Læsetid: 8 min.

»Gu fanden er vi vrede. Men vi er hverken nynazister eller højreradikale«

Efter sidste weekends knivdrab ulmer vreden stadig i østtyske Chemnitz. Demonstranterne giver Merkels flygtningepolitik og ’løgnepressen’ ansvaret for balladen – og kæmper for at skabe en ny betydning af begreber som selvforsvar, folket og borgerlig politik
Efter at en 35-årig tysk-cubaner i sidste weekend blev knivdræbt i Chemnitz angiveligt en syrer og en iraker har det uroen ulmet i byen. Mange af borgerne føler, at de efter flygtningekrisen er blevet tredjerangsborgere – først var de som indbyggere fra det gamle DDR andenrangsborgere, og nu er de også blevet overhalet af flygtningene.

Efter at en 35-årig tysk-cubaner i sidste weekend blev knivdræbt i Chemnitz angiveligt en syrer og en iraker har det uroen ulmet i byen. Mange af borgerne føler, at de efter flygtningekrisen er blevet tredjerangsborgere – først var de som indbyggere fra det gamle DDR andenrangsborgere, og nu er de også blevet overhalet af flygtningene.

Ritzau Scanpix

1. september 2018

CHEMNITZ – »Ja, gu fanden er vi vrede. Men vi er hverken nynazister eller højreradikale.«

Den 76-årige Winfried Wenzel kan næsten ikke holde op med at tale, da han først kommer i gang. Om DDR-tidens censur og undertrykkelse. Om udsalget af Østtyskland ved den tyske genforening. Og om Merkels flygtningepolitik, som er skyld i, at hans hjemstavn, den østtyske by Chemnitz, i dag er i den internationale presses søgelys efter denne uges optøjer med kanonslag, flaskekast og forbudte Hitler-hilsner.

»Du er fra Danmark, så vi kan godt tale sammen. Men du skal ikke tro på den tyske presse,« siger Wenzel. Han peger over mod Chemnitz Stadion. Her er hundredvis af pressefolk og betjente samlet, fordi Sachsens ministerpræsident Michael Kretschmer fra CDU besøger den uroplagede by. Flankeret af i alt 1.200 betjente er en moddemonstration under opmarch.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Thomas Olsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Benny Jensen
 • Bjørn Pedersen
 • lars søgaard-jensen
 • Steffen Gliese
 • Henrik Günther
 • Torben K L Jensen
Espen Bøgh, Thomas Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Benny Jensen, Bjørn Pedersen, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Henrik Günther og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Fortrinlig øjebliksreportage fra et brændpunkt hvor tingene udvikler sig time for time - dag for dag med potentiale til at brede sig til selve hovedstaden - Berlin Mitte.

Information er heldigvis ikke en løgnepresse. Det betyder ind imellem deprimerende læsning, men alligevel heldigvis.
Spontane moddemonstrationer er egentlig en trist hysterisk uskik der forplumrer mere end det siger. Men der er ikke nogen skam i at arrangere påfølgende demoer under parolen 'Wir sind aufrecht und stoltz NICHT das Volk'. I overensstemmelse med både statistik og sandhed. Sandhed alene gør det dog ikke, for hvis man gerne vil avancere til at være 'das Volk statt das Volk', så er det bare ikke smart at kaste med sten, for så bliver man det heller ikke.

jens peter hansen

Ach ja. I radioen her til formiddag og på TV forleden udtalte man frisk den gamle by Chemnitz, tjemnits, i stedet for Kemnits. Nogle gange tror jeg sgu ikke at de ansatte hører efter hvad reporterne siger,men plabrer bare selv løs. Da mske heller ig så vigti, nåh.

Bo Carlsen, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad jeg ikke fatter, er at tilsyneladende veluddannede mennesker, ikke forholder sig til det faktum, at de menneskeskabte klimaforandringer og fortsat CO2 udledning, vil sætte Europa i bål og brand.

Denne voksende destabiliseret gruppe, de 25% EU fattige i befolkning der efter globaliseringen, vil have adgang til de kortsigtede økonomiske gevinster, som de rige høster økonomisk ubegribelige rigdomme ved i EU, på olie, gas og kul afbrænding, som energikilde til denne forbrugsdrevne økonomisk vækst, denne rigdom drømmer de 25% EU fattige og udsatte om, at få en meget større andel af, hvilket er helt uholdbart set fra et co2 udlednings synspunkt, hvilket så burde få tilsyneladende veluddannede mennesker til at forstå, at hvis ikke de vil mødes med høtyven, kræver det bæredygtig omstilling nu og samtidig meget mindre ulighed.

Denne rigdom der i dag høstes af grådige veluddannede idioter, bliver ikke fordelt tyndt med de kommende ‘nye’ 200 millioner UN/FN estimerede klimaflygtninge bl.a. i kølvandet på svindende eksistensgrundlag i Afrika, i takt med den globale opvarmning, accelereret af den økonomiske forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding, de selv samme flygtninge, tiltænkt skal skabe yderlig acceleration i for de stadig færre superrige i EU, med deres arbejdskraft, når de er ankommet til EU.

Hvis ikke der kommet en bæredygtig omstilling, men udviklingen for lov til at fortsætte med forøget CO2 udledning og voksende folkevandring i kølvandet på det svindende eksistensgrundlag, udbredelse af ørken, sult og krig om de svindende resurser, så vil jeg anbefale de økonomisk velstillede og tilsyneladende veluddannede EU borgere, anskaffer sig våben og lære at bruge det.

Ingen syntes interesseret i Syrien længere, men så eventuelle læsere bedre forstår, hvad der venter EU, så er her lidt om Syrien.

Demonstrationerne imod Bashar al-Assad før borgerkrig mm. brød ud i Syrien, blev fulgt af pressen, men journalistisk kildekritik var allerede den gang blevet afskaffet, til fordel for sensation pressen og talen de politiske økonomiske interesser efter munden og agere mikrofon holder for de tilsyneladende veluddannede intressenter.

Ved indledningen til borgerkrigen blev flere borgere spurgt på gaden af bl.a. CNN og andre, hvorfor de var der og hvad de ville opnå, men mange fortalte pressen, at de var flygtet til byerne fordi alle sultede i deres landsdel.

Meget lidt er blevet gjort for at forstå, hvad der rørte sig i Syrien op til revolutionen, det er en fejl der bør kaste lys over, det er afgørende for, den fremtid EU går i møde og de udfordringer der venter.

Fra link:
“According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agriculture particularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south) “nearly 75 percent ... suffered total crop failure.”

Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting 1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous.

In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.

By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million.

The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected.""
Link: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2012/04/climatechangearab...

Ane Gaarden, Christian Nymark, Flemming Berger, Steen K Petersen, Jens Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

DDR er ikke kun blevet misrøgtet,det er direkte blevet udplyndret gennem privatiseringer af hele den gamle sociale/industrielle infrastruktur - det samme der drev Sovjetunionen til statsbankerot under Jeltsin der så bad IMF om hjælp og når det sker ved alle hvad det betyder. Det behøvede Vesttyskland ikke - de kunne låne alle de penge der skulle bruges med deres D-mark i ryggen og deres "Treuhand" - den statslige institution der gav alle værdier der blev nationaliserede under DDR tilbage til de oprindelige ejere. Så jeg forstår godt den brændende vrede der findes i de nye delstater for tiden.

Mette Poulsen, Alvin Jensen, Christina Petterson, Bo Carlsen, Trond Meiring og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

De almindelig danskere langt op i middelklassen, bliver fattigere af den førte politik og vores politikere sætter samtidig Europa i brand.

De senest tal om fattigdom i EU fra Eurostat website.
‘People at risk of poverty or social exclusion’

16,7% af borgerne i Danmark.
23,5% af EU borgerne.

Link: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_at_r...

Ane Gaarden, Carsten Wienholtz, Allan Stampe Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Torben K. Den industri der var i DDR var ligeså lidt konkurrencedygtig og efterspurgt som resten af Østeuropas industrielle kapacitet. I øvrigt blev DDR i alle sine eksistensår udplyndret at Sovjetunionen via for høje takster på importede varer. De var jo trods alt stadig tyskere og derfor medskyldige i den store fædrelandskrig.

Treuhand var brutal og korrupt, medgivet. Men alternativet var endnu værre. Kollapset havde været totalt i DDR. Nu skete det heldigvis uden en borgerkrig.

