Læsetid: 6 min.

Fremtidens teknologi er en afgørende slagmark i handelskrigen mellem USA og Kina

Torsdag indfører USA nye toldafgifter på kinesiske varer. Målet er at stække Kinas storstilede industriplan Made in China 2025. I Beijing ses det som et amerikansk forsøg på at underminere og inddæmme landets udvikling
Besøgende kigger på en industrirobot på en robotkonference i Beijing. USA forsøger med nye toldafgifter at ramme den kinesiske regerings nationale industriplan kaldet Made in China 2025. Den går ud på at fremtidssikre Kina ved at opgradere ti udvalgte industrier som for eksempel robotteknologi, kunstig intelligens og højhastighedstog.

Besøgende kigger på en industrirobot på en robotkonference i Beijing. USA forsøger med nye toldafgifter at ramme den kinesiske regerings nationale industriplan kaldet Made in China 2025. Den går ud på at fremtidssikre Kina ved at opgradere ti udvalgte industrier som for eksempel robotteknologi, kunstig intelligens og højhastighedstog.

Wang Zhao

23. august 2018

Donald Trump er en forretningsmand og forretningsmænd kan man handle med. Sådan lød det kinesiske rationale under den amerikanske præsidentvalgkamp for to år siden. Helt så lige til er det langtfra gået.

For selv om Trump lagde ud med en imødekommende og til tider nærmest venskabelig retorik over for Kina, er tonen i dag en helt anden. Han vil tvinge Kina til at ændre sin økonomiske politik til gavn for amerikanske interesser og virksomheder. Midlet er toldafgifter – om nødvendigt på samtlige kinesiske varer, der sælges til USA. Handelskrigen mellem USA og Kina er en realitet, og den eskalerer yderligere i dag, hvor USA lægger afgifter på 25 procent på kinesiske importvarer til en værdi af 16 milliarder dollar. Kina følger trop og svarer igen med told på lige så mange amerikanske produkter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • David Zennaro
Morten Lind og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bettina Jensen

Amerikansk markedskapitalisme overfor kinesisk korporativisme; begge samfunds- og produktionsformer er destruktive og forarmende for verden. Desværre kan man ikke med sindsro blot lade dem brænde hinanden ud; kloden vil med al sandsynlighed komme til at betale en ganske uhyrlig pris for dette - og derfor skal begge lande (samt naturligvis alle andre med tilsvarende behov) mødes med klare krav om demokratisering, om opbremsning af jagten på økonomiske vækst og om militær nedrustning. I første omgang.

Kim Bang Sørensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar