Læsetid: 1 min.

Klimapolitik udløser lederskifte i Australien

For fjerde gang siden 2009 har uenighed om Australiens energi- og klimapolitik ført til en partileders fald. Denne gang var det premierminister Malcolm Turnbull fra Det Liberale Parti. I mellemtiden stiger Australiens udledning af drivhusgasser
Torsdag måtte premierminister Malcolm Turnbull fra Det Liberale Parti forlade sin post, da den konservative fløj i partiet gjorde oprør mod regeringens nye energi- og klimaplan.

Torsdag måtte premierminister Malcolm Turnbull fra Det Liberale Parti forlade sin post, da den konservative fløj i partiet gjorde oprør mod regeringens nye energi- og klimaplan.

Ritzau Scanpix

25. august 2018

Australien er det eneste land i verden, hvor uenighed om energi- og klimapolitik er en konstant årsag til afsættelse af partiledere og premierministre i de to store partier – Liberale og Labour.

Det er sket tre gange siden 2009. Torsdag gentog historien sig, da premierminister Malcolm Turnbull fra Det Liberale Parti måtte forlade sin post, da den konservative fløj i partiet gjorde oprør mod regeringens nye energi- og klimaplan.

Den relativt moderate reform blev støttet af erhvervslivet og Labourpartiet. Moderate fra koalitionsregeringen bestående af De Liberale og Det Nationale Parti havde sammen med Labour nok stemmer til at vedtage Turnbulls energi- og klimareform, som bl.a. skal få Australien til at leve op til landets reduktionsmål for udledning af drivhusgasser under Paris-aftalen.

Men i stedet for at sende forslaget til afstemning i parlamentet valgte Turnbull at acceptere en udfordring fra lederen af de Liberales højrefløj, Peter Dutton. Dutton tabte afstemningen om formandskabet tirsdag, men allerede torsdag havde han indsamlet nok stemmer blandt partiets lovgivere til en ny lederdyst fredag.

I mellemtiden havde Turnbull meddelt sin afgang og endda svoret, han vil opgive sin plads i parlamentet øjeblikkeligt. Det betyder et hurtigt suppleringsvalg i hans kreds. Hvis de Liberale – der scorer elendigt i meningsmålinger – taber Turnbulls mandat, kan det føre til nyvalg. Det er, fordi koalitionsregeringen kun har et flertal på en stemme i Repræsentanternes Hus.

Under en ny afstemning fredag i Canberra vandt finansminister Scott Morrison lederskabet af de Liberale og derfor premierministerposten ved en kneben sejr over den konservative Dutton. Men Morrison tilhører samme moderate fløj som Turnbull. Det er derfor uklart, hvorvidt lederskiftet vil få nogen konkret indflydelse på Australiens energi- og klimapolitik.

Australien oplever hyppigere hedebølger, flere og større skovbrande, og halvdelen af det berømte koralrev Great Barrier Reef på landets nordøstkyst er blevet afbleget af højere havtemperaturer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Trond Meiring
Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu