Læsetid: 4 min.

EU’s grænser er rykket langt ned i Afrika

Gennem årtier har indbyggerne i en central transitby i Niger levet af at brødføde og huse forbipasserende migranter på vej fra syd mod nord. Men efter europæisk pres har regeringen slået hårdt ned på menneskesmuglerne
I Agadez i Niger har en målrettet indsats mod migrationsbranchen forandret samfundet. På billedet ses migranter, der er blevet afvist ved den algeriske grænse.

I Agadez i Niger har en målrettet indsats mod migrationsbranchen forandret samfundet. På billedet ses migranter, der er blevet afvist ved den algeriske grænse.

Francesco Bellina

30. august 2018

AGADEZ – »Byen har en århundrede lang tradition for at være i bevægelse. Siden middelalderen har Agadez levet af gennemrejsende, af mennesker i transit.«

Hans hoved er bundet ind i en hvid taguelmoust, tuaregernes turban. Sidste år blev byen Agadez i det centrale Niger beskrevet som en knudepunkt for menneskesmugling i medierne. Nu er byens borgmester, Rhissa Feltou, bekymret for, at en nyligt indledt offensiv mod migrationen kan føre til ny ustabilitet i området.

»Migranter kom forbi på deres vej til Libyen,« fortæller han. »Og deres penge var en indsprøjtning direkte til byens økonomi. For butikkerne og servicefagene.« Det stoppede brat i slutningen af 2016, da Nigers regering, efter europæisk pres, begyndte at håndhæve loven om ulovlig menneskesmugling, som blev vedtaget i 2015.

Siden da er næsten 200 chauffører og mellemmænd blevet arresteret, hvilket har fået flere tusinde andre til at forlade de engang så lukrative job.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Interessant oplysning Anne A. Gad vide, hvor uran-pengene går hen? Til Niger-despoter, vel sagtens! Måske burde Frankrig så optage Agadez som en kommune i Frankrig og sørge for en udjævning af uran-provenuet, for dermed at stoppe migrationen. Hva' ba EU? (ånds-pygmæer), hvor svært kan det være?

Touhami Bennour

Folk spiser ikke penge, helle ikke i Niger, penge skal altid investires også til ar tjene de rige i pengepung. En investiring også i luksus hoteller er nyttig for landet. det giver valuta og arbejde. Så hvis der mangler hoteller i Niger , skal bruge penge i Motropolen dvs i Paris, Og det er den moderne imperialisme betyder. Hvor mange leder og andre sætter deres penge i Paris , London, Lazane etc. De afsatte leder fra revolte har en beholdning på milliarder i vestlige banker. Og de er tabt penge, fordi bankerne kender kun ejere, og folket ejer ikke noget. Hvor kommer den vestlige rigdom fra?

Jan Skovgaard Jensen

Kan være at den nigerske uranmine grænser op til amerikanernes spritnye dronebase. Nu behøver amerikanerne nemlig slet ikke høre om dronedrab. De skal nemlig styres langt væk fra de amerikanske medier, nemlig her fra Niger.....