Baggrund
Læsetid: 3 min.

Før skulle 62,5 pct. af en bil samles i Nordamerika, nu har Trump fået det op på 75 pct.

Mandag indgik USA og Mexico en aftale om en opdatering af rammerne for handelsaftalen NAFTA. Det er fortsat usikkert, om handelssamarbejdets tredje part Canada vil tilslutte sig aftalen, hvilket skaber tvivl om, hvorvidt kongressen kan godkende det, der ligger på bordet
Donald Trump talte i telefon med Mexicos præsident Enrique Peña Nieto i nærværelse af pressen efter indgåelsen af en ny handelsaftale, der skal erstatte NAFTA.

Donald Trump talte i telefon med Mexicos præsident Enrique Peña Nieto i nærværelse af pressen efter indgåelsen af en ny handelsaftale, der skal erstatte NAFTA.

Doug Mills

Udland
29. august 2018

Vi må ikke kalde den NAFTA.

Ifølge den amerikanske præsident, Donald Trump, er den foreløbige handelsaftale mellem USA og Mexico, som han mandag morgen kunne præsentere i Det Hvide Hus med sin mexicanske kollega hængende i telefonrøret, nemlig noget ganske nyt og anderledes.

Trump var hurtig til at døbe aftalen »the United States-Mexico Trade Agreement«, og tilføjede, at ordet NAFTA havde en negativ klang i den amerikanske offentlighed – selv har han tidligere både kaldt handelsaftalen for en »katastrofe« og den »værste« handelsaftale i verdenshistorien.

I praksis er der dog ikke tale om en ny separat bilateral aftale mellem de to lande, men derimod en revision af nogle af de centrale elementer i det nordamerikanske frihandelssamarbejde.

Den officielle udmelding fra den amerikanske handelsrepræsentants kontor lød, at »USA og Mexico har i princippet indgået en foreløbig aftale – med forbehold for endelig færdiggørelse og implementering – for at opdatere den 24 år gamle NAFTA med moderne bestemmelser.«

Det er i skrivende stund uvist, hvordan NAFTA-aftalens tredje aktør, Canada, forholder sig til den nye aftales indhold.

Den canadiske udenrigsminister, Chrystia Freeland, rejste tirsdag til Washington for at forsætte forhandlingerne, men ifølge The New York Times har den amerikanske præsident antydet, at han er klar til at sætte pen til papir også uden canadisk tilslutning – og han har tidligere indikeret, at han ville foretrække adskilte bilaterale aftaler med henholdsvis Canada og Mexico.

Den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, sagde imidlertid til pressemødet mandag, at »det er vores ønske, Hr. præsident, at Canada nu også får mulighed for at tilslutte sig alt dette.« Og både Canada og Mexico har stået fast på at opnå en fælles aftale mellem alle tre nationer.

Kernen forbliver intakt

Genforhandlingerne af NAFTA har stået på i omkring et år, og aftalen, der i dag ligger på bordet, indeholder først og fremmest opdaterede standarder for fagforeningsrettigheder og klimabelastning, nye beskyttelser af intellektuel ophavsret og vilkår for digital handel.

Hjørnestenen i aftalen – at amerikanske virksomheder kan operere toldfrit i Mexico og Canada – bliver der imidlertid ikke rørt ved.

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, fremhævede desuden nye vilkår for den amerikanske bilindustri som handelsaftalens største forandringer. Tiltag, der har til formål at bringe bilproduktion tilbage til USA.

I dag er reglerne sådan, at bilfabrikanter skal fremstille det, der svarer til 62,5 procent af bilens værdi i Nordamerika for at undgå straftold. Den procentsats sættes nu op til 75 procent.

Fabrikanterne vil i øvrigt blive forpligtet til at bruge mindre importeret stål og aluminium, og minimum 40 procent af bildelene skal fremover være produceret af arbejdere, der går til mindst 16 dollar i timen – et krav, der også ses som en sejr i kampen for bedre arbejdsvilkår.

Parterne er i øvrigt blevet enige om, at aftalen automatisk vil løbe ud, med mindre der aktivt træffes en beslutning om at forlænge den.

Hensigten er at undgå den type forældelse, som den nuværende handelsaftale er blevet ramt af med næsten et kvart århundrede på bagen. Den såkaldte ’solnedgangsklausul’ betyder, at aftalen fremover vil gælde i 16 år, og skal op til revision hvert sjette år.

Usikkerhed om vedtagelse

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, annoncerede mandag, at Trump-administrationen på fredag officielt vil underrette Kongressen om deres plan om at underskrive den nye aftale.

»Hvis ikke Canada er med, vil vi meddele, at vi har en bilateral aftale, som Canada er velkommen til at tilslutte sig,« sagde Lighthizer mandag til pressemødet ifølge The Washington Examiner.

Det hastige tempo skyldes, at der har været væsentligt pres på at nå i mål med forhandlingerne inden udgangen af august, således at den afgående mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, kan underskrive aftalen og dermed undgå en potentiel genstart af forhandlingerne med den kommende mexicanske regering.

Trods Trumps tilsyneladende villighed til at indgå aftalen uden om Canada, er det usikkert, om det overhovedet kan lade sig gøre.

Ifølge The New York Times har Kongressen nemlig kun givet præsidenten forhandlingsmandat til at gendrøfte NAFTA som en handelsaftale mellem alle de tre nordamerikanske nationer – ikke som en bilateral særaftale.

Således risikerer Trump at komme i heftig modvind, hvis ikke Canada tilslutter sig det foreliggende. Og flere amerikanske lovgivere – både demokrater og republikanere – har på det kraftigste opfordret til, at en endelig aftale bør inkludere den nordlige nabo.

»NAFTA er en trilateral aftale. En ændring af NAFTA kræver ny lovgivning, og enhver ændring skal igennem Kongressen,« sagde den republikanske senator Patrick J. Toomey til The New York Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Når så antallet reduceres med 50 %, så var det ikke en god aftale.

Kim Houmøller

Procentregning er en svær disciplin. Bildele gør det næppe nemmere!