Læsetid: 1 min.

Historisk aftale i Det Kaspiske Hav

De fem kystlande til Det Kaspiske Hav har omsider aftalt, hvordan de deler verdens største sø
18. august 2018

Efter mere end 20 års diplomatiske anstrengelser blev Rusland, Iran, Kazakhstan, Aserbajdsjan og Turkmenistan søndag enige om, hvordan de deler Det Kaspiske Hav imellem sig. Ud over at fungere som en bro mellem Asien og Europa, er der væsentlige forekomster af olie og gas i søen, og store bestande af stør, hvis rogn høstes som kaviar.

Irans Hassan Rohani benyttede lejligheden til at takke sine kaspiske partnere for deres støtte siden USA’s beslutning om at opsige atomaftalen med Iran. I lyset af Donald Trumps trusler om at sanktionere ethvert land, der handler med Iran, betragter mange den nye aftale som et strategisk vigtigt signal for den islamiske republik om, at de fortsat samarbejder med Rusland. 

Aftalen bliver beskrevet som en diplomatisk arbejdssejr. Iran, der har den korteste kyststrækning, har været imod at opdele søen med udgangspunkt i længden af landenes kystlinje, mens Rusland har haft forbehold over for Turkmenistans planer om at etablere en gasledning gennem søen, så de enorme turkmenske gasreserver kan nå det europæiske marked, der for nuværende er domineret af Rusland.

Løsningen synes at have været at holde formuleringerne i aftalen tilpas vage og udskyde afgørende beslutninger. Aftalen går i grove træk ud på, at hver land får suveræn myndighed over de første 25 kilometer ud fra deres kyst, og yderligere 10 sømils område at fiske i. Resten af søen bliver fælles farvand.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan landene vil dele de områder, der indeholder gas og olie, imellem sig. Det vil blive set som en sejr for Rusland, at landene med aftalen også forpligter sig til ikke at åbne deres grænser for fremmede magter som USA og NATO, ligesom at ingen andre lande må være til stede i selve søen.

© The Guardian og Information.

Oversat af Mathias Sindberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu