Læsetid: 4 min.

Demokraternes progressive fløj bestod testen i Midtvesten

Ved demokraternes primærvalg tirsdag i det amerikanske Midtvesten vandt flere venstreorienterede kandidater over deres mere moderate modstykker. Den progressive bevægelse i Det Demokratiske Parti synes at resonere med vælgere selv uden for partiets traditionelle hjemmebane
I delstaten Michigan slog den 42-årige aktivist Rashida Tlaib, det garvede byrådsmedlem fra Detroit Brenda Jones. Fordi ingen republikanere stiller op i kredsen, har Tlaib sikret sig sin stol i Repræsentanternes Hus, og dermed bliver hun den første muslimske kvinde valgt til Kongressen.

I delstaten Michigan slog den 42-årige aktivist Rashida Tlaib, det garvede byrådsmedlem fra Detroit Brenda Jones. Fordi ingen republikanere stiller op i kredsen, har Tlaib sikret sig sin stol i Repræsentanternes Hus, og dermed bliver hun den første muslimske kvinde valgt til Kongressen.

Jim West

9. august 2018

I slutningen af juni vandt den unge og ukendte aktivist Alexandria Ocasio-Cortez demokraternes primærvalg i en valgkreds i New York for næsen af den centralt placerede Joe Crowley, der havde siddet tungt på distriktet i en årrække.

Ocasio-Cortez gik til valg på universel sygesikring, en mindsteløn på 15 dollar samt en reform af de astronomiske studieafgifter på de amerikanske universiteter. Hun argumenterer desuden for, at elnettet i USA skal køre på 100 procent vedvarende energi inden 2035, og hun ønsker at stoppe den hårdhændede udvisning af indvandrere.

Og så kalder hun sig selv for demokratisk socialist.

Hendes sejr var et chok. Men spørgsmålet blev hurtigt, om succesen skulle fortolkes som kimen til en egentlig progressiv bevægelse inden for Det Demokratiske Parti eller en enkeltstående afvigelse fra normen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Anders Graae
  • Steffen Gliese
  • David Breuer
Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anders Graae, Steffen Gliese og David Breuer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

Ud over at det er interessant og perspektivgivende at følge de mere strukturelt kritiske elementer hos Demokraterne, bliver det væsentligt at se hvordan såvel partiets magtkonforme top som dets på mange måder borgerlige bagland reagerer.

Vi så jo hvordan Sanders, som efter danske målestokke er traditionelt socialdemokratisk orienteret, blev konspireret mod af bl.a. partiets top, fordi Clinton var donorernes og partichefernes 'mand'.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Torbensen, Henrik Leffers, Mogens Holme, Steffen Gliese, Arne Lund, David Zennaro, Hans Aagaard, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Måske amerikanerne er provokeret til fornuft?

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Arne Lund og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Lige mine tanker Jens J. Trump skaber en modreaktion. Vælgerne polariseres!

Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tænk om noget lign. fandt sted i det kgl. danske socialakrobati, så vælgerne ikke skulle stemme på typer som Sass Larsen, Dan Jørgensen og andre "midtsøgende" dvs. stærkt højredrejede levebrødspolitikere..

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anders Graae, Verner Nielsen, Martin Mørch, Per Torbensen, Mogens Holme, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Der er en meget stor splittelse i de amerikanske samfund, bl.a. udløst af den artikel jeg har henvist til mange gange (http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746), som viste, at politikkerne i USA er blevet "købt" af oligarker! Det er afspejlet i den politik der føres, hvor det er klart, at "præsident oligarken" har et meget andet syn på verden (forholdet til Rusland...), end de oligarker der financierer Demokraterne (inkl. Clinton familien)! Det ser ud til, at at de mest neoliberale oligarker, hvis forretninger er bedst tjent med en global liberal økonomi, støtter Demokraterne, mens det er mere svært at se en linie i præsident-oligarkens politik, fordi den ændrer sig hele tiden...

Bettina Jensen, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Arne Lund, ja bare S snart ville se skriften på væggen..
Den kunne snart ikke stå med større flammende bogstaver !!

Mads Andersen

Farlig udvikling for USA.

Der er brug for en relativt moderat Demokrat, som kan sikre en stor sejr ved de kommende midtvejsvalg og det næste præsident valg. Det er nødvendigt med rent demokratisk flertal for at få lavet eks. en ny valglov og en genoptegning af de forskellige valgdistrikter, og ikke mindst en ændring af sammensætningen af Højesteret.

Nike Forsander Lorentsen

Holder en peng på de progressive unge som Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib og flere unge progressive kvinder og mænd, og det er nødvendigt også her hjemme. Håber unge bliver inspireret af dem.