Baggrund
Læsetid: 6 min.

En romababy lam for livet, en marokkaner tæsket ihjel, en malineser skuddræbt. Den racistiske vold vokser i Italien

Italien er ramt af stadig voldsommere racistisk vold, og landets nye regering angribes for at være medskyldig med sin indvandrerfjendske retorik, der har skabt en »hadsk atmosfære«. Kritikken er »nonsens«, siger højrelederen Matteo Salvini, hvis navn tre italienere netop råbte, da de skød mod to nigerianere
Diskoskasteren Daisy Osakue, som er født i Italien af nigerianske forældre, risikerer at gå glip af EM som følge af den skade, hun fik efter at være blevet angrebet. Italien har den seneste tid oplevet en stigning i racistisk motiveret vold.

Diskoskasteren Daisy Osakue, som er født i Italien af nigerianske forældre, risikerer at gå glip af EM som følge af den skade, hun fik efter at være blevet angrebet. Italien har den seneste tid oplevet en stigning i racistisk motiveret vold.

Allesandro Di Marco

Udland
7. august 2018

UDINE – Der skulle kastes et æg i hovedet på den 22-årige atletikstjerne Daisy Osakue, før debatten om racistisk vold for alvor eksploderede i Italien.

Siden den nye, stærkt indvandrerkritiske regering tiltrådte i starten af juni, har der ellers været adskillige hadangreb, som har været langt voldsommere. En 13 måneder gammel romapige, en mand fra Kap Verde, to nigerianere og flere andre er blevet skudt. Mange flere er blevet overfaldet, og nogle er dræbt.

Men det er Daisy Osakues skæbne, som for mange italienere har understreget problemernes omfang. For her er en ung kvinde, født og opvokset i Italien, der samtidig er en lovende atlet, som kæmper for sit hjemland i den azurblå landsholdstrøje. Og alligevel udsættes hun for racistisk vold.

Forrige søndag krydsede hun en vej i udkanten af den norditalienske by Torino, da en bil passerede tæt forbi hende. Et æg blev kastet ud af vinduet og ramte hende i ansigtet og skadede hendes øje.

Osakue er overbevist om, at hun blev angrebet på grund af sin sorte hudfarve.

»De gjorde det med vilje,« sagde hun til nyhedsbureauet Ansa. »De ville ramme mig, fordi jeg er en ung sort kvinde.«

»Heldigvis for mig var det blot et æg, men næste gang er det måske en sten,« sagde Osakue, der er født af immigranter fra Nigeria. Hun har en italiensk rekord i diskoskast, og stiller op for Italien ved europamesterskaberne i atletik senere i august.

Hun er ikke den eneste, der har været offer eller lever med frygt. Avisen Il Fatto Quotidiano har lavet et »kort over angreb«, som indikerer mindst ti voldsomme racistiske angreb alene i juli. En anden optælling viser, at der de sidste to måneder har været et voldeligt racistisk angreb hver anden dag i gennemsnit. 

Avisen La Repubblica skriver i en leder, at der er skabt en »hadsk atmosfære« i Italien mod flygtninge og migranter. Og specifikt én mand anses blandt stadig flere i Italien som ansvarlig for den udvikling, nemlig Matteo Salvini, lederen af det højrenationale parti Lega, der siden 1. juni har indgået i regeringskoalitionen.

»Salvini, Salvini«

Salvini, der ynder at citere Italiens tidligere diktator Benito Mussolini, blev valgt ved at spille hårdt på en frygt for udlændinge, og som indenrigsminister har han fortsat en stram indvandrerkritisk linje.

Han har bl.a. lagt op til massedeportationer for at stoppe det, som han har beskrevet som en organiseret invasion af fremmede, der kan føre til etnisk udrensning af italienerne. Han mener, at Italien er ramt af en ukontrolleret indvandring, der fører kaos, vrede, narko og vold med sig.

Daisy Osakue, der for nylig var næsten et år i USA, siger i interview med italienske medier, at hun er vendt tilbage til et Italien, »der har forandret sig« på ganske kort tid i mere racistisk retning. Og hun lægger en del af skylden på højrefløjens verbale angreb på de fremmede. »Selvfølgelig vil folk begynde at tro på det,« siger hun.

Nogle italienere føler sig angiveligt direkte inspireret af Salvinis linje. I juni skød tre unge fra en bil mod to nigerianere, der ventede ved et busstoppested. Ifølge italienske medier skulle de, samtidig med at de skød, have råbt: »Salvini, Salvini.«

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, udtrykte i sidste uge »dyb bekymring over det voksende antal angreb den seneste måned på migranter, asylansøgere, flygtninge og italienske statsborgere med anden etnisk baggrund«.

»Vi kan ikke acceptere denne eskalering af vold, som i alarmerende grad er racemæssigt motiveret,« siger UNHCR’s repræsentant i Sydeuropa, Felipe Camargo.

Salvini citerer Mussolini

Den kontroversielle højrenationale italienske indenrigsminister og vicepremierminister, Matteo Salvini, ynder at citere den tidligere italienske fascistiske diktator, Benito Mussolini. På 135-årsdagen for Mussolinis fødselsdag den 29. juli tweetede Salvini »tanti nemici, tanto onore«, en næsten ordret gengivelse af et berømt Mussolini-citat om den store ære i at have så mange fjender.

Det førte hurtig til anklager om, at Salvini flirtede med fascismens spøgelse i Italien.

Salvinis brug af citatet var en reaktion på en omfattende kritik af Salvinis hårde kurs overfor migranter. I forrige uge kaldte et førende katolsk tidsskrift, Famiglia Christiana, Salvini for en djævel i en stærk fordømmelse af hans indvandrerfjendske kurs. På tidsskriftets forside stod ordene »vade retro, Salvini«, en henvisning til ordene »vig bag mig, Satan«, som bruges til djævleuddrivelse.

Det er langt fra første gang, Salvini genopliver Mussolinis spøgelse. Det gjorde han bl.a. også, da han efter parlamentsvalget i marts risikerede at miste politisk indflydelse og truede med, at han sammen med sine støtter »vil gå mod Rom« – en frase, der i Italien vækker minder om Mussolinis »march mod Rom«, der i 1922 endte med at føre fascisterne til magten.

Og i løbet af regeringsforhandlingerne sagde Salvini »chi si ferma è perduto«, »den, der stopper, går fortabt« – et andet Mussolini-citat.

Racistisk spiral

Selvom politiet har sået tvivl om, hvorvidt angrebet på Osakue rent faktisk var racistisk motiveret, så har den politiske opposition brugt det som anledning til at komme med advarsler om racistisk vold.

»Problemet er, at der er en bekymrende racistisk spiral, der skal anerkendes og bekæmpes,« siger lederen af centrumvenstrepartiet Partido Democratico (PD), Maurizio Martina. Han mener, at regeringen er »medskyldig«, hvis den ikke modvirker problemet.

Den tidligere premierminister Matteo Renzi, også fra PD, siger, at de racistiske angreb nu udgør en »krisesituation«.

»Det er nu tydeligt, og det kan ingen benægte, specielt ikke hvis de sidder i regeringen,« mener Renzi.

Men det er nu alligevel det, som Salvini har forsøgt.

»Er der en racistisk krisesituation i Italien? Det er noget nonsens,« sagde han sidste mandag. Og i stedet for at forsøge at dæmpe spændingerne brugte han anledningen til at slå på en af sine kæpheste:

»Immigranter begår omkring 700 forbrydelser om dagen i Italien, hvilket er næsten en tredjedel af det totale antal. Og det er den eneste sande krisesituation, som jeg kæmper imod som minister.«

Angrebene på migranter og flygtninge har dog ikke kun fundet sted efter valget i Italien. Indvandrerproblematikken var også et eksplosivt emne før valget i marts, og ekstreme højrefløjsgrupper har før stået for voldelige racistiske angreb. Italienske medier rapporterede omkring valget, at indenrigsministeriet de fem foregående år havde registreret gennemsnitligt et angreb om ugen udført af stadig større nyfascistiske grupper.

