Læsetid: 9 min.

De gode tider for de grønlandske fiskere afspejler sig ikke på fabriksgulvet i Nuuk. Information har været med ved samlebåndet hos Royal Greenland

98 procent af Grønlands eksport er fisk og rejer. Fiskepriserne er i top, og den lille mand i jollen har gode tider. Men på fiskefabrikkerne er det år efter år et problem at skaffe arbejdskraft
98 procent af Grønlands eksport er fisk og rejer. Fiskepriserne er i top, og den lille mand i jollen har gode tider. Men på fiskefabrikkerne er det år efter år et problem at skaffe arbejdskraft

Ditte Lander Ahlgren

22. august 2018

NUUK05.30: Pling, pliiing! Vækkeuret er ubarmhjertigt. Jeg må ud af fjerene. Ja, faktisk har jeg ligget vågen det meste af natten af skræk for at komme for sent. Royal Greenland skulle jo nødig tro, jeg er ustabil.

Kan en kontorrotte klare mosten som rejekælling?

Det vil vise sig, for jeg har taget job som fabriksarbejder for en dag hos Royal Greenland i Nuuk.

Der tales meget om, at fiskefabrikkerne skriger på personale. Royal Greenland har måttet ansætte 63 kinesere, typisk fløjet ind fra Kina på toårige kontrakter.

Det vælter ind på indhandlingsstederne med rejer, hellefisk og torsk, fordi priserne er gode. Fiskere på havet er der nok af. Men hvorfor er det så svært at skaffe grønlændere til fabrikkerne? Det vil jeg finde ud af.

Jeg er spændt. I nattens løb har jeg svedt sære drømme om lange knive og Egon Olsen indstøbt i en isblok.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Lise Lotte Rahbek
Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

nu siger jeg lige noget: i årevis har vi lagt øre til diverse brancher snak om udbud og efterspørgsel, gad vide om det ikke snart går op for dem, at det også gælder arbejdskraft, fra sosu'er til rejepillere, mangler I folk, så sæt lønnen op, så skal de nok komme. Men det går jo nok for hårdt ud over aktionærerne.

Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Anne Mette Jørgensen, Werner Gass, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Kim Houmøller, Claus Bødtcher-Hansen, Ebbe Overbye og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Marianne Krogh Andersen

Et virkelig godt indblik i hvordan det foregår på en af de grønlandske fiskefabrikker.
Mange tak for din indsats som fiskemedarbejder og den velskrevne artikel :-)

Peter Hansen, Anne Mette Jørgensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

"Men de gode tider for fiskerne afspejler sig ikke på gulvet hos fabriksarbejderne."

Nej, for det ville jo kræve, at fiskerne tog et begreb som 'solidaritet' alvorligt...

Men i stedet for lægger man al sin tro ved markedskræfternes alter.

Præcis som journalister og andet godtfolk gør det i nærværende land.

Eva Schwanenflügel takker ovenfor den vellønnede journalist for hendes antropologiske 1-dags studie udi underklassens arbejdsvilkår. Selv får jeg altid kvalme af den slags griseri. Sådan er folk så forskellige ;).

Anne Mette Jørgensen, Erik Jakobsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Torsten Jacobsen

Marianne Krogh Andersen er ifølge hendes LinkediN profil en af de mange på det prekære arbejdsmarked for journalister, og tjener næppe særlig meget på at sælge denne historie. Jeg frygter din kvalme har været uberettiget, men kan måske trøste med, at jeg lige har tjent næsten 100.000 kr. uden at røre en finger. Måske kan du tage kvalmen som en bagskid af denne oplysning?

Philip B. Johnsen

Jeg har arbejdet på fiskefabrik, jeg får kvalme af dig Henrik Brøndum.

Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der er intet nyt under solen. At Henrik B tjener 100.000 uden at røre en finger er han ikke ene om. Sådan er det i hele verden.
At vi andre, så affinder os med det er ikke en gåde.
Det ændrer ikke på, at knoklerne og de fattige er flest. De velstillede og rige gør brug af avancerede metoder og skam er ikke eksisterende.

Torsten Jacobsen

Henrik Brøndum,

Jeg har i min tid her i Informations debatspalter aldrig været i tvivl om din mangel på solidaritet. Så du fremkalder desværre sjældent andet end let hovedrysten, og så til tider et godt grin, naturligvis. Jeg fornemmer du er en festlig fyr, hvis man kender dig personligt. Godt for dig og dine. Til helvede med resten ;)

Henrik Brøndum

Det glæder mig, at jeg måske skaber lidt arbejde i sundhedsvæsenet. Men jeg synes det er betænkeligt, at angribe journalisterne pga. deres lønninger. De bedste lønninger får man hos Big Tech, Google, Facebook etc. derefter kommer investeringsbanker. Journalister ligger langt nede på listen, specielt hvis stjernerne sorteres fra.