sagde Macron.

Og den franske præsident kan regne med Danmark.

»Vi ønsker at bidrage så meget som muligt, inden for rammerne af vores forsvarsforbehold,« lovede en engelsktalende Lars Løkke Rasmussen:

»Derfor har vi også besluttet at styrke vores samarbejde på bilateral basis.«

Som et konkret eksempel på det øgede dansk-franske sikkerhedspolitiske samarbejde ønsker regeringen at sende en dansk fregat afsted til en fransk gruppe af hangarskibe i Middelhavet og Det Indiske Ocean. Det skal ske allerede fra foråret 2019, forudsat at Folketinget giver tilladelse til det.

Men dermed er det ikke gjort med det danske engagement.

»Det transatlantiske forhold er under forandring for tiden – det tror jeg, vi begge har indset,« sagde Lars Løkke Rasmussen henvendt til den franske præsident, »og derfor er det også nødvendigt, at vi tager større ansvar for vores egen sikkerhed.«

I første omgang efterlyste statsministeren »en debat« om det danske EU-forsvarsforbehold, og han lagde ikke skjul på, at han personligt helst vil helt af med det. Som det er i dag udelukker forbeholdet Danmark fra at deltage i fredsbevarende EU-operationer i lande, hvor danske soldater har været i aktion, og det er »ikke i Danmarks egen interesse«, mener statsministeren.

»Det er en underlig situation, at vi kan deltage i hårde kamphandlinger gennem NATO, mens vi bliver nødt til at trække os tilbage, når vi skal investere i stabilisering og genopbygning,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han afviste dog, at der kan komme en dansk folkeafstemning om forsvarsforbeholdet i denne valgperiode.

»Gode nyheder for Europa«

Emmanuel Macron, der tidligere på dagen havde lagt en symbolsk krans foran monumentet over faldne soldater i dansk tjeneste, ønskede ikke at kommentere direkte på den danske statsministers indenrigspolitiske hensigtserklæringer. Men han slog fast, at et udvidet forsvarssamarbejde med Danmark »ud fra et strategisk synspunkt« er »gode nyheder for både Europa og Frankrig«.

Et sådant øget samarbejde kan dog have lange udsigter. Så sent som i mandags gjorde både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet det således klart, at de danske forbehold også fremover vil udgøre grundlaget for den danske europapolitik.

Spørgsmålet, som står tilbage, er: Kan Danmark deltage i europæiske forsvarssamarbejder uden om vores EU-forbehold?

»Ork, ja – masser!« siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Institut. Ifølge professoren går udviklingen allerede i retning af stadig flere bilaterale forsvarsinitiativer.

»Det er jo også derfor, at Danmark gerne vil sende en fregat til det franske hangarskib – for det er samtidig en måde at sige til Macron: ’Det kan godt være, vi har et forbehold, men det betyder ikke, at vi ikke kan lave en masse ting sammen’,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Ifølge professoren ser man allerede lignende initiativer, hvor både Tyskland og Frankrig samarbejder med forskellige allierede om en række konkrete forsvarsopgaver, og når Brexit snart bliver en realitet, vil der kun blive endnu flere af den slags bilaterale initiativer, i det Storbritannien tegner sig for godt en fjerdedel af det samlede europæiske forsvarsbudget.

»Så i virkeligheden bør den debat, statsministeren efterlyser, ikke så meget handle om forbeholdet, som den bør handle om europæisk forsvarspolitik som sådan. Og her er forbeholdet kun en del af problematikken,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rasmus Bo Sørensen

Forhandlingsdeltageren midt i billedet i lyserødt skirt ....

Er det vor side, der er snu nok til at distrahere franskmændene -
eller er det franskmændene, der introducerer uventede angrebsvinkler ??

Jamen altså

Torben Lindegaard

@Rasmus Bo Sørensen

"»Det er en underlig situation, at vi kan deltage i hårde kamphandlinger gennem NATO, mens vi bliver nødt til at trække os tilbage, når vi skal investere i stabilisering og genopbygning«
sagde Lars Løkke Rasmussen

Det har Lars Løkke jo ret i.

Der er også noget helt crazy i, at vi kan lade en dansk fregat operere sammen med en fransk flådestyrke i Det Indiske Ocean; men ikke kan deltage i en EU flådestyrke i f. ex. Middelhavet eller ud for Somalia.

1. Hvilke danske interesser skal vi varetage i Det Indiske Ocean ??
2. Hvor megen medindflydelse får Danmark mon på den franske flådestyrkes operationer i Det Indiske Ocean ??

Svaret på spørgsmål 2 er i hvert fald ZERO - og noget nær ZERO på spørgsmål 1.

Flemming Berger, Søren Knudsen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der skulle en Trump til, før den dræbende amerikabegejstring kunne blive indset. Vi ligger i Europa, og vi har fælles interesser med Europa.
Engang så Europa sådan ud, at landene ville ekspandere på hinandens bekostning, det reddede USA os fra to gange - men det var et USA, der kun modvilligt bredte sig ud i verden. Sådan er det desværre ikke mere, og det ser nu snarere ud til, at det er Europa, der skal redde USA fra sig selv ved at angive reformer, der sætter mennesker over virksomhed.
Det bliver svært, for det er jo sådan set den indstilling, puritanerne flygtede fra, fordi de havde - og har - en misforstået gudsopfattelse.

Touhami Bennour

I det møde til diplomater i Elysée Palæet sagde Macron i den lange tale, det tager mere end en time at læse den, hverken Kina eller USA tror at EU har en "strategisk autonomi". Selvom Macron tror på Europeeisk souverainetet. "Man ved det det har skabt USA er at de er alle indvandrere, der har kempet sammen ved at erobrer lande fra Indianer" og kina er et gammelt kendt land. Så hvad skabte EU? endu intet.

Eva Schwanenflügel

Det er da klart, Løkke vil som total håndværker-specialist emancipere alle krigsskibe til Frankrig, skulle det medføre eksport-kontrakter af den ene eller anden kaliber.
Måske et lille job i fremtiden, når Statsministeriet bliver for klaustrofobisk? ;-)

Eva Schwanenflügel

Tour de France komiteen må være Løkkes lykke..

Carsten Svendsen

Haves: Aktivistisk udenrigspolitik.
Ønskes: Konflikt.

Jens J. Pedersen

Tour de France er Uløkkes ulykke.

Eva Schwanenflügel

Jens J. Pedersen
29. august, 2018 - 15:46
Tour de France er Uløkkes ulykke.

Det kan man jo håbe, Jens
Men manden er bare heldig.
Fætter Højben

Thomas Bindesbøll

Fornuftige forsker og militæranalytiker, Peter Viggo Jakobsen, altid oveni med begge ben plantet solidt i jorden sagde så sent som i går ved en konference, at medlemsskab i EU's forsvarssamarbejde i praksis ingen reel betydning havde.
Thi den type operationer som EU hidtil har lavet havde intet med DK's hidtidige indsatser at gøre.
Hverken fra eller til.

Han slog endvidere fast, at Nato indtil videre var omdrejningspunktet for danske "indsatser" rundt omkring, og at EU's hidtidige såkaldte forsvarssamarbejde derfor ikke var særlig relevant for Danmark.
Se og lyt nærmere via DR-P1's "Orientering"
https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2018-08-28

Torben Lindegaard

@Thomas Bindesbøll

Peter Viggo Jakobsen har utvivlsomt ret i, at den type operationer som EU hidtil har lavet intet har med Danmarks hidtidige indsatser at gøre.
EU's PESCO er først startet op i år, så det er stærkt begrænset, hvor stor en militær indsats EU i det hele taget har præsteret indtil nu.
EU har forsøgt at samtænke anvendelsen af civile og militære midler, f. ex. minerydning i ex-Jugoslavien, og det er ikke faldet i Danmarks smag.

Vi kan lide den rene fight.

Det er Europa der betaler prisen for USA’s sindssyge militarisme rundt omkring i verden. Krige som intet har at gøre med menneskerettigheder, demokrati, frihed og andet BS som politikerne fylder os med.
Krige som koster millioner af uskyldige menneskeliv, hovedsageligt i svage og fattige lande der ikke kan slå igen, og som alene føres med udgangspunkt i ønsket om komplet amerikansk global dominans, militært og økonomisk, koste hvad det vil. USA er den globale diktator og disse krige har intet med Europæiske interesser at gøre. Jeg kan simpelthen ikke tro at man kan være så naiv.
Europa må snart beslutte sig for, om det er den linje man fortsat vil følge, og tage konsekvensen uden ynk, når lande mod syd og øst ødelægges, med dertilhørende terror og flygtningestrømme.
Et kort ophold i USA og man vil meget hurtig opdage, den GIGANTISKE kulturkløft der er mellem amerikanere og europæere. Vi må bare indse at vi ikke har ret meget til fælles.
Lad os hellere styrke samarbejdet i Europa herunder sikkerheds-samarbejdet. Jeg ved det er en varm kartoffel der udløser spørgsmål omkring indflydelse mv. men hvad er alternativet?
Der er ikke noget gangbar alternativ end at arbejde sammen om at stabilisere Europas naboer mod øst og syd så der kan skabes økonomisk fremgang i disse lande, med muligheder for at disse landes unge kan skabe sig et stabilt og værdig liv, væk fra fattigdom og ekstremisme. Dette bør reducere terror og flygtninge-strømme, og dermed de argumenter som Europas højrefløj bruger til at ødelægge Europa indefra.

Touhami Bennour

Jeg har læst hurtigt danmarks historie igen og mener nu at danmark er ikke det lille, frediligt og uskyldigt land, men reelt Roms nord Europa, det har haft en langshistorie med kolonisation og krige af mange lande. Også uden for Europa, ; som Andalusien og Tunesien. Så den aktiv udenrigspolitik er ikke tilfældige.

