Baggrund
Læsetid: 3 min.

Systematiske bilafbrændinger i Sverige er set før. Men ikke under en valgkamp

Bilafbrændinger er et tilbagevendende fænomen i Sverige, men den opmærksomhed de nuværende i Vestsverige får under valgkampen afspejler landets labile politiske situation og en splittet befolkning
Statsminister Stefan Löfven taler med medierne foran de afbrændte biler efter at have holdt møde med politiet i Göteborg.

Statsminister Stefan Löfven taler med medierne foran de afbrændte biler efter at have holdt møde med politiet i Göteborg.

Henrik Brunnsgard/TT

Udland
16. august 2018

Hvorfor brænder bilerne i Sverige? Fordi der er valgkamp, ræsonnerer mange svenskere i kølvandet på de mere end 90 bilafbrændinger i udsatte boligområder i Vestsverige.

Og selv om politiet onsdag ifølge svenske medier anholdte tre mistænkte for bilafbrændinger, hvoraf en var udrejst til Tyrkiet, er der i skrivende stund ikke sluppet noget ud om de mistænkte maskerede unge mænds identitet eller motiv.

Det afholder selvfølgelig ikke debatsverige fra at spekulere. Under en koncert i Malmö fortalte sangerinden Silavana Imam, at det måtte være Sverigedemokraterna eller den højreradikale Nordiske Modstandsbevægelse, der stod bag brandene i Göteborg. Mens den liberale debattør Fredrik Segerfeldt mente, at det var yderligtgående venstreorienterede, der ville fremprovokere en reaktion ved at sætte gang i gaderne.

Men også den politiske redaktør på den delvist LO-ejede avis Aftonbladet spekulerede ligesom Centerpartiets retsordfører på de sociale medier i, hvorvidt brandene var organiseret for at påvirke valgkampen.

Selv statsminister Stefan Löfven (S) kommenterede begivenhederne i et valgprogram i Sveriges Radio:

»Det ser jo næsten ud som en militær operation,« sagde han.

Og Sverigedemokraterna, de konservative Moderaterna og Kristdemokraterna var hurtige til at sponsorere valgannoncer på Facebook med udgangspunkt i de brændende biler.

Tendens

Uanset motivet udstiller de mange spekulationer et Sverige, hvor tryghed og kriminalitet står højt på vælgernes dagsorden. Men også et Sverige, som står mere splittet i opfattelsen af, hvilket land Sverige er og skal være, end tidligere.

Det giver en særlig stemning ved dette års riksdagsvalg, hvor dramatiske begivenheder som klimaforårsagede skovbrande eller påsatte bilbrande konstant sætter fokus på eller ligefrem øger landets labile politiske situation.

Hvis det viser sig at være unge frustrerede mænd – med indvandrerbaggrund – der står bag bilafbrændingerne, er det imidlertid ikke første gang, det sker. For præcis to år siden hærgede påsatte bilbrande Malmö, som avisen Sydsvenskan opgjorde til over 100 på bare halvanden måned. Stockholm var oppe på cirka 50 lignende brande.

Dengang forklarede John Östh, forsker i migration og befolkningsgeografi ved Uppsala Universitet, til Berlingske Tidende, at bilafbrændinger er blevet et tilbagevendende og accelererende fænomen i de større svenske byer i sommermånederne.

Ofte med unge indvandrermænd fra udsatte boligområder som ildspåsættere i en »ond spiral, hvor kampen om mediernes opmærksomhed« ifølge forskeren giver tendensen et ekstra nøk opad.

Og man må sige, at opmærksomhedsvinduet står pivåbent lige nu i Sverige, hvor også danske og andre udenlandske medier rapporter intenst om udviklingen med de mange påsatte brande.

Begrebet ’Last night in Sweden’, der henviser til præsident Donald Trumps tweet om et påstået terrorangreb i Sverige, bliver da også brugt flittigt på de sociale medier. Kaos i Sverige er altid godt nyt for indvandrerkritikere og ’realister’ i udlændingedebatten.

Gavner SD

Hvis det viser sig, at unge svenskere med anden etnisk baggrund har gemt sig bag maskerne, er én ting sikkert.

Så vil svenske politikere – ikke mindst socialdemokrater, sverigedemokrater og konservative, der kæmper om magten under et valg, hvor intet er givet og ingen blokke ser ud til at få flertallet efter valget – intensivere kappestriden om at love mere sikkerhed og politi, selv om debatten om lov og orden umiddelbart ventes at gavne Sverigedemokraterna mest.

Partiet står i forvejen til næsten at fordoble sin stemmeandel ifølge meningsmålingerne, men er på det seneste gået lidt i stå i deres ellers uafbrudte stigning. Også Moderaterna er glade for temaer om lov og orden, mens Socialdemokraterna forsøger at tale om velfærd frem for skattelettelser.