Ja, det er jo rigtig trist, at man må stå og galpe to gaden, at man tilhører folket og er bekymret for ens egen sikkerhed, mens myndighederne ikke kan forklare, hvorfor heller ikke denne forbryder blev sendt ud af landet. Og så skal man ovenikøbet kaldes højreorienteret. Jeg håber, Sahras "Aufstehen" bliver en succes.

Torben K L Jensen

Bassim - det er bedøvende ligegyldigt hvem der har skylde for fortidens synder - vreden og frustrationen slår ud i fuld lue - NU. Det er det der er farligt.

@Torben K L Larsen, de tidligere østtyske länder blev ganske rigtigt udplyndret af Sovjetunionen og en hærskare af ledende partimedlemmer. Men det satte genforeningen en definitiv stopper for.

Siden da har det tidligere Vesttyskland sendt milliarder og atter milliarder D-mark og Euro til de østlige länder, som tilskud, statslige overførsler og investeringer. De mennesker, der i dag står på gaden i Chemnitz, kalder sig frustrerede. Men det er reelt et omend højtåbende mindretal, en forsamling af pøbel, der, som pøbel altid gør, leder efter nogen, de kan tillægge ansvaret for deres uartikulerede utilfredshed og utilstrækkelighedsfølelse. De er helt sikkert utilfredse med deres tilværelse, men i modsætning til ræsonnable mennesker, der selv gør en aktiv indsats for at skabe sig en god tilværelse, så bruger de kræfterne på at finde syndebukke. Det er set før, og - ja, der kan blive farligt., Men det bliver først farligt, hvis man ikke ser realiteterne i øjnene: det er pøbel og skal håndteres og åbent omtales som pøbel.

Bassim Walid og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jens - på samme måde som da russerne hjalp Walter Ulbricht til at slå oprøret ned i 1953.
Pøbel er altid pøbel - uanset navnet på landet . Du er historieløs.

Alvin Jensen, Henrik Ilskov-Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Philip B. Johnsen
Jeg er ikke klima benægter. Men der var noget der hed "arabisk forår" det kan du heller ikke benægte: Jeg vil alligevel føre en kort "dialektisk diskussion med dig". Hvis årsagen til opstand er klima forandring, hvad hjælper det at ville vælte Assad? den vrede skulle heller rettes imod Gud? det er ham og ikke Assad, de kompetente vel? de problemer Syrere møder på landet er det ting fælles for arabisk lande. I Tunesien også begyndte revolte på landet. Problemer ligger der, på landet og ikke ved kysterne,eller byer, der har det folk godt. Det er noget der giver misforståelse til vesterlændig, fordi i "vesten" er forskellen mellem land og by er der ikke mere, men ikke i de arabiske lande, der den er meget stor. Der var årsagen bl.til revolte. I Tunesien, hvor opstand begyndte er der også klima problemer, Der er "desertification" altså ørken fremgang, men det er gammelt, det har altid været; men gør man alligevel imod noget for hvert år.

Altså , Det er kun fra vesten jeg høre, at klima har at gøre der med opstanden, det høre jeg heller ikke fra Syrien. a props nogle i vesten taler om nye "olie felter" det der der skyld i opstand. Men jeg og Syrere kender bare det "arabiske forår".

Philip B. Johnsen

@Touhami Bennour
Først vil jeg understrege det, at mennesker søger ud af fattigdom og gør præcis hvad der skal til, for at det mål, har jeg fuld forståelse for.

Jeg er ikke ude på at placere skyld eller personligt, at opnå noget som helst, jeg ønsker kun at påpege sammenhæng mellem årsag og konsekvens. Vi to har skrevet sammen i en tidligere tråd om menneskerettigheder eller mangel på samme, så der bliver noget gentagelse.

Med hensyn til Syrien og Det Arabiske Forår er der ‘INGEN’ tvivl om, at oprøret imod Bashar al-Assad var et oprør imod diktatur.

Borgerkrigen mm. i Syrien begynde med en folkevandring ind til byerne, forårsaget, af tørke sultende syere, uden noget sted at være, de hoppede sig op i gadebilledet med demonstranter.

Bashar al-Assad kunne ikke tillade det store sammenrend mellem demonstranter mod styret og klimaflygtninge der ophobede sig i gaderne, ‘sammen’ med demonstranter og det resulterede i den ulmende uro, der nu er borgerkrig mm.

Uligheden stiger globalt og spændingerne stiger i de arabiske lande.

De menneskeskabte klimaforandringer er katalysator til social uro, Det Arabiske Forår, en serie af demonstrationer i arabiske lande i Nordafrika og på den arabiske halvø, med krav om blandt andet demokratiske reformer, var og er, en helt forudsigelig konsekvens og den udvikling vil tiltage i takt med eksistensgrundlaget forsvinder.

Diktatorer i regionen holdes stadigvæk ved magten, primært ved de gamle demokratiers køb af olie og salg af våben og overvågningsteknologi til gengæld, til regionens illegitime ledere, der ikke fortsat kan varetager befolkningens interesser.

Det nye er de faldende priser på den nu uønskede olie, der tilspidser problematikken og samtidig er de gamle demokratier blevet selvforsynende med skidtet.

Jeg forstå godt din underliggende harme over (vores), de såkalte avancerede økonomiers behandling af De arabiske lande, menneskerettigheder, er mest for de udvalgte, jeg ved mange mennesker har midstet livet og flere dør dagligt, jeg har den største medfølese med ofrene for krig og undertrykkelse, jeg skriver for at belyse ikke for, at glemme rædslerne og ofrene, der kæmper og har kæmpet for deres børn og deres frihed.

Philip B. Johnsen

Hvor kommer folkevandringen fra?
Krig om svindende resurser og kamp om magten i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, der presser mennesker på flugt i takt med eksistensgrundlaget forsvinder.

Ofte er det familier i små samfund, der sender de stærkeste unge imod Europa i håbet om, at de kan sende penge retur (remitter) til familien.

Remitter er vigtige så, hvis der ses bort fra skabelsen af de menneskeskabte klimaforandringer og der fokuseres på udryddelse af fattigdom, der skaber befolkningstilvækst problematikkerne i Afrika, så handler begrænsning i folkevandring om, at skabes der håb om en bedre fremtid i bl.a. Afrika.

Hvis Danmark og alle andre EU lande, modtog et væsentlig antal afrikanske universitet studerende gratis og samtidig udbetalte de dygtige og de flittige en ydelse, der gjorde dem i stand til, at sende penge hjem til familien, så var der sansynligvis med tiden håb om, at folkevandringen vil aftage noget alene den vej, det ændre ikke ved at der skal handles på de menneskeskabte klimaforandringer samtidig.

Det krigsramte Mali og de menneskeskabte klimaforandringer.
“Mali’s average rainfall has dropped by 30 percent since 1998 with droughts becoming longer and more frequent.
Citat: US army’s Strategic Studies Institute.”
Link: http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/PUB1185.pdf

Afrika (Sudan)
I dele af Afrika er tørke og hungersnød pga. klimaforandringerne allerede nu et alvorligt problem. Flere mener f.eks., at den nuværende konflikt i Sudan skal finde sin årsag i et ændret klima. Mad og vand er ikke længere tilgængeligt for alle i området, og folk er i desperation begyndt at stjæle og myrde for at overleve.

Konflikten i Sudan er meget kompleks, og har også politiske årsager, men klimaforandringerne har uden tvivl spillet en central negativ rolle. I bogen ”The Hot Topic” fra 2008, beskrives Sudan konflikten ligefrem som verdens første ”klima-krig”.
Link: http://www.climateminds.dk/index.php?id=582

Philip B. Johnsen

Udbytningen af Afrika neokolonialismen, er et gigantisk problem.

På guldkysten oplever man kapring af skibe, der sejler med benzin og petrolium, de forædlede råolie produkter, er i den højeste kurs, benzin og petrolium er en mangelvare i denne del af Afrika, på trods af de enorme lokale råolie forekomster, så stjålet benzin og petrolium, kan derfor let sælges lokalt.

Afrika neokolonialismen består ved, at forædling af råolien sket andre steder og generere derfor ikke arbejde og skatteindtægter lokalt, landene er udsat for klassisk neo-kolonialisme.

“Neokolonialisme, den bestemmende indflydelse, som de gamle kolonimagter udøver over deres tidligere koloniområder. Betegnelsen er især blevet hæftet på de økonomiske forbindelser i form af handelssamkvem, private investeringer eller økonomisk bistand og lån.

Herigennem er den økonomiske afhængighed, som kolonierne håbede deres politiske uafhængighed ville ophæve, fortsat og forstærket. Udtrykket har først og fremmest været anvendt om afrikanske landes forhold til de rige lande.”
Link: http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/International_...

Kim Folke Knudsen

Med konsekvenserne af den 2. Verdenskrig er der I den grad grund til at være bekymret over den tyske nationalisme, hvis denne er forbundet med at finde en syndebuk for alle landets ulykker.

Versailles Traktaten 1919 og de urimelige krav som den daværende Weimar Republik blev pålagt af de allierede oven på den 1. Verdenskrig. Det var den benzin som NSDAP og Adolf Hitler levede af. Uden den traktat og traktatens plyndring af tysk økonomi var det aldrig gået så galt dom det gik. Versailles Traktaten og ikke mindst de franske fredskrav ruinerede det tyske demokrati og miskrediterede dermed den 2 republik Weimar Republikken fra 1919-1933. Versailles Traktaten fra 1919 og Trianon Traktaten fra 1921 grundlagde med deres grænser i Europa en række af nationale konflikter mellem tyskere, polakker, tjekkere, ungarer, rumænere, italienere og østrigere.

Det var alt sammen det stof som byggede op til den næste store krig, den 2 Verdenskrig, hvor Hitler kunne profitere på kravet om revanche for alle ydmygelserne. Han talte selv den 30 Januar 1940 på 7 års dagen for magtovertagelsen om, demokratiets fallit i Tyskland. Føreren fortalte om alle de falske løfter fra de angelsaksiske demokratier, som tyskerne var blevet lovet med den nye verdensorden efter 1. Verdenskrig og hvad skete der ?.

Hyperinflation i 1923, den tyske middel og arbejderklasse ruineret som en konsekvens, af at Weimar Republikken ikke økonomisk kunne bære kravene om krigserstatninger til Frankrig. Ruhr området blev annekteret af franskmændene og besættelsen brugt til at plyndre sværindustrien og kulforekomsterne.

I 1929 fulgte Verdenskrisen, som udløste massearbejdsløshed i Tyskland og stor social nød.

Mange tyskere havde i levende erindring den engelske flådeblokade under den første Verdenskrig, der udløste fødevaremangel og hungersnød indenfor det tyske rige, og i Østrig Ungarn.

Nej kærligheden til de angelsaksiske lande og deres demokrati eksperimenter kunne ligge på et meget lille sted hos flertallet af borgere i det tyske samfund med de erfaringer.

Vreden over denne elendighed førte til forførelse og opbakning til et terrorregime uden lige med NSDAP i spidsen og med jøderne som den udpegede syndebuk for al den ovenfor beskrevne elendighed. Løgnen om jødernes medansvar for Kommunismen, for den finanskapitlal som deltog i plyndringen af Tyskland for deres støtte til de dekadente Plutokratier med England og USA i spidsen blev til sandhed og skabte accept med tiden for forfølgelser, apartheid overfor Jøder og til sidst historiens mest grusomme Folkemord Holocaust.

Europa kan se tilforladelig ud for tiden, men lad Jer ikke narre. De nationale konflikter lurer lige om hjørnet. De vil svulme op den dag EU er ødelagt af intern splid og af populistiske partier, som vil nedbryde og splitte samarbejdet ad. Jeg ser med dyb bekymring på genopblomstringen af den tyske nationalisme nu med Islam som syndebuk istedet for Jøderne. Ja der er dem som mener at Jøderne og muslimerne ikke hører hjemme i Tyskland. Det er en meget farlig tendens, som der skal holdes øje med.

Den stopper ikke med en uskyldig dansk udlændingedebat. Nej den kan udløse en vitalisering af alle de nationale konflikter. Den polske regerings antityske retorik er lige præcis en af provokationerne, hvor jeg ikke forstår polakkerne. For lige under overfladen lurer konflikten om den 460 km lange Oder Neisse Demarkationslinie, som blev trukket af de allierede efter Postdam Konferencen i juli måned 1945. En grænse hvor 1/4 del af Tyskland blev afstået til Polen som et led i Josef Stalins store etniske udrensning af polakker og tyskere. Polen blev parallelforskudt mod vest og mistede store områder I Hviderusland, som blev besat af Sovjetunionen. Til gengæld fik Polakkerne kompensation ved besættelsen af Schlesien, Pommern, Brandenburg Neumarkt, Ostpreussen og Danzig. Millioner af polakker og tyskere blev tvangsforflyttet og etnisk udrenset fra de områder, hvor deres familier kom fra.

Her skal erindres om rækkefølgen i grusomheder. Det tyske overfald på Polen i september 1939 var et målrettet forsøg på at udslette det polske folk og den polske stat helt igennem. Der fulgte en forfærdelig besættelse af Polen med et omfang af grusomheder og overgreb som næsten intet folkeslag har været udsat for tidligere. Hitlers plan var at kolonisere Polen udslette de slaviske folk polakkerne og lade germanere genbosætte hele området.

Nej fortiden er ikke glemt. Den spøger lige under overfladen og den kan vækkes af en forsamling af vrede og harmfulde borgere, der ser nationalisme og syndebukke som vejen frem.

Der er en mening med det internationale samarbejde med organisationerne NATO, EU og med det liberale demokratis ihærdige forsøg på at integrere landene økonomisk og kulturelt. Alt det som nu forhadt omtales som globalisering.

DET ER AT UNDGÅ, AT NATIONALISMENS SPØGELSE FRA FORTIDEN VÆKKES TIL LIVE IGEN I EUROPA MED RISIKO FOR DEN NÆSTE STORE KRIG HER PÅ KONTINENTET.

Kim Folke Knudsen

Med konsekvenserne af den 2. Verdenskrig er der I den grad grund til at være bekymret over den tyske nationalisme, hvis denne er forbundet med at finde en syndebuk for alle landets ulykker.

Versailles Traktaten 1919 og de urimelige krav som den daværende Weimar Republik blev pålagt af de allierede oven på den 1. Verdenskrig. Det var den benzin som NSDAP og Adolf Hitler levede af. Uden den traktat og traktatens plyndring af tysk økonomi var det aldrig gået så galt dom det gik. Versailles Traktaten og ikke mindst de franske fredskrav ruinerede det tyske demokrati og miskrediterede dermed den 2 republik Weimar Republikken fra 1919-1933. Versailles Traktaten fra 1919 og Trianon Traktaten fra 1921 grundlagde med deres grænser i Europa en række af nationale konflikter mellem tyskere, polakker, tjekkere, ungarer, rumænere, italienere og østrigere.

Det var alt sammen det stof som byggede op til den næste store krig, den 2 Verdenskrig, hvor Hitler kunne profitere på kravet om revanche for alle ydmygelserne. Han talte selv den 30 Januar 1940 på 7 års dagen for magtovertagelsen om, demokratiets fallit i Tyskland. Føreren fortalte om alle de falske løfter fra de angelsaksiske demokratier, som tyskerne var blevet lovet med den nye verdensorden efter 1. Verdenskrig og hvad skete der ?.

Hyperinflation i 1923, den tyske middel og arbejderklasse ruineret som en konsekvens, af at Weimar Republikken ikke økonomisk kunne bære kravene om krigserstatninger til Frankrig. Ruhr området blev annekteret af franskmændene og besættelsen brugt til at plyndre sværindustrien og kulforekomsterne.

I 1929 fulgte Verdenskrisen, som udløste massearbejdsløshed i Tyskland og stor social nød.

Mange tyskere havde i levende erindring den engelske flådeblokade under den første Verdenskrig, der udløste fødevaremangel og hungersnød indenfor det tyske rige, og i Østrig Ungarn.

Nej kærligheden til de angelsaksiske lande og deres demokrati eksperimenter kunne ligge på et meget lille sted hos flertallet af borgere i det tyske samfund med de erfaringer.

Vreden over denne elendighed førte til forførelse og opbakning til et terrorregime uden lige med NSDAP i spidsen og med jøderne som den udpegede syndebuk for al den ovenfor beskrevne elendighed. Løgnen om jødernes medansvar for Kommunismen, for den finanskapitlal som deltog i plyndringen af Tyskland for deres støtte til de dekadente Plutokratier med England og USA i spidsen blev til sandhed og skabte accept med tiden for forfølgelser, apartheid overfor Jøder og til sidst historiens mest grusomme Folkemord Holocaust.

Europa kan se tilforladelig ud for tiden, men lad Jer ikke narre. De nationale konflikter lurer lige om hjørnet. De vil svulme op den dag EU er ødelagt af intern splid og af populistiske partier, som vil nedbryde og splitte samarbejdet ad. Jeg ser med dyb bekymring på genopblomstringen af den tyske nationalisme nu med Islam som syndebuk istedet for Jøderne. Ja der er dem som mener at Jøderne og muslimerne ikke hører hjemme i Tyskland. Det er en meget farlig tendens, som der skal holdes øje med.

Den stopper ikke med en uskyldig dansk udlændingedebat. Nej den kan udløse en vitalisering af alle de nationale konflikter. Den polske regerings antityske retorik er lige præcis en af provokationerne, hvor jeg ikke forstår polakkerne. For lige under overfladen lurer konflikten om den 460 km lange Oder Neisse Demarkationslinie, som blev trukket af de allierede efter Postdam Konferencen i juli måned 1945. En grænse hvor 1/4 del af Tyskland blev afstået til Polen som et led i Josef Stalins store etniske udrensning af polakker og tyskere. Polen blev parallelforskudt mod vest og mistede store områder I Hviderusland, som blev besat af Sovjetunionen. Til gengæld fik Polakkerne kompensation ved besættelsen af Schlesien, Pommern, Brandenburg Neumarkt, Ostpreussen og Danzig. Millioner af polakker og tyskere blev tvangsforflyttet og etnisk udrenset fra de områder, hvor deres familier kom fra.

Her skal erindres om rækkefølgen i grusomheder. Det tyske overfald på Polen i september 1939 var et målrettet forsøg på at udslette det polske folk og den polske stat helt igennem. Der fulgte en forfærdelig besættelse af Polen med et omfang af grusomheder og overgreb som næsten intet folkeslag har været udsat for tidligere. Hitlers plan var at kolonisere Polen udslette de slaviske folk polakkerne og lade germanere genbosætte hele området.

Nej fortiden er ikke glemt. Den spøger lige under overfladen og den kan vækkes af en forsamling af vrede og harmfulde borgere, der ser nationalisme og syndebukke som vejen frem.

Der er en mening med det internationale samarbejde med organisationerne NATO, EU og med det liberale demokratis ihærdige forsøg på at integrere landene økonomisk og kulturelt. Alt det som nu forhadt omtales som globalisering.

DET ER AT UNDGÅ, AT NATIONALISMENS SPØGELSE FRA FORTIDEN VÆKKES TIL LIVE IGEN I EUROPA MED RISIKO FOR DEN NÆSTE STORE KRIG HER PÅ KONTINENTET.

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen
Jeg skriver mere fordi du skriver "folke vandring og klima flygtninge".Det er ikke af delene. Borgerkrigen i Syrien er ikke slut. Det er et stort slag i vente "i Idlib". Og i følge Oppositionen i Syrien slutter borgerkrigen ikke før "Bachar al Assad er væk". det er det jeg hører fra opposition, og jeg tror på dem.

Opstanden i Syrien begyndte ikke med folkevandring fra land til by. Det var en fredelig (ubevæbnet) det var den strategi alle fulgte og i de arabiske lande alle fulgte) det samme. Den var,hvis du vil, en ny opfindelse at føre en ubevæbnet opstand, og "uden ledelse", som sagt revolten er over alt i nord, i syd, i øst og vest af Syrien Og som sagt kommer et slag i "idlib" snart.

Det behøver vi ikke diskuterer videre det her, du har lov at beholde din mening. Men jeg må udrydde al tvivl. Du kan nemt læse mere om.
Til sidst vil jeg sige, hvorfor Saudi Arabien er vred overfor Qatar (på grund af "Al Jazeera tv") og ikke er vred overfor Gud?

Trond Meiring, Philip B. Johnsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Torben nu lød det bare på dig som om at IMF og Vesttyskland var skyld i noget forfærdeligt noget i DDR. Jeg kan forstå på dig at skyldspørgsmålet nu pludseligt er ligegyldigt? Forekommer mig besynderligt men ok.

Chemnitz bliver ikke startskuddet til en AfD-overtagelse i Tyskland. Det er en bunke frustrerede tabere der mangler noget at slås for. De unge uddannede kvinder har forlængst forladt byer som Chemnitz for at tage vestpå eller måske kun den korte vej til Berlin. De mænd der er tilbage sidder og venter på jobs der aldrig kommer tilbage. De er en lille skare som er perfekte til overskrifter men ikke værdige til at blive taget seriøst som samfundsomstyrtende kraft. Tyskerne forbliver bevidste om deres fortid. I langt højere grad end danskerne som nægter at tage stilling til deres slavehandlende fortid, ikke-eksisterende hjælp til jøder under krigen eller deres dårlige behandling af tyske flygtninge efter krigen.

Jens Thaarup Nyberg

Torben K L Jensen; 01.09.18 - 20:48
"Jens - på samme måde som da russerne hjalp Walter Ulbricht til at slå oprøret ned i 1953.
Pøbel er altid pøbel - uanset navnet på landet . Du er historieløs."
Kan du udvikle den lidt ?
NB.: så vidt jeg husker, blev urolighederne i ´53 udløst af en fordobling af arbejdstakten i den østtyske produktion. Sovjetunionenes interesse lå i, at få krigsskadeserstatning efter, den europæiske del af Udssr henlå i ruiner, efter det tysk anledte overfald.
Efter krigens afslutning fik de østeuropæiske stater tilbudt Marshallhjælp, hvilket den sovjetiske ledelse modsatte sig, i overensstemmelse med deres modstand af afhængighed af vestlig økonomi - vel forståeligt, i lyset af hvad vi senere har set: Treuhand, Jeltzins venner i Clintonadministrationen og den dermed missede fredelige demokratiske udvikling af Rusland efter Gorbatjov.

Philip B. Johnsen

Jens Thaarup Nyberg
Du vil gerne have mere at vide, om andres forhold til “pøblen” eller, hvad er det du mener?

Hvad mener du selv om denne folkevandring?
Hvordan skal befolkningen forholde sig?

Den globale opvarming er resultatet af politisk økonomisk indoktrinering, ‘fortsat’ økonomisk forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, som politikere har påstået værende positivt for befolkningen og reducerende fattigdom globalt.

Det er naturligvis ikke sandt det modsatte er tilfældet, klimaforsker har advaret om dette i årevis og politikere, har ikke reagere på udfordringerne, på trods af hundredeår med advarsler.

Skal der siges fra eller hvordan?

Philip B. Johnsen

Personlig er jeg bekymret for, hvad der sker, den dag, hvor det er italienere, grækere eller danskere der må flygte fra en klimakatestrofe, hvad folk/pøblen så mener?

Henrik Brøndum

Er dette en højreradikal udtalelse, ikke efter min mening:

»Men hvis de misbruger vores gæstfrihed og laver kriminalitet, så er det ud.«

Jens Thaarup Nyberg

Philip B. Johnsen; 02. 09,18 - 11:05
Jeg udtrykker ikke nogen mening 02. september, 2018 - 09:52, men fortæller Torben K L Jensen, at jeg ikke er historieløs; hvor han har fået den opfattelse fra, ved jeg ikke.

Til de øvrige emner du bringer på bane, er min holdning, at meget bunder i problemet med fordeling. Der overproduceres i konkurrencen mellem kapitalererne, en konkurrence som tilskynder til underbetaling og overforbrug af resourcer. Det har indebåret en kamp om markeder, en kamp mellem forskellige økonomiske systemer og tilegnelse af fremmede egnes resourcer, med forstyrrelse og nedbrydning af de derværende folks sociale og økonomiske forhold, hvoraf er fulgt bl.a. de folkeforflyttelser vi nu er vidende til, og som vil fortsætte - fremover måske med endestation i de lande der grænser op til Europa/EU.
Klimakrisen vil fortsætte en rum tid fremover, også selvom vi nedsætter udledningen af co2 - selv til nær nul - så din frygt er berettiget.
Og bedre bliver det ikke med holdninger som »Men hvis de misbruger vores gæstfrihed og laver kriminalitet, så er det ud.«, højreradikal eller ej.

Jens Thaarup Nyberg

PS,: For at forstå den siste udtalelse, man spørge sig selv, hvorfor det skal være kriminelt, ikke at ville give hånd til ministeren for udlændingebashing.