Thomas Bindesbøll

En yderligere lille egen kommentar er, at USA - især under fuldstændigt uforudsigelige Trump(!) - de seneste år, også under Obama, de facto nu er på vej "væk" fra Europa.
Trods Trumps fuldstændigt uforudsigelige idiotier er den langsigtede tendens derfor, at USA er på vej væk fra at involvere sig i Europa, eller for den sags skyld i Mellemøsten. I hvert fald direkte. Det overlader man nu til diverse "stedfortrædere".

Det er Kina det de næste årtier bliver fokuspunktet. Bortset fra at USA (heldigvis) stadig - og trods Trump - stadig også hæver stemmen mod Putins nationalisme og rå magtanvendelse, krig. Det bedes også lige husket.

Danmark er et lille land. Vi er medlem af NATO. En sammenslutning som (desværre) stadig er nødvendig, især med tanke på Putin & Co
I en ønskeverden burde alle militæralliancer opløses øjeblikkeligt - hvorefter fred, fordragelighed og fredelig sameksistens gik hånd i hånd. Verden rundt - og blandt næsten 200 medlemslande af FN.

Men sådan ser verden anno 2018 - desværre og som bekendt! - fortsat ikke ud. ..

EU bør prioritere menneskerettigheder og kan næppe administrere et militært samarbejde bedre - eller mere "humant" -end Nato. Tror ikke et flertal af danskere ønsker at blande EU og Nato sammen mht. militæret.

Nato er stadig fortsat primært en "afskrækkelsesalliance".
Det kan lyde primitivt, men i en primitiv og rå Putin-Kina verden er det indtil videre nødvendigt. Beklager.

Hvordan fornuftige og proggressive kræfter så fremover kan forsøge at dreje tingene hen mod afspænding og fredelige konfliktløsende initiativer er en anden sag. Det fordre også store forandringer og/eller fredelige omvæltninger - lige fra Rusland, over Kina til Mellemøstens alle despoter.

Den dag verden består af genuine demokratier vil der ikke være brug for militæralliancer. Men der er lang vej endnu. Desværre !!!

Touhami Bennour

Det er i hvertfald to Frankrig, 1) den frankrig vi kender, som ligger i Europa, 2) og en Frankrig, som ligger i den indiske Ocean. Dette Frankrig er ikke (i) den Indiske Ocean, men Frankrig fra Indiske Ocean. Sådan læser en kommentator af den tale Macron hold for Ambassadører i Elysée Palæet. Kan man sige at uofficielt har EU fået et nyt medlem ( det Frankrig fra Indiske Ocean).

Torben Lindegaard

@Thomas Bindesbøll

Jeg har heller ikke meget mod på et militært samarbejde i EU.

Men jeg blev alligevel påvirket af oplistningen af Gud ved hvor mange forsvarssystemer, vi anvender i EU landene - i modsætning til USA's langt færre.

Men derfra og så til at blive enige om hvike systemer vi skal satse på i PESCO, er der godt nok et stykke vej. I praksis er det næppe muligt for EU-27 at blive enige herom - der er alt for mange nationaløkonomiske særinteresser blandet ind i disse militærtekniske overvejelser.

21 lande i EU-27 er medlemmer af Nato, så disse 21 har en basis for et udvidet samarbejde - og så alligevel ikke, Danmark kan ikke være med i PESCO: men så 20 lande, der i forvejen arbejder sammen i Nato og som måske også kan arjde sammen i PESCO.

Men der er så 6 lande i EU-27, der ikke er medlem af Nato plus Danmark, der ikke ønsker at være med i et EU militært samarbejde - så det bliver mere end kringlet at få det til at hænge troværdigt sammen.

Så lad os endelig holde fast i Nato.

Thomas Bindesbøll

Torben Lindegaard,

Enig. Det er ikke lige frem tiden at blande kortene, slet ikke med tanke på de ydre trusler, men derimod at hver især - så at sige - holder sammen.
EU for sig og Nato for sig.

Jokeren er som ovenfor nævnt USA, især under totalt uforudsigelige Trump. Senest vil elefanten i glasbutikken nu ud af WTO. Suk, volume xx ! Tilsat vanskelige Brexit-forhandlinger.
Men hvad angår sidstnævnte vil UK - uanset hvad - dog altid kende deres sikkerhedspolitiske tilhørsforhold. Og det er da en stor trøst. UK vil ikke blive adskilt fra hverken USA eller EU, sikkerhedspolitisk set.

Men Trumps ustabilitet øger ikke ligefrem noget som helst godt og tillidsskabende.

Lad derfor blot kernelande i EU arbejde videre med en plan B for hvordan at vi selv i Europa, måske engang i fremtiden skal tage vare på også vort eget. Indtil videre er det i Nato det ligger, som "det mindste onde" p.t. , så at sige.