Læsetid: 5 min.

London kræver to mistænkte russere udleveret for Novichok-attentatet

Kreml vil dog med sikkerhed afvise at imødekomme den britiske begæring, og en ny strid med Rusland kan forestå, muligvis med nye gensidige diplomatudvisninger
Billede fra begravelsen for Dawn Sturgess, der døde den 8. juli, efter hun var udsat for Novichok-nervegiften

 

Billede fra begravelsen for Dawn Sturgess, der døde den 8. juli, efter hun var udsat for Novichok-nervegiften

 

Ritzau Scanpix

8. august 2018

Storbritanniens regering er på vej til at præsentere Moskva for en begæring om udlevering af to russere, der mistænkes for at være ansvarlige for det angreb i den engelske provinsby Salisbury, der tidligere på året har medført en persons død og tre andres alvorlige forgiftning. Det oplyser kilder i Whitehall og i de britiske sikkerhedstjenester.

Forud for det påtænkte skridt er gået en flere måneder lang minutiøs efterforskning, der har involveret hundredvis af politi- og efterretningsfolk og nu er udmundet i en nøje kortlægning af de to mistænkte russeres bevægelser fra deres indrejse i Storbritannien til deres afrejse.

Crown Prosecution Service, den britiske offentlige anklagemyndighed i sagen, har allerede formuleret udleveringsbegæringen, fortæller The Guardians kilder.

Anmodningen må forventes at få den betændte diplomatiske strid med Rusland til at bryde løs igen. Det betragtes som givet, at russerne vil afvise at imødekomme begæringen, hvilket vil kunne udløse nye runder af diplomatiske udvisninger/gengældelsesudvisninger fra begge lande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Politiet har formået at identificere de mennesker, der kom herover og tog hjem. »Jeg er en stærk tilhænger af, at offentligheden kan få indsigt. Det vil være til gavn for Storbritanniens internationale omdømme, hvis sagen bliver belyst i fuld transparens, og vi kan tage stilling til politiets bevismateriale,« siger hun (Elena Tsirlina).

Alle landes Efterretningsvirksomheder hader transparens. Det ville derfor være befriende om England m.fl. offentliggjorde navne på organisationer og disses medarbejdere, der sidder i deres hjemlande og hygger sig med at skabe rædsel rundt omkring. Princippet om ikke at dømme førend der ér faldet dom, er fair nok. Tager en anklager fejl, så er det blevet normalt at sige undskyld.