Læsetid: 8 min.

John McCain var krigshelten, der skulle have været USA’s præsident

John McCain – den legendariske republikanske senator, der hudflettede Donald Trump – efterlader ved sin død et parti, der er blevet overtaget af nationalistiske og populistiske kræfter
John McCain blev 81 år. Han var medlem af Senatet i 30 år, valgt i staten Arizona.

John McCain blev 81 år. Han var medlem af Senatet i 30 år, valgt i staten Arizona.

Gerald Herbert

27. august 2018

Krigshelten og senatoren John McCain, der to gange prøvede at blive præsident, og som gang på gang kritiserede og fordømte Donald Trump, døde natten til lørdag på familiens ranch i Arizona. Årsagen var en kræftsvulst i hjernen, der blev opdaget i 2017. McCain blev 81.

John McCain hørte til en af de få amerikanske toppolitikere, som begge sider i et stærkt politisk polariseret land stadig lyttede til med respekt og veneration.

Det kan ikke alene tilskrives hans ubeskrivelige heltemod som krigsfange i Hanoi, Nordvietnam fra 1967 til 1971; McCain var også kendt og hyldet vidt og bredt for sit ry som en maverick-politiker, der nægtede at følge den republikanske partilinje, hvis det aktuelle stridsemne gik imod hans personlige overbevisning.

Men McCain kunne også optræde som en kynisk opportunist, når hans politiske ambitioner og overlevelse stod på spil. I sin hjemstat Arizona var han kendt for at benytte ufine metoder mod politiske modstandere og tålte sjældent kritik fra sine underordnede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Matthias Smed Larsen

»overtaget af nationalistiske og populistiske kræfter«

"Overtaget" er noget af en bøjning. Hans kampagne i 2006 fokuserede kraftigt på bygningen af et grænsehegn, hans karriere er fuld af opfordringer om at igangsætte en bombekampagne mod Iran, i 2001 påstod han at et miltbrand-angreb "kunne være kommet fra Iran", og han valgte Sarah Palin, velkendt fanatiker og Trump-supporter som sin vicepræsidentkandidat i 2008.

Fremstillingen af ham som en afviger er i bedste fald overdreven. Han brød partilinjen når det kunne betale sig, og typisk kun i symbolske sager. Det er deprimerende at se ellers velmenende progressive kræfter hvidvaske hans eftermæle.

Peter Tagesen, christen thomsen, Bo Carlsen, Peter Andersen, Torben K L Jensen, Henrik Leffers, Per Torbensen, Mogens Holme, John S. Hansen, Christina Petterson, David Joelsen, Eigil Thomassen, Harald Strømberg og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jeg vil primært huske ham for, at han som den eneste USA politiker med tyngde, angreb den lov, som også nævnes her, som muliggjorde, at kapitalstærke personer kunne købe politikere gennem bidrag, og som har korrumperet resterne af anstændighed ved landets politiske system.
Husker I da Søren Pind under USA-rejsen med Jakob Holdt blev klar over, hvor mange penge en senator (tror jeg) skulle skrabe sammen hver dag for at kunne føre valgkamp, så han kunne genvælges. Var det 80.000 kr - dagligt - eller var det dollar.

Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Matthias Smed Larsen: Det at man forholder sig til Iran og til illegale indvandrere, er jo ikke i sig selv udtryk for nationalisme og populisme.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Det er en flor rune, du rister over John McCain, som i høj grad har fortjent det smukke mindeskrift.

Telefonopringningerne i South Caroline blev tilskrevet Karl Rove, der vel næppe havde vovet at igangsætte en sådan tilsviningskampagne uden i hvert fald stiltiende accept fra den senere præsident, George W Bush.

Du skriver, at "hvis krop var forkrøblet af tortur og benbrud fra et flystyrt over Hanoi".

Man så dette illustreret under det republikanske konvent i 2008, da han accepterede partiets nominering til præsidentkandidat.

Der er ved sådanne lejligheder en ufravigelig koreografi: kandidaten skal have begge arme hævet over hovedet i triumf og sejrsglæde. Det var et problem for John McCain, der ikke kunne løfte armene over hovedhøjde. Han klarede den ved, at holde fast i hustruens arm med højre hånd, så i hvert fald hans højre arm kom op over hovedhøjde, når hun løftede sin venstre arm op.

John Pilger

Verificeret konto
En hilsen fra John Pilger
@johnpilger
The Guardian describes the late John McCain as a "war hero". As a pilot in Vietnam, McCain cravenly bombed a mostly undefended country of civilians. When he was skilfully brought down, his life was saved by the very people he was trying to harm. A true American plastic hero.

Tine Andersen, christen thomsen, mikkel schou, Bo Carlsen, Peter Andersen, Michael W Pedersen, Mogens Holme, John S. Hansen og Lars Christensen anbefalede denne kommentar

Nok var McCain en særlig skikkelse hos Republikanerne, men han var også markant tilhænger af amerikanske interventioner i andre lande.
Ikke sært, at våbengiganten Lockheed Martin sender ham varme tanker i sine mindeord.

christen thomsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Bo Carlsen, Peter Andersen, Michael W Pedersen, Per Torbensen, Mogens Holme og Diego Krogstrup anbefalede denne kommentar

Ingen kan betvivle hans mod, men gør det ham nødvendigvis til en 'helt'? Før han blev skudt ned over Nordvietman havde han som pilot på et bombefly medansvarlig for drab på civile nordvietnamesere. For mig er heltestatus uforenelig med drab på uskyldige

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Trond Meiring, Arne Lund, Flemming Berger, Lars Bo Jensen, Lars Christensen, Peter Andersen, Michael W Pedersen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ser frem til Informations nekrolog over Georg W. Bush: Manden der ofrede sit liv i kampen mod terror.

Det er en vanvittig vurdering af "krigshelten", militaristen og krigsopvigleren. Vi må takke højere magter for, at hans indflydelse blev så beskeden, som tilfældet var, og at det ikke lykkedes ham at få republikanernes kernevælgere med på det liberale og konservative establishments krigs-Galej, selv om han formentlig var stærkt medvirkende til skærpelsen af sanktionerne mod Rusland og til den brede støtte, der er er blevet kup-regimet og fascisterne i Kiiev tiil del. Han var en gal militarist og en smilende imperialist, og det er beskæmmede at se, hvorledes medierne incl. Information og Politiken har mistet enhver orienteringsevne. Fred være med ham!

christen thomsen, Per Torbensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Mener I, at USA/Vesten altid skal overlade alle andre lande til at løse deres problemer selv? I så fald er Trump selvfølgelig en langt større politiker end McCain.

Jeg har kun sat spørgsmåltegn ved McCain's heltestatus, ikke ved hans egnethed som præsident. Næsten en hvilken somhelst anden person vil være at foretrække på den post i stedet for den nuværende katastrofe

Tine Andersen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Man kan af gode grunde mene meget om McCain.

Men han var dog en mand, der altid var selvstændig, og vist virkeligt selv lærte noget af både egen og USA's historie. Også den beskidte del...

Her taler vi bl.a. Vietnam, og hvor vi andre dengang - og af gode grunde(!) - var anti-Vietnams-demonstranter mod denne svinske krig,

Se dette link - om også her en ener og foregangsmand for "forsoning og fred med Vietnam", langt før det fandt sted, officielt. Det er da ikke så dårligt for en gl. pilot og krigsveteran:

Many in Vietnam mourn former war prisoner McCain’s death, recall reconciliation
https://www.dailysabah.com/asia/2018/08/26/many-in-vietnam-mourn-former-...

Vi andre troede da ikke et øjeblik på,, at nordvietnameserne selv torturerede krigsfanger og nedskudte piloter på samme vis som deres modstandere, USA og Sydvietnam, selv gjorde, bl.a. med deres "Tigerbure"
Men det gjorde de jo, på begge sider.. Desværre !!

Derfor bør man også lige koble fremad i historien og huske torturerede mand McCains egen aktive afsky overfor de svinske overgreb sidenhen i Irak, i bl.a Abu Ghraib... Det siger da lidt om mandens integritet OG læren om egen fortid.

Inklusive, at han også i 2008 i egen valgkamp for at blive præsident tog mikrofonen fra en uvidende vælger, der nedladende og uvidende kaldte Obama for en "araber"...
McCain sagde fornemt (til "buuuh-råb fra en mob af republikanere ofg frit citeret) at 'Obama er et ordentligt menneske, med hvem jeg blot ikke er enig'...

Det var da format af almindelig, menneskelig anstændighed, plus demokratisk respekt overfor en modstander, selvom han skød sig selv i foden ved at Republikanerne (vi ved jo ikke om det i øvrigt var Mc Cains eget ønske??) satte forfærdelige Sarah Palin ind som vicepræsident...

Så godt de tabte det valg til Obama. Selvom også Obama sidenhen skuffede store dele af eget "bagland". Suk igen, hvad angår USA, volume 117....

McCain gik dog fornemt i graven med navlig sidste års flotte fight mod alt dét, en hetzer og populist - for ikke at sige løgner(!!) - som Trump & Co. repræsenterer.
Det er jo bare så deprimerende at en sådan flok kynikere og ignoranter nu regerer USA.

Husk derfor lige bl.a. McCains afgørende og modige stemme, bla. FOR ObamaCare, men også i så mange andre sager hvor han holdt på både integritet og almindelig respekt for "ret og rimelighed".

Også McCains skarpe kritik mod Putin & Co, inklusive nuv. præsident Trumps egen omgang med samme mafiosi-typer fortjener derfor respekt, uanset alle mandens mange egne synder. Det fortjener anerkendelse:
- At lære af egen historie,
- at være sig selv
- at holde fast i visse og vigtige principper, uanset partifarve og alt muligt "pres" fra omgivelserne.

En type og selvstændig personlighed som McCain kan derfor hurtigt blive savnet i det nuværende "establishment" i både Washington og New York. Der ikke så mange afløsere af hans format. Men vi kan håbe !