Læsetid: 2 min.

Spanien er ny hoveddestination for flygtninge

EU-lande forsøger i stigende grad at kompensere for manglen på et fælles modtagesystem for flygtninge ved at forhandle om hver enkelt flygtningebåd
»Situationen omkring ngo-skibet Aquarius understreger spændingerne inden for EU på flygtninge- og migrantområdet. I juni blev EU-lederne enige om at oprette fælles modtagecentre, hvor man kan håndtere asylansøgninger. Ingen lande er dog endnu gået med til at oprette og huse disse centre.« skriver Martin Gøttske.

»Situationen omkring ngo-skibet Aquarius understreger spændingerne inden for EU på flygtninge- og migrantområdet. I juni blev EU-lederne enige om at oprette fælles modtagecentre, hvor man kan håndtere asylansøgninger. Ingen lande er dog endnu gået med til at oprette og huse disse centre.« skriver Martin Gøttske.

Yuan Yun Xinhua / eyevine

18. august 2018

Det er nu blevet tydeligt, at det var starten på et markant skifte i flygtningestrømmen mod Europa, da ngo-skibet Aquarius i juni forsøgte at finde en sikker havn for 630 flygtninge.

Den nytiltrådte højrenationale indenrigsminister i Italien, Matteo Salvini, som har stået for en hård kurs overfor migranter, lukkede for adgangen for Aquarius – og andre ngo-skibe, der redder flygtninge i Middelhavet. I stedet åbnede Spaniens helt nye premierminister, lederen af det spanske socialistparti, Pedro Sanchez, sit lands havne for skibet. Han ville slå en mere flygtningevenlig politik an og lægge afstand til det, hans udenrigsminister beskrev som Italiens »brutale isolationspolitik«.

Og nu er det ruten mod Spanien – og ikke Italien – der er hovedvejen til i Europa for flygtninge, der krydser Middelhavet. Mens antallet af flygtninge, som ankommer til Europa, generelt er faldende, så stiger tallet for Spanien. Ifølge FN er omkring 24.000 flygtninge og migranter kommet til Spanien via Middelhavet i år alene – næsten tre gange flere end sidste år.

Der er dog nu også tegn på, at den udvikling er ved at gøre Spanien lidt mindre entusiastisk i sin velkomst overfor flygtninge. Da Aquarius, der sejler for den franske organisation SOS Mediterranée, igen i denne uge søgte en havn til en ny gruppe flygtninge – denne gang 141 personer, hovedsageligt fra Somalia og Eritrea – tøvede Madrid i første omgang med at tage imod dem, da Italien og Malta havde nægtet skibet adgang.

Flygtningedebatten har tidligere fyldt meget lidt i Spanien, men landets mindretalsregering udsættes for voksende kritik for sin imødekommenhed overfor flygtninge.

Aquarius fik først lov til at komme i havn i Malta, da en aftale – anført af Spanien – blev indgået mellem fem EU-lande om at fordele flygtningene imellem sig. Spanien tog den største andel (60), mens Frankrig, Tyskland, Portugal og Luxembourg er gået med til at tage imod resten.

Det er en ny fremgangsmåde, der er opstået på grund af manglen på et fælles fungerende modtagesystem i EU. Det er femte gang siden juni, at enkelte EU-lande indbyrdes har forhandlet sig frem til en fordeling af flygtninge fra båd til båd.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, roser den seneste aftale om flygtningene på Aquarius, men efterlyser en permanent fælleseuropæisk løsning, som »skaber klarhed og forudsigelighed«. FN’s højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, sagde til de lande, der nægter at lade NGO-skibene komme i havn, at det er »forkert, farligt og amoralsk at lade redningsskibe drive rundt i Middelhavet, mens regeringer kappes om at tage mindst muligt ansvar«.

Situationen omkring Aquarius understreger spændingerne inden for EU på flygtninge- og migrantområdet. I juni blev EU-lederne enige om at oprette fælles modtagecentre, hvor man kan håndtere asylansøgninger. Ingen lande er dog endnu gået med til at oprette og huse disse centre.

Heller ikke EU’s kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, ser Aquarius-modellen som en bæredygtig løsning:

»Vi kan ikke læne os op ad ad-hoc-løsninger, men har brug for langsigtede løsninger. Det er ikke en eller nogle få medlemslandes ansvar, men i stedet EU som helhed.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu