Baggrund
Læsetid: 4 min.

Norges svar på Martin Henriksen scorer den iranske model Bahareh Letnes og går af som minister. Nu hvisker hele landet om sagen

Måske var det bare en kedelig brist i sikkerhedsproceduren, der mandag tvang den norske fiskeriminister og markante indvandrerkritiker, Per Sandberg, til at gå af. Eller var det? I den seneste uge har hele Norge hvisket om den rødmossede politiker fra Fremskrittspartiet, der pludselig har fået en smuk, ung flygtningekæreste. For er hun i virkeligheden iransk spion? Eller er hele sagen bare grov ’udseendediskrimination’?
Meget tyder på, at Per Sandberg-sagen får politiske konsekvenser for Fremskridtspartiet, der allerede er gået tilbage i meningsmålingerne.

Meget tyder på, at Per Sandberg-sagen får politiske konsekvenser for Fremskridtspartiet, der allerede er gået tilbage i meningsmålingerne.

Lise Åserud

Udland
14. august 2018

»Det er vemodigt,« sagde Per Sandberg, mens han nervøst fumlede med en kuglepen og så ned i sin pult.

Jo, han ville skam gerne have fortsat som fiskeriminister og Fremskrittspartiets viceformand, fortalte han til en kødrand af journalister – men nu var det altså slut.

»Per har ikke fulgt sikkerhedsproceduren,« forklarede statsminister Erna Solberg, der stod ved siden af den afgående minister.

Og den slags skal man altså gøre, hvis man vil være minister i en centrumhøjre-regering, der har lovet nordmændene lov og orden, mere politi og mere cybersikkerhed.

Sandberg-sagen har været sommerens helt store historie i Norge; sådan en ægte politisk skandale, der starter med et brag, og hver dag bringer nye afsløringer og nye detaljer, indtil hovedpersonen ikke har andet valg end at indkalde til pressemøde og gå af. Så det gjorde Per Sandberg mandag eftermiddag.

Men måske er der mere i sagen.

Dom for at have slået asylansøger

Per Sandbergs formelle brøde er, at han har taget sin ministertelefon med på en privat ferierejse til Iran, hvor han efter alt at dømme er blevet hacket af Irans efterretningstjeneste. Iranerne deler deres efterretninger med russerne, så måske er norske statshemmeligheder nu endt i Kreml. Desuden har Sandberg ikke fortalt om sin rejse til statsministeriet, sådan som ministre ellers skal gøre – ja, han sagde faktisk til dem, at han skulle til Tyrkiet.

Men sagen er også den, at den gode Sandberg for nylig er blevet separeret fra sin kone, Line Miriam Sandberg, og i stedet har fundet sig en smuk, ung kvinde, der både er iransk flygtning, 28 år gammel, model og Miss Iran.

Det er ganske overraskende. Per Sandberg kan nemlig med lidt god vilje beskrives som en folkelig version af Dansk Folkepartis Martin Henriksen: Allerede i 2002 foreslog Sandberg, at Norge skulle stoppe al indvandring fra ikke-vestlige lande. 75 pct. af asylansøgningerne var jo alligevel grundløse, mente han. Han har også en dom for at have slået en asylansøger.

Per Sandberg har været Norges skarpeste indvandringskritiker, og nu rejser han på hyggeferie til Iran og er »meget interesseret i fremmede kulturer«, som han siger.

Det er også kommet frem, at Per Sandberg og kæresten i februar var til et arrangement med den iranske ambassade i Oslo, hvor de fejrede den iranske nationaldag, en markering af Den Islamiske Revolution. Og at parret igen i marts slog et smut forbi ambassaden for at fejre persisk nytår. Begge gange var Per Sandberg officiel repræsentant for regeringen – dog uden at informere sit ministerium om det.

I denne uge tog sagaen så en ny drejning, da det kom frem, at Sandbergs hustru (de er kun separeret), som er statssekretær i det norske sundhedsministerium, for flere måneder siden skrev et brev til statsministeren. Her advarede hun om, at »fremmede magter« var flyttet ind hos fiskeriministeren.

Per og Miss Iran

Det har fået nordmændene til at tænke deres. For helt ærligt, hvordan kan en 58-årige rødmosset politiker med høje tindinger og bløde hofter score en 28-årig iransk model? Og hvordan kan en iransk flygtning tage på ferie i det land, hun er flygtet fra? En praksis Sandberg i øvrigt en gang har villet forbyde.

Bahareh Letnes, som kæresten hedder, kom til Norge, da hun var 16 år gammel. Hun fik afslag på asyl, men fordi Iran ikke ville tage hende tilbage, fik hun alligevel lov til at blive, angiveligt fordi hun frygtede at blive tvangsgift. Men hun har ikke brudt med Iran. Hun har repræsenteret landet ved flere skønhedskonkurrencer – i 2013 blev hun Miss Iran, og i 2014 blev hun Miss Globe Iran.

Og som den norsk-iranske journalist Mina Ghabel Lunde har bemærket i en kronik i Dagbladet er det også underligt, at Sandberg og Letnes har kunnet rejse uforstyrret rundt i Iran – endda uden at være gift, og selv om hun er flygtet fra landet. På flere af billederne fra turen har hun heller ikke tørklæde på.

Og for at gøre hele sagen endnu mere mystisk registrerede Bahareh Letnes i januar et firma i Norge, der har til formål at købe og sælge fisk og »sjømatprodukter«, som nordmændene så fint kalder havets frugter. Bahareh Letnes siger selv, at firmaet aldrig har været brugt til noget som helst. Per Sandberg siger, at han aldrig har hørt om det.

Spion eller udseendediskrimination?

Det halve Norge hvisker om sagen: For er den smukke Bahareh i virkeligheden iransk spion? En såkaldt honeytrap, der bruger sit udseende til at luske oplysninger ud af sagesløse mænd? Ville hun bruge Sandberg til at tjene penge på fiskeeksport? Eller er det hele bare »konspirationsteorier« og »køns-, alders- og udseendediskrimination«, sådan som avisen Klassekampen skriver i sin leder om sagen?

»Mange har sat spørgsmålstegn ved det,« siger Hanne Skartveit, der er politisk journalist og har fulgt sagen for den norske avis Verdens Gang.

»Men reelt ved vi intet om det.«

Selv afviser Bahareh Letnes alle anklager.

»At jeg bliver kaldt spion, er racistisk,« har hun sagt til Aftenposten.

Norges svar på PET, PST, er nu gået ind i sagen. De har indledt en undersøgelse af Bahareh Letnes.

Meget tyder på, at Sandberg-sagen får politiske konsekvenser for Fremskrittspartiet.

»Den kan trække spor og skade partiet,« siger Hanne Skartveit.

»Det kan føre til en magtkamp om hvem, der skal være den næste viceformand.«

Fremskrittspartiet – som har en skarpere liberal profil end Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna – har især markeret sig på to politiske områder: lov og orden og en stram udlændingepolitik.

»Og denne sag gennemhuller jo begge dele,« siger Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og følger af norsk politik.

»Det får Fremskridtspartier til at fremstå lidt besynderligt.«

Partiet har allerede fået et dyk i de seneste meningsmålinger, så hvis der var valg nu, kunne Norge få en ny regering. Der skal dog først være stortingsvalg i 2021. Det bliver spændende at se, om Per Sandbergs forhold til Miss Iran stadig blomstrer til den tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Henriksen er inkarnationen af det mest væmmelige jeg kender i dansk politik, men gå efter ham på en rigtig måde. Dette er EB journalistik når det er værst.

Eva Schwanenflügel

Ak ja, det er stadig alt for nemt at fange fluer med honning ;-)

Grethe Preisler

Ud at se og hjem og fix

Prekariatet står i kø ved hakkelsemaskinerne i alle døgnets danske rejsestalde.
Gu' ve' hvem der egentlig har headhuntet freelanceren cbn fra weekend-tillægget 'Moderne Tider' til hverdags-udgaven af den mindst ringe ..... ;o)

Kim Folke Knudsen

Virkeligheden er mere kompleks end stereotyperne om flygtningen, asylansøgeren, indvandreren, og Fremskridtsmanden af norsk herkomst.

Miss Iran er oprindelig asylansøger fra Iran, men hun ser nu ud til at rejse ind i det land, hun er flygtet fra sammen med hendes kæreste.

Per Sandberg (FRP) ser ud til at have begået adskillige sikkerhedsbrud ved at rejse ind i Iran med en mobiltelefon, som var den norske stats ejendom.

Per Sandberg har måttet konstatere, at hans eget billede af asylansøgere efter denne affære tager sig lidt anderledes ud end det politiske standpunkt han selv stod for.

Livets virkelighed indhenter forestillingerne om hvad du selv tror du på og forestiller dig er sandheden.

Peter Beck-Lauritzen, Per Klüver, Bettina Jensen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Sådan en minister som ham norskeren Per Sandberg har 'vi danskere' stadigvæk til gode at få på halsen.

Men om gud vil, og tilstrækkeligt mange af os stemmer på 'Tulle', næste gang vi skal til valgurnerne igen, får vi måske også opklaret, om Dansk Fjollepartis udlændingeordfører, MF og ridder af dannebrogsordenen med mere Martin Henriksen har en affære med en muslimsk Mata Hari, som fru Henriksen og Inger Støjberg ikke har fået færten af endnu.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Den gamle nazist oppe i Aalborg Riis-.Knudsen forelskede sig i en palæstinenser. Ak ja. Jøderne kunne de nu ikke lide nogen af dem.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Den gamle nazist oppe i Aalborg Riis-.Knudsen forelskede sig i en palæstinenser. Ak ja. Jøderne kunne de nu ikke lide nogen af dem.

