Læsetid: 3 min.

Kofi Annan var en venlig statsmand og en begavet diplomat

Som FN’s generalsekretær turde han at være udfordrende, mens han forsvarede verdensorganisationen og dens arbejde
Kofi Annan var venlig, tænksom og altid smilende. På en tur til Afrika gav han en BBC-journalist gode råd til, hvordan man overlever vanskelige rejser: »Spis, når du kan, drik, når du kan, sov, når du kan, og skid, når du kan.«

Kofi Annan var venlig, tænksom og altid smilende. På en tur til Afrika gav han en BBC-journalist gode råd til, hvordan man overlever vanskelige rejser: »Spis, når du kan, drik, når du kan, sov, når du kan, og skid, når du kan.«

Thomas Trutschel

20. august 2018

Kofi Annans årti lange embede som FN’s generalsekretær var mindeværdigt. Både for dets mange internationale kriser og for den ekstraordinære ro, han udviste i sit forsøg på at håndtere deres konsekvenser – både for verden og organisationen, der sjældent formåede at præstere, som dens grundlæggere havde tænkt det.

Ligesom tidligere og efterfølgende FN-ledere opdagede den milde ghaneser hurtigt, at de opgaver, han måtte udføre, kunne føles uopnåelige og utaknemmelige.

Der var modstridende interesser blandt medlemsstaterne og konstante skænderier – især imellem de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, der kan nedlægge veto.

Angrebene den 11. september 2001 og invasionen af Irak i 2003 efterlod et særdeles uudsletteligt aftryk. Derfor var det endnu mere bemærkelsesværdigt, at da Kofi Annan forlod kontoret i 2006, blev han mødt af rosende ord – der blev gentaget i forbindelse med nyheden om hans død – om hans præstationer på 38. etage i FN’s hovedkontor ved New Yorks østflod i perioden 1997-2006.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu