Læsetid: 11 min.

»Sverige er i splid med sig selv«

En uge med bilbrande har sat yderligere i gang i debatten om det svenske valgs vigtigste tema: udlændingepolitikken. Alligevel er det trods politikernes omfattende stramninger lykkedes aktivister at få politikerne til at give amnesti til unge, uledsagede flygtninge og splitte den borgerlige blok. Det viser, at mange svenskere har svært ved at opgive billedet af sig selv som åbne og tolerante
Sibghataullha Amini er en af de unge afghanske flygtninge, der har fået afslag på asyl og nu som tusindvis af andre uregistrerede lever i en gråzone i det svenske samfund. Politikerne har imidlertid besluttet at give en betinget amnesti til 9.000 uledsagede flygtningebørn- og unge. Men om det bliver Aminis mulighed for at blive i Sverige er dog langtfra sikkert.

Sibghataullha Amini er en af de unge afghanske flygtninge, der har fået afslag på asyl og nu som tusindvis af andre uregistrerede lever i en gråzone i det svenske samfund. Politikerne har imidlertid besluttet at give en betinget amnesti til 9.000 uledsagede flygtningebørn- og unge. Men om det bliver Aminis mulighed for at blive i Sverige er dog langtfra sikkert.

Peter Nygaard Christensen

18. august 2018

Røntgenbillederne af Sibghataullha Aminis knæ viste, at han var under 18 år. Men billederne af hans tænder bestemte hans skæbne. De svenske asylmyndigheder mente, at tandsættet afslørede, at han var over 18 år, og så fik den uledsagede flygtningedreng fra Afghanistan afslag på asyl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Aagaard
  • Kim Folke Knudsen
  • David Zennaro
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Kim Folke Knudsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Hvad er det der forhindrer Sibghataullha Aminis i at tage til Afghanistan og slås for ordentlige forhold i sit eget land?

Kim Houmøller, Georg Kallehauge, Hans Aagaard, Erik Jakobsen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Henrik Brøndum

Enig i dit standpunkt. Man skal ikke kunne lyve sig til asyl ved at lade som om, at du er under 18 år.

Men bemærk dillemaet vi skal leve med ved udvisningen af den unge mand fra Afghanistan.

»Det er ikke noget alternativ for mig at rejse tilbage. Jeg ved ikke, hvad min familie og min landsby vil sige, hvis jeg vendte tilbage. Jeg vil hellere prøve at komme til et andet land, for eksempel Tyskland, Danmark eller Frankrig, hvis jeg ikke kan blive her,« fortæller Sibghataullha Amini på hakkende svensk over en kop te på en café på Linköpings hovedstrøg. Citat slut.

Det valg må vi så leve med mener jeg. Ret skal være ret og asyl skal søges på et sandfærdigt grundlag.

Den danske dækning af den svenske valgkamp virker nærmest som om Danmark og danskerne skal retfærdiggøres sig selv og vores restriktive udlændingepolitik. Der er ingen oprigtig interesse for at dykke ned i de svenske partiers debat og se på nuancerne. Det smitter også af på den iøvrigt gode artikel her, hvor hovedkilden er en politisk kommentator Torbjörn Nilsson ved Expressen. Som om Expressen og en politisk kommentator alene var et sandhedsvidne i Sverige ?. Kan danske journalister ikke finde ud af at tage hinsidas og opsøge forskellige kilder i Sverige ? altså leve med svenskerne for at blive kloge på, hvad der er så anderledes end her i det konforme Danmark, hvor vi for længst har lukket af for alt syd for Middelhavet.

Den danske dækning af den svenske valgkamp afslører, hvor forskellige vi er Danmark og Sverige, danskerne og svenskerne.

Følg med i vores Grannlands valgkamp også i spørgsmål, som ikke handler om Integration.

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4657&grupp=24115

Henrik Brøndum

Kære Kim Folke Knudsen

Jeg tror nu ikke afghanere er mere hjerteløse end alle andre folkeslag, vil en familie eller en landsby ikke tilgive en ung mand en bommert, måske ikke i dag så i morgen?

Kim Folke Knudsen

Kære Henrik Brøndum

Ja jeg er helt enig med dig. Den unge mand bliver ikke modtaget hjemme med en lukket dør. Det tror jeg ikke vil ske. Han skal nok falde til i det hjemland, som han kommer fra.

Eva Schwanenflügel

@ Henrik Brøndum og Kim Folke Knudsen

Der findes mangfoldige skæbner hos de afghanske flygtninge. En af dem er fx denne :
"Ehsan Hosejni kom også alene til Sverige. Han tilhører den forfulgte befolkningsgruppe hazaraerne i Afghanistan, og fik asyl i Sverige."

