Læsetid: 1 min.

Dmitrij Medvedev: NATO-planer trussel mod freden

Ti år efter Georgien-krigen er Ruslands bekymring for NATO-udvidelser langt fra forsvundet
Ti år efter Georgien-krigen er Ruslands bekymring for NATO-udvidelser langt fra forsvundet

Alexander Astafyev

11. august 2018

Georgien markerede tirsdag 10-året for den fem dage lange krig mod udbryderrepublikkerne Abkhasien og Sydossetien og ikke mindst nabolandet Rusland. Krigen eskalerede, da Rusland rykkede massivt ind over grænsen, efter georgiske tropper havde forsøgt at tvinge Sydossetien tilbage i folden.

Krigen i Georgien var Ruslands første militære modtræk mod, hvad der opfattes som NATO’s snigende omklamring af dets grænser. Havde Georgien fået styr på konflikten med sine udbryderrepublikker, var det kommet et stort skridt nærmere optagelse i NATO-alliancen.

EU gentog på årsdagen sin stærke støtte til Georgiens territoriale integritet – læs: inklusiv udbryderrepublikkerne – mens repræsentanter fra Letland, Litauen, Polen og Ukraine opfordrede Rusland til at trække sine tropper ud af Abkhasien og Sydossetien, hvor det kun har øget sin tilstedeværelse siden krigen, og som det nu anerkender som selvstændige nationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Ruslands modstand imod Georgiens og Makedoniens eventuelle optagelsen i Nato er en glimrende begrundelse for netop at optage de 2 lande i Nato - og meget gerne også i EU, hvortil Makedonien allerede er kandidatland.

Steffen Gliese, Torben Siersbæk og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard:
Hvorfor i alverden mener du det? Jeg er ikke sikker på det skaber mere fred, den eneste vej til mere fred er at undlade sanktioner og i stedet snakke og snakke sammen med fuld respekt uanset uenigheder, og det gælder vist hele vejen rundt. Men det ligger dybt: Rusland skal være større skurk end USA og lige nu vil jeg sgu stille spørgsmålet om det holder vand!

David Engelby, Anders Graae, Per Torbensen, Lars Løfgren, Trond Meiring og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

EU konkluderede i sin tid, at det var Georgien, der startede krigen, men at det russiske svar der på var overdrevent.

@Viggo Okholm

Den dag alle er med i NATO, så er der ikke den store sandsynlighed for krig. Der har aldrig været krig i mellem to NATO lande, så hvorfor ikke tilstræbe, at flere blive medlemmer, i stedet for, at opløse noget der er velfungerende og virker?

PS. Putin Rusland er en større skurk, det synes jeg vist der er rigeligt evidens for!

Touhami Bennour

I et lang interview af Putin, jeg har læst ( desværre jeg har glemt avisens navn) siger "at han har kendt ca tre presidenter af USA, men hvis presidenter var forskellige , politikken var ens. Han siger efter at presidenten tiltrådt bestillingen kommer "en masse mennesker med store mappe og mørk habit, mørkblå slips og efter et stykke tid han ser at der er dem, der bestemmer". Presidenten går men politikken består. Konklusionen for Putin er at administrationen der bestemmer USA politik. Han giver eksemplet at OBAMA ville lukke Guantanamu i Cuba, men han kunnet ikke. Jeg har den samme fornemmelse At politiken i Vesten er det samme uanset presidenten og hvad han hedder. Det ser man også med Trump: han mente noget om Rusland men han nu mener noget andet(i administrationen retning) og begynder at udstede sanktioner mod Rusland, Det samme fast politik har Vesten overfor de arabiske lande og især Saudi-arabien på grund den placering i olie spørgsmålet. I øjeblikket køre en tvist mellem Tyrkiet og USA, den er meget klassik. det er spendende at se hvad det kommer ud at det. Tyrkiet ellers er allierede til USA i lang tid, men det gælder ikke.