Grethe Preisler

Det, der var årsagen til, at Povl Riis-Knudsen i sin tid blev ekskluderet fra DNSAP af partiets daværende landsleder Jonny Hansen, som by the way var søn af en raceren etnisk dansk enlig mor på Vesterbro i København, var angiveligt, at Riis-Knudsens palæstensiske kæreste og elev på VUC i Aalborg, som i øvrigt ikke var muslim, men kristen, ikke var arier, men ligesom jøderne havde sine 'etniske rødders oprindelse' plantet i de foragtelige 'semitiske' racers fælles 'levantiske' urtegård.

Hvorfor Riis-Knudsen lige slog sig ned i Aalborg for at undervise på VUC efter at have fuldført sin uddannelse som historiker i Aarhus, er ikke let at vide. Mit gæt er, at han må have følt sig nærmere sine egne etniske rødder i Nordjylland, fordi hans fædrene ophav og ideal nedstammede fra en falleret købmands- og proprietærfamilie i Vendsyssel.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Profumo skandalen om igen. Torske dumme politikere tænker med andet end hovedet. Intet nyt under solen. Og sågar "vendekåbe" oveni!

Bent Gregersen

Et par gode eksempler på homo sapiens arveegenskaber der fremmer reproduktionen ganske uden hensyn til artens tre hovedracer: den mongolide, den negroide og den europide og ligeglad med artens kulturelle fremtræden.

Nazisten fra Aalborg og modellen fra Norge er eksempler

Nazisten fra Aalborg beriger verden med belæringen om at de nazistiske gaskamre i deres udryddelseslejre ikke fandtes. Et af lejrene er nu museum der detaljeret beskriver lejrens virke i fædrelandets tjeneste.

Et held for de to eksempler er ytringsfriheden og straffriheden for at ytre sig uden gnist af videnskabelig evidens. De får ikke øje på deres selvparodi, men bliver en del af aftenunderholdningen.

De er i familie med ”klimanægterne” og dem der på grund af viden om religiøse udsagns tomhed heldigvis kan henvise til ”tro” som moralsk legitimitet.

Bent Gregersen

Et par gode eksempler på homo sapiens arveegenskaber der fremmer reproduktionen ganske uden hensyn til artens tre hovedracer: den mongolide, den negroide og den europide og ligeglad med artens kulturelle fremtræden.

Nazisten fra Aalborg og modellen fra Norge er eksempler

Nazisten fra Aalborg beriger verden med belæringen om at de nazistiske gaskamre i deres udryddelseslejre ikke fandtes. Et af lejrene er nu museum der detaljeret beskriver lejrens virke i fædrelandets tjeneste.

Et held for de to eksempler er ytringsfriheden og straffriheden for at ytre sig uden gnist af videnskabelig evidens. De får ikke øje på deres selvparodi, men bliver en del af aftenunderholdningen.

De er i familie med ”klimanægterne” og dem der på grund af viden om religiøse udsagns tomhed heldigvis kan henvise til ”tro” som moralsk legitimitet.

Ivan Breinholt Leth

Én omvendt synder vækker større glæde i himlen end en mangfoldighed af retfærdige.

Bent Gregersen

Et par gode eksempler på homo sapiens arveegenskaber der fremmer reproduktionen ganske uden hensyn til artens tre hovedracer: den mongolide, den negroide og den europide og ligeglad med artens kulturelle fremtræden.

Nazisten fra Aalborg og modellen fra Norge er eksempler

Nazisten fra Aalborg beriger verden med belæringen om at de nazistiske gaskamre i deres udryddelseslejre ikke fandtes. Et af lejrene er nu museum der detaljeret beskriver lejrens virke i fædrelandets tjeneste.

Et held for de to eksempler er ytringsfriheden og straffriheden for at ytre sig uden gnist af videnskabelig evidens. De får ikke øje på deres selvparodi, men bliver en del af aftenunderholdningen.

De er i familie med ”klimanægterne” og dem der på grund af viden om religiøse udsagns tomhed heldigvis kan henvise til ”tro” som moralsk legitimitet.

Eva Schwanenflügel

@ Bent Gregersen
15. august, 2018 - 10:29

Bare lige for at få det på det rene :
Mennesket er homo sapiens alle til hobe, og kan således ikke inddeles i "racer".

Fra Wikipedia :

"Racelære var en pseudovidenskabelig disciplin der var vigtig i Europa i første halvdel af det 20. århundrede, og som forsøgte at inddele menneskeslægten i racer baseret på anatomiske og fænotypiske forskelle. Racelæren praktiseredes inden for den fysiske antropologi, som anvendte antropometriske klassifikationer af menneskekroppen som grundlag for at inddele mennesker i forskellige typer. Racelæren praktiseredes ofte sammen med politiske forsøg på at inddele mennesker i højere- og laverestående racer, normalt med de hvide europæere som det højeste stadie og andre folkeslag som laverestående - også i forbindelse med "racehygiejne", også kaldet eugenik, det politiske forsøg på at fjerne uønskede fænotyper fra en befolkning igennem kunstig udvælgelse".

Med andre ord, 'racelære' er forældet og misbrugt tankegods, der peakede under nazismen.