Nyhed
Læsetid: 5 min.

I Italien raser vaccinedebatten: Er mæslinger eller helbredsfascisme den mest faretruende epidemi?

I Italien er folk begyndt at dø af sygdomme, der egentlig burde være udryddet. Alligevel har landets nye regering sløjfet en lov om vaccinationspligt. Vaccinemodstandere er begejstrede, mens læger er forfærdede. Og anklager om uvidenhed og fascisme fyger over det dybe skel
Matteo Salvini, lederen af det andet regeringsparti, Lega, sagde ifølge Ansa i juni, at de ti obligatoriske vacciner »er nyttesløse og i mange tilfælde farlige«.

Matteo Salvini, lederen af det andet regeringsparti, Lega, sagde ifølge Ansa i juni, at de ti obligatoriske vacciner »er nyttesløse og i mange tilfælde farlige«.

Tony Gentile

Udland
11. august 2018

TOLMEZZO – Mellem de to rækkehuse blev der hen over hegnet skabt venskaber mellem to familier. Børnene legede sammen, og forældrene drak rødvin i hinandens selskab.

Men en dag eksploderede det i et kæmpe skænderi. »De sparkede os simpelthen ud af deres hjem og sagde, at vi burde skamme os over ikke at have vaccineret vores børn,« fortæller Simona Rainis.

Den 43-årige og hendes mand, Christian, nægter at lade deres to børn vaccinere – også selv om Italiens nu tidligere regering indførte vaccinationstvang.

»Det er der mange, som ikke kan acceptere,« siger Simona Rainis, der har en videnskabelig ph.d.-grad. Hendes familie har ikke siden været velkommen hos de forhenværende venner, og børnene får ikke lov til at lege sammen.

»Vi stoler ikke på vaccinerne. De er farlige, og vi har besluttet os for ikke at udsætte vores børn for fare,« siger hun.

I Italien er der en udbredt skepsis over for vacciner. Og debatten på området er sprængfarlig. Ikke kun mellem venner, men også på nationalpolitisk plan.

Frygten har fået vaccinationsraten til at falde. Som konsekvens, advarer læger, er folk nu begyndt at dø af sygdomme, der egentlig burde være udryddet. Sidste år vedtog regeringen derfor vaccinationspligt, som den argumenterede for var nødvendig af hensyn til folkesundheden. Det kom efter et ekstremt mæslingeudbrud sidste år, hvor 5.000 italienere blev smittet. Fire mistede livet.

Loven foreskrev, at børn skulle have 10 obligatoriske vaccinationer. Hvis det ikke skete, ville adgangen til børnehaver blive blokeret, og forældre til ikkevaccinerede børn i skolealderen stod til en bødestraf på 500 euro.

Men i denne uge blev lovkravet annulleret ved en afstemning i Camera dei deputati, parlamentets underhus. Det sker, efter protestpartiet Femstjernebevægelsen og det højrenationale Lega – som begge har udvist stor skepsis over for vacciner, og som gik til valg på at sløjfe vaccinationsloven – dannede regering 1. juni.

Vacciner og tyngdekraft

Trækket har ført til voldsom kritik fra lægestanden og den politiske opposition, der frygter, at det vil skabe yderligere mistro i befolkningen til videnskaben og vacciner og kan føre til flere dødsfald, da vaccinationsraten kan falde yderligere.

Roberto Burioni, en førende professor inden for virologi ved San Raffaele Universitet i Milano, beskriver regeringens afskaffelse af vaccineloven som »skamfuld«, og han advarer mod, at det kan true »de svageste og mest forsvarsløse børns helbred«.

Han beklager, at der fortsat er stor skepsis i Italien over for vacciner – og at politikere ikke modarbejder den skepsis.

»At diskutere, om vacciner virker og er sikre, er ligesom, hvis vi diskuterede eksistensen af tyngdekraften,« siger Burioni.

»Ideen om, at vacciner er farlige har ført til en faldende vaccinationsrate, og det har bl.a. medført en meget slem mæslingeepidemi inden for det sidste år. Det er helt uacceptabelt i et udviklet land som vores med et godt sundhedssystem.«

Flere regioner i Italien har sagt, at de vil appellere annulleringen af vaccineloven til forfatningsdomstolen eller vil indføre deres egne regler, som vil gøre vacciner lovpligtige.

Antonio Saitta, sundhedsdirektør i Piemonte-regionen, siger, at regeringens træk er et »tilbageskridt«.

Ifølge nyhedsbureauet Ansa siger han, at vacciner er »den bedste forebyggelsesmetode. De gør os i stand til at reducere antallet af alvorlige og dødelige sygdomme og ovenikøbet helt eliminere dem«.

For andre politikere er vaccinationsspørgsmålet dog et spørgsmål om kampen mellem stat og individ. »Staten skal ikke bestemme, hvad en borger udsætter sin krop for,« mener Davide Tutino, tidligere byrådsmedlem i Rom for partiet +Europa.

Han mener, at den tidligere regerings vaccinationslov blev indført med argumenter, der er baseret på den type propaganda, der er typisk inden for den italienske tradition for fascisme.

»Den mest farlige epidemi, der kan bryde ud i Italien, det er helbredsfascismen, hvor staten går ind i borgernes kroppe. Det er den virkelige fare, det er den virkelige epidemi,« siger Tutino.

Tager ansvar

Vaccinetvangen fik familien Rainis til at føle sig stemplet som kriminel af staten.

Simona Rainis siger, at hun er bange for to ting ved vaccinerne: at de vil føre til en akut reaktion, såsom barnets død, eller kroniske lidelser, som for eksempel autisme.

»At fravælge vaccinationer er et bevidst og velovervejet valg, men når man i stedet lader sig vaccinere, så overgiver man ansvaret til staten og lægen. Dem, der vælger vaccination uden at oplyse sig selv, de tager ikke ansvar for deres børn,« mener moren.

»Min mand og jeg kan ikke tillade at overgive ansvaret for noget så vigtigt til staten, til en læge eller sygeplejerske. Jeg tager ansvar. Det er lidt for bekvemt blot at gøre, som lægen siger man skal.«

En del forældre i Italien udviser frygt for påståede bivirkninger ved vaccinationer. Doktor Mario Raviglione, tidligere chef i verdenssundhedsorganisationen WHO, mener, at det langt hen ad vejen skyldes, at vaccinemodstanderne er en larmende gruppe i Italien, der er med til at udbrede misinformation, bl.a. påstanden om, at vaccinationer kan resultere i autisme – en risiko som læger afviser.

»Det, der sker i Italien, er ikke baseret på beviser, men på anekdoter og udtalelser fra uvidende personer, der er dårligt informeret af fake news,« mener Raviglione. »Det er et eksempel på faren ved populisme og brugen af fake news for at skabe panik i befolkningen. Resultatet er, at folk dør unødvendigt.«

Sidste år udgjorde antallet af mæslingesmittede i Italien en tredjedel af alle registrerede tilfælde i Europa. Andelen af toårige, der er blevet vaccineret, er i Italien faldet fra 90 procent for et par år siden til nu omkring 85 procent. Det er et godt stykke under de 95 procent, som ifølge WHO skal være vaccineret for at eliminere risikoen for en epidemi.

Daniele Cuder, der er far til en toårig og en fireårig, er bekymret for, hvad udviklingen kommer til at betyde for folkesundheden, at sygdomme nu kan vende tilbage pga. en faldende vaccinationsrate.

»I Italien er der generelt en udbredt mistillid i befolkningen over for både politiske institutioner og sundhedsmyndighederne,« siger han. »Men vi må stole på sundhedssystemet og lægerne, ellers kan vi ikke stole på noget som helst.«

Politikeres ansvar

Det, som her i Italien er blevet kaldt vaccinationskrigen, udviklede sig til et af de mest polariserende politiske emner frem mod parlamentsvalget i marts. Specielt i Femstjernebevægelsen, der opnåede en tredjedel af stemmerne, har der været modstand mod vacciner. Medlemmer af partiet har tidligere foreslået antivaccinationslove, da de påstod, at vaccinationer kunne føre til autisme, kræft og allergier.

Og Matteo Salvini, lederen af det andet regeringsparti, Lega, sagde ifølge Ansa i juni, at de ti obligatoriske vacciner »er nyttesløse og i mange tilfælde farlige«.

Sådanne udmeldinger er ifølge virologen Roberto Burioni en stor grund til, at der i befolkningen er mistillid til vacciner.

»Politikerne har helt sikkert et stort ansvar,« siger han. »Når politikere kommer med de her udmeldinger, er det ligesom, hvis de sagde, at det er ufarligt at køre bil, når man er påvirket af alkohol. Mange lytter til politikerne, men de er blot med til at udbrede løgne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Dem, der vælger vaccination uden at oplyse sig selv, de tager ikke ansvar for deres børn," mener moren?

Dem, der fravælger vaccination på baggrund af fake news, tager i hvert fald ikke ansvar for andres børn.

Mette Poulsen

Man må gå ud fra, at de som bevidst fravælger vacciner, gør det fordi de vil deres børn det bedste. Og de mener, dette er det bedste, og vi andre kan mene det modsatte..
De fleste, ihvertfald i DK, som ikke vaccinerer deres børn fuldt ud, er folk, som glemmer det/er dovne/ikke har styr på livet. Og det er faktisk mere skræmmende IMO.

Carsten Nørgaard

Herd immunity is vulnerable to the free rider problem.[47] Individuals who lack immunity, primarily those who choose not to vaccinate, free ride off the herd immunity created by those who are immune.[47] As the number of free riders in a population increases, outbreaks of preventable diseases become more common and more severe due to loss of herd immunity.[44][46][10][11][12] Individuals may choose to free ride for a variety of reasons, including the perceived ineffectiveness of a vaccine,[48] believing that the risks associated with vaccines are greater than those associated with infection,[1][11][12][48] mistrust of vaccines or public health officials,[49] bandwagoning or groupthinking,[44][50] social norms or peer pressure,[48] and religious beliefs.[11] Individuals are more likely to free ride if vaccination rates are high enough so as to convince a person that he or she may not need to be immune since a sufficient number of others already are.[1][46]

Der var en meget interessant artikel i Politiken om forskning i vacciner.
Noget, som i høj grad kan understøtte vaccineskeptikerne
https://politiken.dk/debat/kroniken/art6621941/Der-er-stadig-meget-vi-ik...
Der bør fortsat forskes i bivirkningerne ved vacciner