Baggrund
Læsetid: 4 min.

Svenskerne bekymrer sig om klima, men partierne halter efter

Det svenske valg er den første store test på, om den varme sommer i Europa har påvirket vælgerne. Omfattende skovbrande har fået svenskerne til at tale mere om klimaforandringer, og Miljöpartiet er rykket væk fra spærregrænsen. Men de øvrige partier taler endnu kun om klima, når de bliver spurgt
Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ved Aftonbladets partilederdebat i Stockholm. Klimaforandringerne skræmmer ham ikke, sagde han ved debatten. 

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ved Aftonbladets partilederdebat i Stockholm. Klimaforandringerne skræmmer ham ikke, sagde han ved debatten. 

Ritzau Scanpix

Udland
29. august 2018

»Har du klimaangst?« spørger tv-værten og kigger op på hver af de otte partiledere.

Miljöpartiets leder, Gustav Fridolin, hiver promte det grønne, håndformede papkort op som bekræftende svar på spørgsmålet.

Jimmie Åkesson, lederen af det fremstormende højrefløjsparti, Sverigedemokraterna (SD), vifter det røde kort højt op over hovedet. Han frygter ikke klimaforandringerne. Overhovedet.

Mandag aften – to uger før rigsdagsvalget den 9. september – havde den svenske avis Aftonbladet inviteret til to timers partilederdebat i Stockholm. I lange perioder var klima og miljø i centrum for debatten, og det afspejlede det skifte, der er sket i den politiske samtale i Sverige.

Nogle ser derfor det svenske valg som den første test på, om den varme europæiske sommer vil afspejle sig i, hvor vælgerne sætter deres kryds. I Sverige har den varmeste juli nogensinde målt, en landsdækkende tørke og omfattende skovbrande over hele landet tilsyneladende brændt sig fast i folks bevidsthed.

»Dagsordenen er forandret sammenlignet med, hvordan det så ud, da vi kiggede frem mod valget i juni måned. Der var ingen som forudså, at miljøspørgsmålet ville få denne betydning,« siger David Ahlin fra analyseinstituttet Ipsos til Dagens Nyheter.

Fremgang for Miljöpartiet

I en nylig måling fra Ipsos vægter vælgerne miljø og klima (23 procent) næsten lige så højt som indvandring (25 procent) og kriminalitet (24 procent), når de bliver spurgt til valgets tre vigtigste emner.

Til sammenligning var det i juni kun 15 procent af svenskerne, der angav miljø og klima som vigtigt.

Samtidig er Miljöpartiet rykket længere frem i de svenske meningsmålinger. Ifølge de nyeste tal fra det svenske valgbarometer val.digital, der anvender data fra en lang række meningsmålingsinstitutter, står Miljöpartiet lige nu til 5,7 procent efter i årevis at have ligget omkring spærregrænsen på fire procent.

Trods Miljöpartiets fremgang synes flere af de borgerlige partier ikke at bide på klimahypen. Under mandagens valgdebat forsøgte partileder Gustav Fridolin blandt andet at rette skytset mod Kristendemokraternas leder, Ebba Busch Thor.

»Du har ikke et eneste forslag i dit valgmanifest for at møde klimaudfordringerne,« sagde Fridolin til Thor, der svarede, at svenskere ikke havde brug for mere af Fridolins »miljøplakatpolitik«.

Jimmie Åkesson kunne heller ikke dy sig for at forklare seerne, hvordan Miljöpartiets klimapolitik ifølge ham rammer almindelige svenskere på pengepungen.

»Din politik gør det dyrere at tage bilen på arbejde og i daginstitution for at hente sine børn, dyrere at tanke og dyrere at flyve,« sagde Åkesson.

Miljøpopulisme

I det hele taget kniber det for de øvrige partier med at gribe momentum, siger Mattias Söderberg, der er klimarådgiver for Folkekirkens Nødhjælp og tæt følger svensk miljø- og klimapolitik.

»Det virker, som om flere partier ganske enkelt ikke har haft fingeren på pulsen og udnyttet, at vælgerne bekymrer sig mere om de her ting efter den sommer, vi har haft. Hverken Socialdemokraterna eller partierne i den borgerlige alliance taler ofte om klima på eget initiativ. Kun når de bliver spurgt ind til det af medierne,« siger Mattias Söderberg, der sammenholder situationen i Sverige med den i Danmark.

»Hvor selv et borgerligt parti som Venstre gør meget for at sælge sig selv som et grønt parti, så virker det, som om Moderaterna (det største borgerlige parti i Sverige, red.) er mere optaget af at snakke om sikkerhed og tryghed.«

Omvendt står SD temmelig alene med deres velkendte klimaskepsis, og flere partiledere har med åbenlys fornøjelse fremhævet, hvordan SD-leder Jimmie Åkesson tidligere har foreslået, at Sverige trækker sig ud af Parisaftalen.

Åkesson har for sin part beskyldt Miljöpartiet for at slå politisk plat på sommerens skovbrande.

»At lave politik ud fra, hvordan vejret ser ud en enkelt sommer, er simpelthen ikke seriøst,« sagde Jimmie Åkesson under et valgmøde i byen Sölvesborg tidligere på måneden.

»Det var der ingen, der gjorde sidste sommer, hvor det var betydeligt koldere. Og når man som Miljöpartiet lover bedre vejr, hvis du stemmer på dem, så må jeg kalde det populisme.«

Flere højreorienterede stemmer mener, at medierne bevidst har sat klima på dagsordenen for at redde Miljöpartiet fra at falde under spærregrænsen. Dick Erixon, der er chefredaktør for det SD-ejede netmedie Samtiden, har bedt de svenske vælgere om ikke at lade »sig narre af mediernes kampagnejournalistik«.

»Klimaet kan ikke påvirkes effektivt af Rigsdagen, hvor meget journalister og miljøforkæmpere end ønsker det. Migrationen, og den voksende usikkerhed, den skaber, kan parlamentet til gengæld påvirke direkte efter valget,« skriver Erixon i et indlæg.

Den indvandringskritiske kandidat for Moderaterna, Ann Heberlein, tweetede tidligere i august, at selvom den tørre sommer havde givet store problemer, så »skabte det ikke nogen klimakrise«.

»Det er for tidligt at proklamere verdens undergang. Jeg foreslår, at storbyjournalisterne bearbejder deres klimaangst et andet sted end i spalterne. Deres fokus begynder at blive lettere parodisk,« skrev Ann Heberlein.

Andreas Gustavsson, der er chefredaktør for Dagens ETC og skriver om klimaforandringer, giver ikke meget for påstandene om, at medierne skulle være på Miljöpartiets side.

»Jeg mener, man skal være forsigtig med at bidrage til de konspirationsteorier om, at medierne forsøger at fordunkle virkeligheden. Mediernes opvågning i klimaspørgsmålet kommer først i 11. time, når man oplever konsekvenserne af den globale opvarmning på egen hånd. Så at påstå, at mediernes agenda er at redde Miljöpartiet, fordi de skriver om klimaet, er absurd,« siger Andreas Gustavsson.

Serie

Valg i Sverige

Sverige er et radikalt politisk eksperiment, hvor multikultur, statsfeminisme og hyperindividualisme er et ideal for nogle, men et skræmmebillede for andre. Sverige er også et land, hvor en polariserende kulturkamp er på sit højeste, og Riksdagsvalget den 9. september bliver en afgørende test på, hvilket land Sverige vil være i fremtiden. Information undersøger eksperimentet og de idealistiske svenskere i en ny serie op til valgdagen.

Seneste artikler

 • På den svenske valgdag flyttede vi til byen, hvor hele Sverige bor

  15. september 2018
  Der ligger 89 steder i Sverige, der hedder Fagerhult. På den svenske valgdag flyttede Information til én af dem og mødte drømme om jordskredsvalg, en klimaprædikant og en motorgal makker på en crosser
 • Sverigedemokraterna gled i deres egen jordskredssejr

  13. september 2018
  At den forventede og meget omtalte jordskredssejr til Sverigedemokraterna udeblev, har også en mindre omtalt årsag. Meningsmålingerne overvurderede partiet voldsomt, og var med til at gøre det, der er en klar sejr, til en lunken fornøjelse
 • Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

  11. september 2018
  Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her