Nyhed
Læsetid: 2 min.

Putin til folket: Støt ’smertefuld’ pensionsreform for landets skyld

Den russiske regerings plan om at hæve pensionsalderen er så upopulær, at præsident Putin forleden måtte gå på tv og appellere direkte til russerne. Hvis I ikke accepterer reformen, risikerer landet et økonomisk kollaps
Russere demonsterer foran Dumaen i protest mod et forslag, der vil hæve pensionsalderen. Putin har på tv opfordret russerne til at acceptere den højere pensionsalder af hensyn til nationens sikkerhed og for de kommende generationers skyld.

Russere demonsterer foran Dumaen i protest mod et forslag, der vil hæve pensionsalderen. Putin har på tv opfordret russerne til at acceptere den højere pensionsalder af hensyn til nationens sikkerhed og for de kommende generationers skyld.

Sergei Chirikov

Udland
1. september 2018

Vladimir Putin har bedt det russiske folk om støtte til at hæve pensionsalderen. Hvis ikke regeringen handler nu, risikerer landet økonomisk kollaps og hyperinflation, ligesom selve nationens sikkerhed vil være truet, advarede præsidenten.

På direkte tv italesatte Putin-regeringens bebudede spareplan og forsikrede russerne om, at ingen ældre mennesker ville blive efterladt uden hverken pension eller job. Regeringen fremlagde sine planer om en reform af pensionssystem den 14. juni, samme dag som åbningskampen ved VM i fodbold, som Rusland var vært for. Siden da er Putins popularitet styrtdykket og har nu nået det laveste niveau i fire år.

Meningsmålinger viser, at cirka 90 procent af russerne er imod at hæve pensionsalderen. Landet over har demonstrationer samlet en usædvanlig bred samling af oppositionsgrupper.

I løbet af den 30 minutter lange tale gav Putin flere indrømmelser i forhold til regeringens oprindelige plan. Nu skulle pensionsalderen for kvinder blot hæves fra 55 til 60 år. Ikke til 63 år, som det hidtil har heddet.

»Vi har altid haft et særligt mildt syn på kvinder i vores land,« sagde præsidenten.

Regeringen vil fortsat hæve mændenes pensionsalder fra 60 til 65 år.

Præsidenten foreslog også en ny lov, der vil gøre det ulovligt for arbejdsgiverne at fyre medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen, ligesom der generelt skal slås hårdere ned på aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Putin understregede, at han altid har været modstander af »smertefulde« ændringer af pensionssystemet, og mindede russerne om, at han i 2005 lovede, at pensionsalderen ikke ville blive ændret, så længe han var præsident. Men »alvorlige demografiske problemer« har betydet, at der ikke er noget alternativ til at hæve pensionsalderen, som ellers har været uændret, siden den blev indført af Joseph Stalin.

Selv om den statslige pension i gennemsnit ikke beløber sig til mere end 1.250 kroner om måneden, udgør den en livline for mange russere, der ikke har pårørende, som kan forsørge dem.

Demografisk bombe

Tal fra den russiske regering viser, at den russiske befolkning skrumpede med 164.000 mennesker over de første seks måneder af 2018. I første halvår af 2017 faldt befolkningstallet med 119.000. Ifølge regeringens fremskrivninger kan der i 2044 være lige så mange pensionister som mennesker i arbejde, hvilket ville sætte de offentlige budgetter under massivt pres.

Lykkes det ikke at gennemføre pensionsreformen, vil det have katastrofale konsekvenser for økonomien, sagde Putin. Antallet af fattige vil stige, og regeringen vil ikke længere kunne garantere nationens sikkerhed.

Reformerne kommer ikke til at ramme ansatte i politiet og de statslige sikkerhedstjenester, hvis pensionsalder forbliver uændret. Det er ifølge iagttagere en kontroversiel beslutning.

»Hvis Kremls modstandere formår at udnytte det, kan det blive et alvorligt politisk nederlag for myndighederne,« vurderer den politiske konsulent Abbas Gallyamov.

Der er en udbredt utilfredshed med regeringens planer. Mange russere frygter, at de ikke lever længe nok til at nå pensionsalderen. For selv om den forventede levetid er stigende, er den fortsat meget lav. Særligt for de russiske mænd, som i gennemsnit bliver 66 år gamle. Det europæiske gennemsnit for mænd er 79 år.

Putin har nu forsøgt at fremstille den upopulære reform som et nødvendigt offer, der skal sikre de kommende generationers velfærd og velstand. »Det nemmeste og enkleste for den nuværende regering ville være slet ikke at gøre noget,« sagde han.

© Guardian og Information. Oversat af Mathias Sindberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her