Læsetid: 1 min.

Historisk aftale i Det Kaspiske Hav

De fem kystlande til Det Kaspiske Hav har omsider aftalt, hvordan de deler verdens største sø
18. august 2018

Efter mere end 20 års diplomatiske anstrengelser blev Rusland, Iran, Kazakhstan, Aserbajdsjan og Turkmenistan søndag enige om, hvordan de deler Det Kaspiske Hav imellem sig. Ud over at fungere som en bro mellem Asien og Europa, er der væsentlige forekomster af olie og gas i søen, og store bestande af stør, hvis rogn høstes som kaviar.

Irans Hassan Rohani benyttede lejligheden til at takke sine kaspiske partnere for deres støtte siden USA’s beslutning om at opsige atomaftalen med Iran. I lyset af Donald Trumps trusler om at sanktionere ethvert land, der handler med Iran, betragter mange den nye aftale som et strategisk vigtigt signal for den islamiske republik om, at de fortsat samarbejder med Rusland. 

Aftalen bliver beskrevet som en diplomatisk arbejdssejr. Iran, der har den korteste kyststrækning, har været imod at opdele søen med udgangspunkt i længden af landenes kystlinje, mens Rusland har haft forbehold over for Turkmenistans planer om at etablere en gasledning gennem søen, så de enorme turkmenske gasreserver kan nå det europæiske marked, der for nuværende er domineret af Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu