Læsetid: 4 min.

Sanktionerne mod Iran har tydeligvis effekt – men hvad er det, USA vil opnå?

De økonomiske problemer vokser for den almindelige iraner, og nu er europæiske virksomheder også begyndt at pakke sammen i kølvandet på de amerikanske sanktioner. Men USA kan næppe tvinge det iranske regime til at skifte ideologi eller udenrigspolitik, vurderer Iran-eksperter
Siden USA trak sig ud af atomaftalen i maj har den iranske valuta, rialen, mistet 50 procent af sin værdi i forhold til dollaren, og alle priser er steget.

Siden USA trak sig ud af atomaftalen i maj har den iranske valuta, rialen, mistet 50 procent af sin værdi i forhold til dollaren, og alle priser er steget.

Arash Khamooshi

21. august 2018

Den danske virksomhed Haldor Topsøe, som fremstiller katalysatorer til den kemiske industri, stopper sine aktiviteterne i Iran fra november og ventes at skille sig af med i alt 200 ansatte. Det bekræfter virksomheden i en kortfattet mail til Information.

Danskerne følger i halen på schweiziske Stadler Rail, tyske Daimler og franske Total i rækken af europæiske virksomheder, som officielt er begyndt at pakke sammen i Iran af frygt for Det Hvide Hus’ sanktioner, som blev genindført i begyndelsen af august.

Og blandt iranerne svinder håbet dag for dag, siger Amir Hossein, en 35-årig datamatiker fra byen Mashad.

»Vores nation synker dybere og dybere hele tiden, og vi kvæles langsomt i dagligdagens udfordringer. Engang kunne vi gå i teateret, besøge venner eller familie andre steder i landet, men i øjeblikket handler det stort set kun om at skaffe mad på bordet og holde modet oppe,« siger Amir Hossein.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Christian Skoubye
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
Olaf Tehrani, Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Som altid"? Hmm

Som altid er det klart for en person som jeg, der læser, har læst og jeg er sikkert i fremtiden vil læse mig til at Iran som "nation synker dybere og dybere hele tiden".

Som altid de stakkels stakkels Iranere har det bare SÅ hårdt.

Som altid glem alt om Yemen, Chad, Burundi, Liberia eller for den sags skyld alle andre, de stakkels stakkels iranere der i 40 år har formået at stå overfor vestlig imperialisme skal peges fingre af.

Som altid er Iran dage hvis ikke sekunder fra implosion.

Som altid er Iranerne sanktioneret og snart kan de ikke mere. Som altid er det det værd at sanktionerer Iran. Som Madeleine Albright sagde da sanktionerne havde dræbt 300.000 irakiske børn, "It was worth it", selvfølgelig, som altid!

Som al universal tid, som al tænkt tid, som al joke tid. Tiden hvor nihilisme og overfladiske "farvet" tanker varer ikke for altid. Det viser sig at vestens videns imperialisme er ved at krakelere og disse artikler kan ses som en krampe øvelser i at fastholde status quo hvor vestlige medier dikterede realiteterne. Som altid, er blevet til en revolution blandt verdens befolkning der simpelthen har fået nok af al denne "altid".

Arash Shahr

John Andersen, Flemming Berger, Anders Graae og Brian Jensen anbefalede denne kommentar