Læsetid: 6 min.

’Folkets fjender’ svarer præsident Trump

Donald Trump har ikke holdt sig tilbage med kritik af medierne, som han har kaldt »folkets fjende« og »ulækre fake news«. Torsdag svarede de amerikanske medier igen – i samlet flok. På opfordring fra The Boston Globe skrev mere end 350 amerikanske aviser ledere om præsidentens krig mod medierne. Alt fra små lokalsprøjter til tunge nationale dagblade udgav hver en tekst, men med det samme udgangspunkt: At medierne ikke er folkets fjende. Information bringer her et udpluk fra de mange ledere
Mere end 350 amerikanske aviser har siden torsdag skrevet ledere om Donald Trumps krig mod medierne, efter The Boston Globe opfordrede til aktion på avisens forside.

Mere end 350 amerikanske aviser har siden torsdag skrevet ledere om Donald Trumps krig mod medierne, efter The Boston Globe opfordrede til aktion på avisens forside.

Brian Snyder

17. august 2018

»Vi er ikke adskilt fra offentligheden. Vi er offentligheden. Vi bor og arbejder og holder fri i Topeka og de omkringliggende egne. Vi går på restauranter og sender vores børn i skole. Vi kører på de samme veje, vi går til de samme læger. Vi er ikke folkets fjende. Vi er folket.«

– Topeka Capital-Journal, Kansas

»Det kan være frustrerende at skulle forklare, at vi ikke bliver til falske nyheder, når vi trykker ubelejlige sandheder, men at være journalist er ikke en popularitetskonkurrence. Det eneste, vi kan gøre, er at fortsætte med at rapportere.«

– New York Post, New York

»Journalister forsøger at gøre deres job. Vi forsøger ikke at rive nationen fra hinanden. Vi forsøger at styrke den. For vi tror på grundprincippet i konstitutionen – at vores nation er stærkere, hvis borgerne er informeret.«

– The Mercury News, Californien

»Folkets – og demokratiets – sande fjender er dem, der forsøger at kvæle sandheden ved at dæmonisere budbringeren. Svaret på det må ikke være tavshed.«

– Des Moines Register, Iowa

»En krig mod pressen er en krig mod demokratiet.«

– Philadelphia Inquirer, Pennsylvania

»Uden journalisters arbejde ville Twitter-feeds, Google News og den artikel, som din mors vens datter delte på Facebook, tørre ud, og det eneste, der ville være tilbage, er madvideoer og fotos af babyer og kattekillinger. Indrømmet, det kan lyde en anelse mere lystigt, men en verden uden en fri presse er en verden uden beskyttelse af friheden.«

– The Herald Democrat, Texas

»I vores branche ved vi, hvor meget ord betyder. Vi ved også, at Trumps omtale af os som ’det amerikanske folks fjende’ ikke bliver mindre farlig, bare fordi den tilfældigvis er en del af en strategi. Nazisterne kaldte jøder det samme. Og det er sådan, kritikere af Joseph Stalin blev udvalgt til henrettelse.«

– Miami Herald, Florida

»Vi journalister sidder med ved kedelige politiske møder og sætter os ind i skolernes økonomi, så du ikke behøver gøre det. Det lyder ikke lige så patosfuldt, som erklæringen i den første tilføjelse til forfatningen, men det virker.«

– Arizona Daily Star, Arizona

»Journalisters arbejde har ikke noget med glamour og makeup at gøre, sådan som man ofte ser det på tv. De fleste rapportere arbejder deltid og tjener under 30.000 dollar (ca. 200.000 kr., red.) om året. De har som regel ingen socialsikring. At sætte alle journalister og reportere sammen i den samme båd og kalde dem ’folkets fjender’ er bestemt ikke en præcis beskrivelse.«

– The Sentinel of Gloucester County, New Jersey

»Magten korrumperer selv de bedste ledere. Derfor indså James Madison (amerikansk præsident 1809-1817, red.), at regeringer har brug for uafhængige stemmer, der kan holde deres værste instinkter i skak.«

– Ripon Commonwealth Press, Wisconsin

»Internettet og de sociale medier har den store fordel, at et væld af information kun er et klik væk. Men det har også betydet, at der er kommet flere nyhedskilder, som ikke alle sammen er troværdige. Og man er ikke nødvendigvis den mest nøjagtige, bare fordi man råber højest.«

–Eau Claire Leader-Telegra, Wisconsin

»At kritisere medier for at underspille eller overspille historier er helt i orden. Nyhedsjournalister og redaktører er mennesker, og de laver fejl. At korrigere fejl er centralt for vores arbejde. Men at insistere på, at de sandheder, man ikke kan lide, er ’falske nyheder’ er farligt for demokratiets livsblod. Og at kalde journalister for folkets fjende er bare farligt, punktum.«

– New York Times, New York

»Den amerikanske presse er en stor og mangfoldig samling af forskellige stemmer, der hver i sær tjener interesser og fællesskaber. Dette er selve demokratiets natur.«

– Daily Herald, Arlington Heights, Illinois

»Man siger, at præsidenten ikke læser så meget, så måske kender han ikke disse ord, som tilskrives Buddha: ’Tre ting kan ikke forblive skjult længe: Solen, månen og sandheden.«

–Deadline Detroit, Michigan

»For ikke så lang tid siden modtog vi et brev, hvor der stod, at alt i vores avis var ’fordrejet’. Der stod ikke, hvad problemet var, så at besvare det var som at besvare en bueskytte, der affyrer en pil fra sit gemmested.«

– Plymouth Review, Wisconsin

»Vi dukker op til lokalgymnasiets fodboldkampe, byrådsmøderne og den seneste teaterforestilling for at hjælpe dig med at finde ud af, om den er værd at se. Og når det utænkelige sker, og en seksårig bliver skudt ned i skolen, kæmper vi med vores egen sorg og choktilstand, mens vi fortæller historien. Det er ikke et arbejde, som det amerikanske folks fjende ville udføre. Det udføres af folk, som kerer sig om lokalsamfundet, betaler deres skat og sender deres egne børn i skole.«

– The Hartford Courant, Connecticut

»Det er muligt, at amerikanerne ikke bryder sig om de nyheder, de ser og hører, men det bør de ikke bruge imod dem, der bringer dem. Kort sagt: Skyd ikke budbringeren.«

– The Lakeville Journal and The Millerton News, Falls Village, Connecticut og Millerton, New York

»Der kommer et punkt, hvor verbale angreb vil opildne ideologiske ekstremister til at handle. Det truer journalisters personlige sikkerhed. Og det undergraver pressens mulighed for uden påvirkning fra regeringen at agere vagthund over for statsmagten.«

– The Chicago Tribune, Illinois

»De faktiske kendsgerninger betyder noget. Men de afslører ikke sig selv. De kan ikke selv tale. De har brug for folk – såsom journalister og almindelige borgere – til at sige dem højt.«

– The Bangor Daily News, Bangor, Maine

»’Pressefrihed er afgørende for alles frihed,’ skrev John Adams (amerikansk præsident 1797-1801, red.). I mere end to århundreder har dette grundlæggende amerikanske princip beskyttet journalister her i landet og tjent som model til efterfølgelse i udlandet. I dag er det alvorligt truet. Og det sender et bekymrende signal til despoter fra Ankara til Moskva, fra Beijing til Bagdad, om at journalister kan behandles som fjender.«

– The Boston Globe, Massachusetts

»Den egentlige fjende i ethvert demokrati er uvidenhed, og den eneste måde at bekæmpe uvidenhed på, er gennem tilegnelsen af viden og veldokumenterede, upartiske fakta.«

– The Cape Cod Times, Massachusetts

»Trump påfører demokratiet massiv og måske uoprettelig skade med disse angreb.«

– The St. Louis Post-Dispatch, Missouri

»Historien har gang på gang demonstreret vigtigheden af, at journalistikken belyser regeringsførelsen og forklarer de nøgleproblemer, vi står over for.«

– The Omaha World-Herald, Nebraska

»Hvem skal belyse de udfordringer, vi oplever hver dag, hvis pressen ikke er der til at gøre det? Hvem kommer til holde regeringen ansvarlig for manglende handling, korruption og dårlige beslutninger, hvis ikke pressen?«

– The Queens Courier and The Ridgewood Times, New York

»Af og til tager dele af pressen fejl. Når det sker, bliver de holdt ansvarlige for det af deres redaktører såvel som andre i branchen, og oftest anerkendes fejlen i form af en korrektion. Det samme kan ikke siges om præsidenten.«

– The Star News, North Carolina

»Aviserne er de første til at indrømme, at de ikke er ufejlbarlige, men på alle niveauer tager vi vores kerneopgave seriøst: dagligt og ugentligt at dokumentere lokale historier og agere vagthund i offentlighedens interesse.«

– The Grand Forks Herald, North Dakota

»Det er ikke fake news at stille kritiske spørgsmål. Det er ikke fake news at udfordre grundantagelserne hos højre- og venstrefløjen. Det er ikke fake news at kigge på de større spørgsmål, der ligger hinsides den daglige aktualitetsmølle.«

– The Hazen Star, North Dakota

»Vores mål er at forbedre byen. Vores dagsorden er at holde offentligheden velinformeret. Vores troskab er hos folket i de lokalsamfund, vi tjener. Alt, hvad denne avis gør – selv når det ikke syntes sådan – er for jer.«

– The Leader-News, North Dakota

»At være åben over for legitim kritik og vedholdende publicere dokumenterede kendsgerninger er nøglen til at fastholde tilliden til en fri og fair presse. Vi er ikke perfekte, og når vi laver fejl, retter vi dem.«

– The Columbus Dispatch, Ohio

»Journalister er folkets øre, øjne og stemme. Vi sidder til skolebestyrelsesmøderne, så du ved, hvem den næste rektor bliver. Vi deltager i byrådsmøderne, så du ved, hvilket firma der bygger i din baggård.«

– The Beaver County Times and The Ellwood City Ledger, Pennsylvania

»Det værste ved Trumps tilsmudsning af pressen er, at den forudsætter, at en Trump-vælger hverken kan eller vil tænke kritisk og fair om deres nyheder. Præsidentens støtter fortjener bedre end at blive talt ned til.«

– The Commons, Vermont

Trump udråber medierne til en »folkefjende« og anklager rituelt kritiske journalister for at være »fake news«. Hans angreb er ifølge forskerne David Kaye og Edinson Lanza »strategiske, lavet for at underminere tilliden til journalistikken og skabe tvivl om fakta, som kan verificeres«. Avisen Boston Globe har indledt en lederaktion med over 100 avisers opbakning mod præsidentens angreb på pressen.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Vores ejere og vores annoncører havde penge i militær-industrien omkring årtusindeskiftet. så vi fyldte vores studier med ex-generaler, der fortalte vores publikum at Afghanistan og Irak havde WMD og al-qaeda-relationer. Selvfølgelig var det løgn, men både vores ejere og annoncører tjente rigtig mange penge"

- MSNBC, New York

Vi har stort set genansat alle vores Neo-cons fra 9/11-tiden. Vi måtte sætte dem lidt på køl, da befolkningen fandt ud af, at alt de havde sagt var løgn. Men nu er de altså tilbage!

- Washington Post, Washington

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Ejvind Larsen, Peter Tagesen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Man kan selvfølgelig mene at det var svært skameligt at diverse menings-målere ikke kunne få øje på Trumps chancer for at vinde valget. Eller at medierne ikke havde en selvstændig alternativ mening om den sag. Men det som er virkelig skameligt er at medierne over en længere årrække har dækket mindre og mindre af de emner, sager og samfundforhold, der optager den almindelige amerikaner.

Er det specielt demokratisk at hævde at et flertal af vælger-befolkningen ikke bør repræsenteres i mediernes dækning?

Per Torbensen, Kim Bang Sørensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

"Her på CNN fandt vi ud af, at det ene N står vist nok for News. Så vi udviklede et nyt projekt. Der går ud på at Wolf Blitzer får 30.000 $ om dagen. Så kommer det kun neoliberalt bullcrab ud hans mund. I år han han derfor gennemgået alle Trumps tweets, og ikke en eneste gang fortalt om den amerikanske fattigdom, faldende realløn, fagforeninger eller konsekvenserne af fracking....og så lavede vi en selvhøjtidelig, men misvisende video om et æble, haha"

- CNN, Atlanta

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Per Torbensen, Kim Bang Sørensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar