Læsetid: 7 min.

’Min stedmor, min onkel, min tante, min kusine, min nevø, min bror. De sidder alle sammen i Kinas interneringslejre’

Politisk indoktrinering når nye højder i Kinas Xinjiang-provins. Antallet af indespærrede muslimske uighurer kan være over en million, lyder det fra FN-komité
Børn leger omkring en lokal politibetjent i den gamle bydel i Kashgar, der ligger i den fjerneste vestlige del af Xinjiang-provinsen tæt ved Kirgisistan. Den lokale muslimske uighurerbefolkning bliver truet og opdraget til at opgive dets kulturelle rødder.

Børn leger omkring en lokal politibetjent i den gamle bydel i Kashgar, der ligger i den fjerneste vestlige del af Xinjiang-provinsen tæt ved Kirgisistan. Den lokale muslimske uighurerbefolkning bliver truet og opdraget til at opgive dets kulturelle rødder.

Kevin Frayer

15. august 2018

36-årige Tahir Imin har ikke hørt fra sine slægtninge siden juni sidste år. Han bor i USA, men er kinesisk statsborger opvokset i Kinas vestlige Xinjiang-provins og tilhører den hovedsageligt muslimske minoritetsgruppe uighurerne.

Ligesom tusindvis af andre uighurer uden for landets grænser aner han ikke, hvor hans familiemedlemmer hjemme i Kina befinder sig. De er forsvundet ind i interneringslejre drevet af den kinesiske stat.

»Min stedmor, min onkel, min tante, min kusine, min nevø, min bror. I alt har jeg 12 familiemedlemmer i lejrene. De er helt normale og ordinære og ikke specielt religiøse eller indflydelsesrige. De er gode og ærlige mennesker, der ingen fjender har. Det handler ikke om ideologi, men om, at den kinesiske regering har faste mål for, hvor mange fra hver landsby eller egn, der skal i lejrene. Det er helt tilfældigt. Det kan ske for alle, der ikke har kontakter, der kan beskytte dem,« siger Tahir Imin.

Hans slægtninges skæbne er tæt forbundet med det kinesiske kommunistpartis seneste forsøg på at opnå total kontrol over uighurerne og andre muslimske mindretal i Vestkina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Den monokulturelle tankegang breder sig. Gid kineserne ville forstå, hvor ødelæggende den er - også for dem selv. Kina ville uden tvivl kunne klare sig udmærket uden at behøve at undertrykke tibet og uighurerne.

Desværre har den imperalistiske praksis så længe været en slange ved verdenssamfundets bryst. Mere eller mindre skjulte interventioner og magtovertagelser af suveræne stater hærger og kan også tilskrives andre stormagter end kina. Dette indskrænkede livssyn gøder jorden for vores undergang.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Diktatorer forstår kun magtens sprog; kontrol, frygt, undertrykkelse & vold. De forstår åbenbart ikke rigdommen i den kulturelle mangfoldighed.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Der er vist ret mange gode grunde til at have et vågent øje med muslimske separatister.
Måske er det blot rettidig omhu.
Nabolandenes ragnarok skræmmer.
Kulturel mangfoldighed -ja tak - men det er vist ikke kultur at sprede død og ødelæggelse.

Anders Olesen

Jørgen Wind-Willassen, skal din kommentar forståes således, at du mener, det er i orden at undertrykke præventivt på baggrund af religion? Det lyder ret uhyrligt i mine ører.

@Jørgen

Jamen du må være ekspert på forholdene, ”enlighten” os endelig…
”Terror”kortet er efterhånden ret slidt, skal vi ikke hellere belyse den kinesiske stats undertrykkelse og voldelige forsøg på at ændre demografi og kultur i Xinjiang, som årsag til urolighederne?

Randi Christiansen

Kina - too big to nail - vestens egen imperialistiske, grådige, udbyttende, selviske, intervenerende adfærd og paranoide militære oprustning rammer os lige i nakken - kan ikke pege ad nogen uden at fremstå totalt hyklerisk. Hvad er der blevet af fredsaktivismen?