Nyhed
Læsetid: 2 min.

Indien afviser international støtte til oversvømmet delstat

Til trods for de enorme ødelæggelser forårsaget af årets monsunregn, har den indiske regering takket nej til tilbud om støtte fra udlandet. I den ramte delstat vækker beslutningen harme og kritik
Voldsomme oversvømmelser i den indiske delstat Kerala har kostet flere end 400 mennesker livet og tvunget over en million til at søge tilflugt i midlertidige lejre, mens den indiske centralregering afviser at modtage international støtte.

Voldsomme oversvømmelser i den indiske delstat Kerala har kostet flere end 400 mennesker livet og tvunget over en million til at søge tilflugt i midlertidige lejre, mens den indiske centralregering afviser at modtage international støtte.

AFP

Udland
25. august 2018

De seneste uger har voldsomme oversvømmelser i den indiske delstat Kerala kostet flere end 400 mennesker livet og tvunget over en million til at søge tilflugt i midlertidige lejre.

Først nu er regnen stilnet af og vandet begyndt at trække sig tilbage. Vandmasserne efterlader sig et spor af ødelæggelser, der vidner om en katastrofe af historiske dimensioner og de værste oversvømmelser siden 1924.

Lokale myndigheder vurderer, at 10.000 kilometer vej er ødelagt, mens mellem 20.000 og 50.000 huse skal genopbygges. Områdets lufthavn er fortsat lukket og et enormt arbejde med bekæmpelse af vandbårne sygdomme venter forude.

Samlet kommer udgifterne til at løbe op i små 20 milliarder kroner. Af hvem og hvordan den regning skal betales, har de seneste dage dannet rammerne for en ophedet indisk debat.

Afviser støtte

Flere lande har tilbudt at komme den kriseramte delstat til undsætning. Det gælder blandt andet De Forenede Arabiske Emirater, der har tilbudt at donere over 600 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet. Men den form for international støtte har Indien ikke brug for, lød det tidligere på ugen fra centralregeringen i New Delhi. Indien har siden 2004 haft som politik selv at håndtere naturkatastrofer og skaderne efter dem.

En beslutning mange i den ramte delstat har haft svært ved at acceptere. Kritikere angriber den indiske regering for at prioritere national stolthed over de aktuelle behov i en krisesituation. Og eftersom pengene fra De Forenede Arabiske Emirater ikke er forbundet med krav af nogen slags, er der ingen grund til ikke at tage imod dem, lyder kritikken.

Regeringen i Kerala påpeger, at den indiske centralregering har ydet mindre finansiel støtte til delstaten end det lovede beløb fra emiraterne. Står det til delstatens finansminister, Thomas Issac, bør centralregeringen som minimum kompensere delstaten med et tilsvarende beløb, hvis den vælger at afvise støtte udefra. Han ser afvisningen som delvist politisk motiveret.

Kerala har 33 millioner indbyggere, hvoraf mange er muslimer. Det er en af grundene til, at det hindunationalistiske regeringsparti BJP står svagt i delstaten. Hvor BJP har vundet den ene regionale valgsejr efter den anden de seneste år, fik partiet ikke et ben til jorden, sidst der var valg i Kerala. Et enkelt sæde ud af 140 i det lokale parlament var, hvad det kunne blive til. Delstatsvalget blev vundet af en alliance af venstrefløjspartier. Og det kan have været afgørende for centralregeringens beslutning, vurderer Thomas Issac.

»Jeg tror, at årsagen til at centralregeringens standpunkt muligvis er et spørgsmål om politisk diskrimination, fordi vi er en venstrefløjsregering i Kerala,« siger han i et interview til avisen The New York Times.

Den indiske centralregering afviser kritikken og forsikrer, at flere midler er på vej til genopbygningsarbejdet. I en udtalelse fra det indiske indenrigsministerium lyder det, at regeringen har handlet hurtigt og blandt andet indsat 40 helikoptere, 31 fly, 500 både og 182 redningshold, der har været med til at redde flere end 60.000 menneskeliv.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her