Læsetid: 6 min.

Ruslands civilsamfund står stærkere end nogensinde – så længe man holder sig fra politik

Den politiske frihed er under pres i Rusland, men på nogle områder blomstrer civilsamfundet som aldrig før. Så længe de frivillige bevægelser holder sig til enkeltsager og politisk ufarligt humanitært arbejde, kan de leve i fred
Meget tyder på, at det går den gale vej med hensyn til kårene for politisk aktivisme i Rusland. Her er det billeder fra en uautoriseret anti-Putin-demonstration i Moskva i maj måned

Meget tyder på, at det går den gale vej med hensyn til kårene for politisk aktivisme i Rusland. Her er det billeder fra en uautoriseret anti-Putin-demonstration i Moskva i maj måned

Victor Kruchinin

13. august 2018

Det er ikke ufarligt at demonstrere uanmeldt i Rusland. Men da det russiske underhus var ved at gøre det ulovligt for amerikanske par at adoptere russiske børnehjemsbørn, valgte ansatte på værestedet Marias Børn at møde op som privatpersoner.

»Vi stod med børnetegninger. Vi måtte jo ikke stå med plakater, fordi det var et uanmeldt møde. Når folk rullede bannere ud, blev de ført væk af politiet. Men os rørte de ikke,« husker fundraiser Natalja Khamsonova fra Marias Børn.

Rusland scorer dårligt på indeks over friheder og åbenhed. Landet er over de sidste ti år kravlet ti pladser ned på Freedom Houses opgørelser og ligger nu mellem Vietnam og Iran. I Cato Institutes frihedsindeks er Rusland fra 2014 til 2017 rykket fjorten pladser ned og deler nu pladsen som nummer 126 med Oman.

Alligevel har russerne ikke vendt samfundet ryggen. Tværtimod spirer frivilligheden i Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
Christian Skoubye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Interessant læsning! Men gør lidt af samme politiske apati sig ikke også gældende i Vesten? Hvordan ellers kan populistiske partier ellers få vind i sejlene?

Torben K L Jensen

Hvad gør et folk der ingen erfaringer har med demokrati - og de får de har er negative.
De gør som de russiske folk - finder sig en stærk man som faderfigur. Som Stalin og Putin.

Karsten Nielsen

I Danmark skal man også anmelde demonstrationer i forvejen - og man er i stor "fare" for at blive straffet, hvis man ikke anmelder. Sådan kan man "puste" tilstande op med sproget - ligesom man nemt kan udtrykke konklusioner som her: "Så længe de frivillige bevægelser holder sig til enkeltsager og politisk ufarligt humanitært arbejde, kan de leve i fred". Jeg vil hellere vide, hvilke kendsgerninger, der ligger bag sådanne formuleringer - end jeg vil se så generalisere konklusioner. Jeg tror simpelt hen ikke på dem. Endvidere kunne det være meget interessant at få at vide, hvem der står bag de nævnte "frihedsindexer" og hvilke frihedsidealer, der dybest set er tale om. Når der fx indgår "økonomisk frihed" som parameter - så er det jo ikke sikkert, at friheden for multinationale selskaber til ejendomsret i fattige lande medfører "frihed" for det store flertal i befolkningen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Harald Strømberg og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

At lade sig registrere som lobbyister for udenlandske magter er ingenlunde en russisk opfindelse:

- The Foreign Agents Registration Act (FARA) is a United States law passed in 1938 requiring that agents representing the interests of foreign powers in a "political or quasi-political capacity" disclose their relationship with the foreign government and information about related activities and finances.

https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Agents_Registration_Act

Jeg tænker det kun er et spørgsmål om tid, man skal ikke undervurdere det russiske folk, det har en revolutionær sjæl, og den reagere ikke undervejs som vi andre gør via valg og udskiftning af ledere, nej den reagere som en vulkan der pludselig og uventet går i udbrud.