Udover at der er ildesete og forfulgte mindretal i Afghanistan, som lever fra hånden til munden i illegale lejre udenfor byerne, hvor de hvert sekund risikerer at blive overfaldet, bestjålet, voldtaget eller dræbt, er Afghanistan et klan-samfund.
Over 70% af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.
Her er du intet uden en familie med en patriark i spidsen, der sørger for din sikkerhed.
Er du af en eller anden grund blevet sparket ud eller truet med æresdrab, er der ingen kære mor længere.
Du kan ikke vende tilbage til landet, for det første du bliver spurgt om i lufthavnen er : "Hvem er din familie". Alle kender alle.
Og din familie vil slå dig ihjel ved stening uden at tøve et sekund, hvis du har vanæret dem.
For eksempel ved at nægte at gifte dig med én, din far har udpeget til dig.
Du kan ikke gemme dig eller forsvinde nogen steder.
Alle byer, landsbyer, ørkenområder og bjerge er kontrolleret af en klan-leder eller af taliban.

Og afghanerne vil slet ikke have flygtningene retur. Medmindre de da kompenseres i stor stil økonomisk. Men en regering kan jo ikke gå med til at betale korrupte krigsherrer for at komme af med sine flygtninge..

Problemet er stort, for de afghanske flygtninge har brændt alle broer, da de forlod landet.
Nogle var tvunget, idet de var truet på livet.
Men for de der måtte vende tilbage ved tvangsudsendelser, er der kun et kort liv med den visse død i sigte.
Det er derfor, de afghanske flygtninge finder sig i de "umenneskelige forhold" (Inger Støjbergs egne ord), på udrejsecenter Sjælsmark.
Og derfor de afghanske flygtninge i Sverige ligeledes er desperate.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Eva Schwanenflügel

Så må flygtningene jo slå sig sammen og kæmpe for deres rettigheder i Afghanistan, de kan starte med at lave deres egen klan.

Rikke Nielsen

Jeg tror nogle danskeres behov for at sammenligne sig med svenskerne beror sig på skam; et behov for at finde en ydre undskyldning for, at de skammer sig over det, de er blevet. Og det synes jeg egentlig er positivt ift. alternativet, hvor der er lukket helt ned for evnen til selvrefleksion og følelse - for
når vi når dertil, er vi virkelig fucked.

Ole Frank, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"Jeg tror nogle danskeres behov for at sammenligne sig med svenskerne beror sig på skam; et behov for at finde en ydre undskyldning for, at de skammer sig over det"

Jeg synes virkeligt at det er synd for dem at de har behov for at føle skam. Heldigvis er det ikke os alle der har det behov.

Michael Boe, Hans Aagaard og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Henrik Brøndum
18. august, 2018 - 14:21:
"Så må flygtningene jo slå sig sammen og kæmpe for deres rettigheder i Afghanistan, de kan starte med at lave deres egen klan."

Rejs du selv til Afghanistan og lav en højskole, Henrik.
Hvor svært kan det være at civilisere barbarerne ?!?

Peter Beck-Lauritzen, David Joelsen, Kim Folke Knudsen, Ole Frank, Rikke Nielsen, Christel Gruner-Olesen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Har folk ikke tit skrevet at Afghanerne selv skal klare deres problemer ?
Vesten skal i hvert fald ikke blande sig.

Så nytter det ikke at man samtidig mener at folk skal flygte derfra; Så løser man jo ingen problemer.

Eller forstiller man sig at de har ressourcerne skal flygte fra afghanistan og samtidig skal Vesten sende penge og eksperter ned til barbarerne ?

Der findes ingen lette løsninger; Hverken åbne porte for alle, eller naive forestillinger om at penge til det korrupte styre i Kabul vil løse noget.

CH det samme kunne man sige om de jødiske flygtninge fra Østereuropa og Tyskland. Hvilket man jo også gjorde i udstrakt grad.

Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Folk der flygter fra sindsyge regimer så som teokratier, har min fulde forståelse.
Jeg ville gøre det samme.

Afghanistan har været i kaos stort set siden 1919 hvor landet opnåede selvstændighed. Under Talibans terrorregime, hvor sportstadions kun blev brugt til steninger og andre former for henrettelser, hvor kvinder blev fornægtet alt og tvunget i Burka, var det et rent helvede.

Så intervenere Vesten efter 9/11,, hvilket medførte enorm kritik. Afghanerne skal selv have lov til at løse deres problemer, blev der naivt sagt.

Afghanerne flygter stadig da religiøse galninge og korrupte klanledere styrer med hård hånd.
Det med at de selv kan løse problemerne tror ikke mange på mere.

Men skulle man stadig tro på at"barbarerne" vil afgive magten, så dur det ikke at modtage de ressourcestærke afghanere i Vesten.

Rikke Nielsen

@ Henrik Brøndum
18. august, 2018 - 14:21:
"Så må flygtningene jo slå sig sammen og kæmpe for deres rettigheder i Afghanistan, de kan starte med at lave deres egen klan."

Naiviteten i din udtalelse minder mig om Marie Antoinettes påståede udtalelse om, at folket jo bare kan spise kage, når nu de mangler brød.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Rikke Nielsen.

Betyder det så at du har opgivet håbet for Afghanistan ?
At Vesten skal optage alle de afghanere der har ressourcerne til at kæmpe sig vej hertil ?

Kim Folke Knudsen

Kære Eva

19 August 2018 kl 14:08

Tak for at du deler din omfangsrige information om de unge afghanske drenge og piger, som kommer til Europa som uledsagede flygtningebørn.

Jeg anfægter ikke din viden og troværdigheden af denne.

Men et eller andet sted er vi nød til at have asylregler i det her land. Hvis vi vælger at give alle ophold af humanitære hensyn, så går der ikke lang tid inden DF og Nye Borgerlige har over 40% af stemmerne måske absolut flertal.

Se lige syd for grænsen, hvor AFD nu for alvor er ved at få vinde i sejlene og hvis de kommer til magten, så ser Forbundsrepublikken Tyskland ikke ud som det demokrati der er nu fra 1949-2018.

Se til Sverige hvor den nyttige danske presse jubler over Sverigesdemokraternes fremgang. De kan næsten ikke få hænderne ned i bare vild jubel over, at nu ser Sverige ud til at lære af LEX DANMARK. Bare luk hele landet af for alle udlændinge og sørg for at udskamme dem, så de resterende af sig selv rejser hjem, hvis de kan rejse hjem og hvor er hjem, når du har brune øjne palæstinensiske forældre og er født i Danmark.

Ethvert parti er nød til at tage bestik af denne udvikling og på en eller anden måde skabe sikkerhed for at landets befolkning ikke føler sig overladt til en ukontrolleret og ureguleret strøm af fremmede, som med mere og mindre tydeligt asylgrundlag ønsker at tage ophold her i landet.

Det er en balancegang, som optager alle i det her land borgere og partier. Det er det som vi strides om i de her spalter. Er Socialdemokraterne gået for vidt med deres åbning overfor DF i denne sag ?

Det Radikale Venstre støtter ikke uhæmmet indvandring og ureguleret asyltilstrømning, men vi vil gerne have renset asylpolitikken for de mest nedrige og nedværdigende forslag, som kun har et formål at skræmme andre mennesker væk fra Danmark for bestandig.

Derfor væk med følgende bl.a.

Smykkeloven.
Danmarks nej til at modtage kvoteflygtninge.
De lave integrationsydelser.
Ghettoplaner, hvor mennesker trues med nedrivning af deres bolig og tvangsforflytning.

Der er sikkert flere forslag, som der skal ryddes op i end nævnt her, hvis vi kan få et andet lidt mere humanitært indstillet flertal.

Carsten Hansen

Rikke Nielsen.

Hvis Afghanistan skal have en chance, så må de ressourcestærke blive og kæmpe for det.
Vesten må jo ikke blande sig.

Mener man dog at Afghanistan er fortabt, så bør alle der kan, flygte til vesten hvor vi bør tage imod dem.
Helt uden regler om asyl.
Det er ikke holdbart.

Carsten Hansen

Vi har hørt sangen mange gange.

"Libyerne skal selv løse deres problemer og selv ønske demokrati"
"Syrerne skal selv løse deres problemer og selv ønske demokrati"
"Irakerne skal selv løse deres problemer og selv ønske demokrati"
"Afghanerne skal selv løse deres problemer og selv ønske demokrati"

Og dette er da også at foretrække i stedet for Vestlig indblanding.
Desværre er det en lang sej kamp der ikke løses ved at folk flygter ud af landet.

Og forøvrigt er jeg enig med Kim Folke i at der skal optages kvoteflygtninge igen og at en del af de tåbelige stramninger bør fjernes.
Men asylregler er et must. De facto-flygtninge bør vi hjælpe men antallet er af betydning.. Så bekvemmeligheds- og fattigdimsflygtninge kan vi desværre ikke lukke ind. Et signal om at gøre dette, vil betyde 0 chancer for "Røde" regeringer i al fremtid.

Carsten Hansen

http://nyheder.tv2.dk/udland/2018-08-22-svensk-tv-fremlaegger-tabubelagt...

Hvad skal man oplyse om Og hvor stort er omfanget ?
Er tallene store eller er det blot et mindre problem ?

Et splittet Sverige går til valg, præget at usikkerhed , Tager politikerne problemerne alvorligt eller .skruer nogen problemerne i vejret ? Skjules der ting for at vildlede og forgøgle befolkningen fred og harmoni eller forsøges det dramatisere unødigt ?

58 % voldtægtsforbrydelser begået at 10 % af en befolkningsgruppe; Er det en korrekt måde at opgive tal på ?.