Den store syndebuk

Paolo Zenarolla fra den kristne hjælpeorganisation Caritas fortæller, at migranter er blevet den store syndebuk i Italien.

»Migrationen får i den italienske debat skylden for næsten alle problemer, alt fra økonomiske problemer og arbejdsløshed til vold og voldtægter,« siger han.

Udviklingen bekymrer Abdul Salam Safari, der kom til den nordøstitalienske by Udine i 2015.

»Jeg kan se, at der er folk i Italien, der er vrede på flygtningene,« siger Safari, der har opnået flygtningestatus og nu studerer på universitetet i byen.

»De ser på os flygtninge, som om vi alle er ens. Hvis der er en migrant, der gør noget slemt, så bliver vi alle sammen anklaget og set som skyldige. Der bliver talt om os, som om vi alle er terrorister og kriminelle.«

Undersøgelser viser, at et flertal af italienere tror, at immigranter og flygtninge udgør 30 procent af den italienske befolkning, mens det reelle tal er otte procent, og at muslimer repræsenterer 20 procent, hvor det rigtige tal er fire procent.

Lega har specielt langet ud efter muslimer fra Mellemøsten, migranter fra Afrika og romaer – Salvini har annonceret, at han vil starte et romaregister og vil udvise alle ikkeitalienske romaer.

Den 17. juli blev netop en 13-måneder gammel romapige skudt med et luftgevær affyret af en italiensk mand fra hans balkon. Hun overlevede, men vil formentlig være lam resten af livet.

Tre dage senere blev en 22-årig kok fra Mali, der havde levet i Italien i fire år, skudt. Yderligere tre dage senere tæskede tre italienere en 19-årig senegaleser, mens de råbte:

»Din beskidte neger, tag tilbage til dit land.«

Adskillige andre er blevet skudt, og en marokkansk mand er blevet banket ihjel.

Selvom Salvini kritiseres for sin retorik, så nyder han selv og hans parti ifølge opinionsundersøgelser stadig større støtte i befolkningen. Og Luigi Di Maio, lederen af regeringskoalitionspartneren Femstjernebevægelsen, bakker op om Salvini, da han mener, at oppositionen misbruger voldssagerne til at angribe regeringen.

I et brev offentliggjort i avisen La Stampa skriver Daisy Osakue, at på trods af angrebet på hende, så »består min kærlighed til dette land«, og »jeg glæder mig til at tage landsholdstrøjen på igen«.

Men hun kommer alligevel med en formaning:

»Vi er ikke et land af racister, men vi er et land fuld af fordomme og generaliseringer, der udspringer af uvidenhed og ondskab.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Undersøgelser viser, at et flertal af italienere tror, at immigranter og flygtninge udgør 30 procent af den italienske befolkning, mens det reelle tal er otte procent, og at muslimer repræsenterer 20 procent, hvor det rigtige tal er fire procent."
De samme vildfarelser forekommer her i landet. Også her tror "folk", at der er langt flere mennesker med ikke-vestlig baggrund, end de reelle ca. 7-8 pct.
Men ellers - meget kan man sige om Mussolini, men racist, det var han ikke. De jødeforfølgelser, der fandt sted, skete som følge af tyskernes tvang, og først hen mod slutningen af krigen. Det er bemærkelsesværdigt, at der var flere jøder i det italienske fascistparti.

Vil det så også sige, at Macron er indvandrekritisk? Han har da fået lukket godt af med militær, bare lidt pudsigt, at ordet hæftes på den italienske regering, som der iøvrigt er stor interesse for, at få væltet.

Philip B. Johnsen

Hvis man vil forstå politik bag fascismen i Danmark og resten af EU, skal man se på de menneskeskabte klimaforandringer og økonomien i fortsat afbrænding af olie, gas og kul og klimaflygtninge i kølvandet på pengenes magt.

Syndebuk politik!

“Corporate statism or state corporatism is a political culture and a form of corporatism whose adherents hold that the corporate groupwhich is the basis of society is the state. The state requires all members of a particular economic sector to join an officially designated interest group.

Developed by Othmar Spann and Benito Mussolini.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corporate_statism

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt
Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

Fra link:
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

"Men i sidste ende er det et lands fører, som bestemmer politikken, og det er altid let at få folket med sig, hvad enten det nu er i et demokrati, et fascistisk diktatur, et parlament eller et kommunistisk diktatur. (...)også med stemmeret kan folket bringes til at følge førerens befaling. Det er ganske let.

Man behøver ikke at gøre andet, end at fortælle folket, at det bliver angrebet, og at udstille pacifisternes mangel på patriotisme og hævde, at de bringer landet i fare.

Disse metoder fungerer i ethvert land."

Hermann Göring, den 18. april 1946
Kilde: Gustave Mark Gilberts Nürnberger Tagebuch.

Philip B. Johnsen

(R)
Det bør huskes på, at Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, Danmark skaber i høj grad folkevandring til Norden ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden.

Danmark burde ikke indføre nye danske fascistiske, ‘flertal besluttede’ demokratiske lovlige love, som burka loven, ghetto og smykke loven.

Fra link:
»Når vi forsvarer en persons juridiske rettighed til at krænke en andens religion, er vi tilsvarende forpligtet til at bruge vores ytringsfrihed til at fordømme sådanne krænkelser. Og at stå skulder ved skulder med religiøse samfund, især religiøse mindretal, der er mål for sådanne angreb. Bare fordi man har ret til at sige noget, betyder det ikke, at vi andre ikke skal sige fra overfor dem, der vil krænke andre i ytringsfrihedens navn«

Citat Barack Obama til stor applaus fra de over 3.500 tilhørere."
Link: http://politiken.dk/udland/ECE2536977/obama-kraenkelse-af-religion-skal-...

Venstre og DF overvejer at indføre fængselsstraf (...) erstatning for burkabøder.

Fransk-algerisk rigmand bekræfter, at han betaler burkabøder, men det holder ikke i længden, mener DF og V.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/politik/rigmand-betaler-burkaboder-venstre-og-...

Thomas Østergaard

Guderne må vide hvordan en artikel om racistisk motiveret vold blev forvandlet til en klimadiskussion. I er en slags omvendt EB:Nationen, uden at det skal tolkes som en kompliment.

Jeg husker meget lignende artikler omkring Brexit og USA-valget. Naturligvis baseret på et noget anekdotisk grundlag, da der ikke er tilgængelig statistik grundlag at udtale sig på umiddelbart efter et valg.

Menøh, Information, hvordan er udviklingen i hadforbrydelser England og USA egentlig forløbet, nu hvor der er løbet noget statistisk vand under broen?

Jeg savner lidt den slags opfølgning på løseligt underbyggede påstande, både for at blive klogere på verden, og fordi man ellers kan efterlades med det indtryk at det væsentligste formål med artiklerne er at skamme folk man er ideologisk uenig med ud som barnemordere og voldsmænd.

Peter Fenger Lund, Kim Houmøller, Bjarne Frederiksen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I 1938 indførte Mussolini racelove Italien. Love som lignede Tysklands til forveksling. Fsscistpartiet havde faktisk haft jødiske medlemmer, men fra 1938 var det ikke en mulighed. Som i Tyskland fratog man muligheden for jøder udøve en række erhverv. Da Mussolini blev befriet i 1943 gik en sand klapjagt ind på jøder organiseret af fadcistiske grupper i den nordlige tyskbesatte debl af Italien. Om Mussolini personligt var antisemit er derfor ligegyldig. Lovgivningen var.

jens peter hansen

øv mine gamle fingre driller!