Læsetid: 7 min.

Polens opposition leder efter en magisk formel, der kan afsætte populisterne

Sidste sommers omfattende demonstrationer i Warszawa mod den polske regerings retsreform lignede lidt af en revolution. Men denne sommer er Polens øverste domstol alligevel kommet i hænderne på regeringspartiet PiS. Hvis oppositionen skal genvinde magten næste år, må den overtage nogle af populisternes ideer, mener to journalister fra henholdsvis den yngre og ældre generation af systemkritikere
De polske populister med Jarosław Kaczyński i spidsen (forrest i midten) giver folket, hvad de vil have – nemlig flere velfærdsprogrammer og et løfte om økonomisk tryghed – og får dem til at føle sig stolte af at være polakker. Det kan oppositionen lære meget af, mener to polske journalister fra henholdsvis den yngre og den ældre generation.

De polske populister med Jarosław Kaczyński i spidsen (forrest i midten) giver folket, hvad de vil have – nemlig flere velfærdsprogrammer og et løfte om økonomisk tryghed – og får dem til at føle sig stolte af at være polakker. Det kan oppositionen lære meget af, mener to polske journalister fra henholdsvis den yngre og den ældre generation.

Agencja Gazeta

20. august 2018

WARSZAWA – Hvad gør den politiske opposition i et EU-land, hvor regeringen har taget kontrol over de statslige medier og sat de uafhængige domstole ud af spillet?

Spørgsmålet trænger sig blandt andet på i Polen. 

Her er oppositionens måske alvorligste handicap, at det største oppositionsparti, Borgerplatformen, ikke har fremlagt en vision for landet, der adskiller sig fra perioden, inden regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og dets grundlægger, Jarosław Kaczyński, vandt magten i 2015.

»Borgerplatformen tror, det er tilstrækkeligt at slå til lyd for at afsætte PiS, genoprette l’ancien regime og annullere alle love, der er forfatningsstridige. De har endnu ikke forstået, at Polen er forandret, og at de må fremlægge en ny, sammenhængende vision for vort lands fremtid.«

Det siger Łukasz Pawlowski, chefredaktør for det liberale ugemagasin Kultura Liberalna.

Han tilhører en yngre generation af systemkritikere i Polen, der tænker optimistisk på fremtiden, og som tror på, at et flertal af polakkerne vil vælge demokrati og liberalisme frem for nationalisme og autokrati.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu