Baggrund
Læsetid: 2 min.

For første gang i 21 år skal DR Congos præsident ikke hedde Kabila

Valgfristen er gået to år over tid, men der har simpelthen ikke været råd til at afholde valg, forklarede præsident for den Demokratiske Republik Congo, Joseph Kabila, sidste år. Nu har han meddelt, at han træder tilbage
Blandt oppositionens favoritter er Jean-Pierre Bemba, som i 2016 blev den første person i historien til at blive dømt for seksuelle krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol. Men i juni i år blev dommen omstødt og Bemba frifundet.

Blandt oppositionens favoritter er Jean-Pierre Bemba, som i 2016 blev den første person i historien til at blive dømt for seksuelle krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol. Men i juni i år blev dommen omstødt og Bemba frifundet.

Michael Kooren

Udland
11. august 2018

For første gang i syv år ser det nu ud til, at indbyggerne i den Demokratiske Republik Congo skal til valg. Det stod endelig klart, efter den nuværende præsident Joseph Kabila i denne uge meddelte, at han træder tilbage. I henhold til den congolesiske forfatning skulle valget have fundet sted i 2016, men præsidenten nægtede at træde tilbage og undskyldte sig i 2017 med, at landet ikke havde råd til at afholde valg.

Joseph Kabila har siddet på magten, siden hans far blev myrdet i 2001. Laurent Kabila kom selv til magten i 1997 efter at have stået i spidsen for et oprør. 

Valgdatoen er sat til 23. december og 26 kandidater havde meldt sig, inden registreringen lukkede onsdag i denne uge. Kabilas egen kandidat er Emmanuel Shadari, landets tidligere indenrigsminister. En meningsmåling fra New York University's Congo Research Group viser, at 45 pct. af congoleserne ikke vil acceptere en valgsejr til Shadari, og at 62 pct. ikke stoler på, at valget bliver frit, eller at landets domstole kan afgøre eventuelle valgkonflikter retfærdigt.

Tidligere krigsforbryder melder kandidatur

Blandt oppositionens favoritter er Jean-Pierre Bemba, som i 2016 blev den første person i historien til at blive dømt for seksuelle krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol. Men i juni i år blev dommen omstødt og Bemba frifundet. 

I sidste uge vendte den nu tidligere krigsforbryder hjem for at melde sit kandidatur. Der spås dog stadig tvivl om kandidaturets validitet, da Jean-Pierre Bemba er dømt for forsøg på at påvirke vidner i sin sag.

Bemba er formand for Congos Befrielsesbevægelse, en tidligere milits, der under hans ledelse i 2002-2003 begik krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under et kup i nabolandet Den Centralafrikanske Republik. Det er de forbrydelser, som domstolen nu finder, at Bemba ikke kan holdes ansvarlig for.

Bempa flygtede fra DR Congo i 2007 efter at have tabt præsidentvalget til Kabila, der førte til til voldelige sammenstød. Da han vendte hjem i sidste uge, blev Bemba mødt af tusinder af glade mennesker, og i et større interview med Al Jazeera kalder han det sin hovedprioritet at skabe sikkerhed, så internt fordrevne og flygtninge kan vende tilbage til deres hjem, og landet kan genopbygges.

Førnævnte meningsmåling fra juli giver Bemba 17 til 19 pct. af stemmerne, i lighed med to andre oppositionskandidater, Moïse Katumbi og Felix Tshisekedi. Siden meningsmålingen er Moïse Katumbi, som er i eksil, blevet nægtet indrejse i DR Congo og har derfor ikke haft mulighed for at melde sit kandidatur.

DR Congo, som har det største skovareal i Afrika, hvoraf meget er utilgængelig regnskov, kæmper med mange problemer, som en ny præsident skal løse. Sikkerhedsmæssigt har DR Congo især problemer i Nordkivu-regionen, der grænser op til Rwanda og Uganda. Området er plaget af De Allierede Demokratiske Tropper, som er en islamistisk ugandisk milits beskyldt for at samarbejde med al-Qaeda og al-Shabaab.

Nordkivu har også i flere omgange været plaget af konflikter mellem hutu- og tutsigrupper, som flygtede til DR Congo under folkedrabet i Rwanda.

Endelig slås landet med jævnlige udbrud af ebola. Det seneste onsdag, også i Nordkivu, har allerede krævet 36 dødsofre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her