Endelig vil venstrefløjen forsøge at holde fast i debatten om, at de udsatte boligområders problemer handler om fattigdom og papirløse, afviste asylansøgere, der lever et kummerligt liv i Sveriges ghettoer.

Naturligvis bryder ingen sig om bilafbrændinger. Men mange har en dagsorden, der fremmes af ild i gaderne.

Serie

Valg i Sverige

Sverige er et radikalt politisk eksperiment, hvor multikultur, statsfeminisme og hyperindividualisme er et ideal for nogle, men et skræmmebillede for andre. Sverige er også et land, hvor en polariserende kulturkamp er på sit højeste, og Riksdagsvalget den 9. september bliver en afgørende test på, hvilket land Sverige vil være i fremtiden. Information undersøger eksperimentet og de idealistiske svenskere i en ny serie op til valgdagen.

Seneste artikler

 • På den svenske valgdag flyttede vi til byen, hvor hele Sverige bor

  15. september 2018
  Der ligger 89 steder i Sverige, der hedder Fagerhult. På den svenske valgdag flyttede Information til én af dem og mødte drømme om jordskredsvalg, en klimaprædikant og en motorgal makker på en crosser
 • Sverigedemokraterna gled i deres egen jordskredssejr

  13. september 2018
  At den forventede og meget omtalte jordskredssejr til Sverigedemokraterna udeblev, har også en mindre omtalt årsag. Meningsmålingerne overvurderede partiet voldsomt, og var med til at gøre det, der er en klar sejr, til en lunken fornøjelse
 • Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

  11. september 2018
  Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

Cui bono - bortset fra tabloidpressens paparazzier?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Arne Lund og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Grethe Preisler: Cui bono? Tja, mon Sverigesdemokraterne har en ungdomsafdeling?

Grethe Preisler

@Hans Larsen
Hvad ved jeg? Jeg kender ingen 'under cover-agenter' på nogen af siderne i den konflikt. Men det er da lidt påfaldende, at den accelererer så voldsomt lige op til et riksdagsvalg.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Hans Larsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Man kan roligt antage at der er tale om utilpasset unge med mellemøstlig baggrund. Havde det været andre der var pågrebet, så havde de svenske myndigheder indkaldt til stort anlagt pressemøde. Som det er nu så ønsker myndighederne blot at dysse det ned.
Helt dumme er de svenske borgere dog ikke, de har gennemskuet at tavshed om tilhørsforhold og etnicitet er det samme som mellemøstlig baggrund.

Thomas Poulsen, Per Torbensen, Hans Aagaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Referat-afsnittet om 'debatsverige' giver Rokokoposten hvinende baghjul. Men artiklens egen startopstilling af et præmis om, at bilafbrændinger er så god en gammel svensk tradition som majstang, gør den uheldigvis til en del af komikken selv.

Peter Beck-Lauritzen

Ja, så sloges partierne indbyrdes og bruger deres krudt på det, alt imens frygt og uro blomstrer. At der holdes lav profil, er godt, for vandaler og terrorister skal ikke have publicity.
Politikkerne bør enes om nogle uddannelses- og beskæftigelses tiltag, så disse vandaler får positiv tidsfordriv, med efterfølgende hjemsendelse, for at deltage i opbygningen af deres krigshærgede hjemland. Kunne migranter brænde biler af for to år siden, kan de vel også nu. De har sikkert udstået deres straf nu og er klar igen! Lignende er set her til lands.

Fristende at tænke, at der er Sverigesdemokraterne, der selv har gjort dette - de er jo dem, der profiterer mest at en voksende utryghed. Men også ekstreme muslimske miljøer kan se deres fordel derved, fordi det vil være med til at polarisere forholdet mellem folk med ikke-vestlig baggrund og gammelsvenskere, skabe mere had og uforsonlighed - og det er jo lige netop det farvand hvor fx Hitz-prut-Sangria, Kaldet til Islam m.fl. fisker.

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Frederik Rytzel, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Der er stor sandsynlighed for at det er unge indvandrermænd. Det er også en meget velforberedt og koordineret aktion, og den bilbrændings aktion er styret af Islamisk stat eller tilsvarende fundamentalistisk islamisk gruppe. Det er helt sikkert også for at påvirke det svenske valg, så de svenske højre populister Sverigesdemokaterna får et godt valg. Det er ikke tilfældigt, at denne store aktion netop sker i Sverige kort før Rigsdagsvalg. Jo større disse partier som Dansk Folkeparti og Sverigsdemokraterne bliver, jo mere bevæger samfundene sig væk retsstater, demokrati, menneskerettigheder, og der indføres de-facto racisme mod muslimer som burkaforbud, og det er præcis hvad Islamiske stat gerne vil vise.
I Danmark er vi jo meget længere fremme med at nedbryde de demokratiske værdier og de borgerlige partier som jo også inkludere Social demokraterne danser efter Islamisk stats pibe hver gang indføre ny de-facto racistisk regulering og Inger Støjberg og Islamisk stat kan fejre det med kage.
Måske er det også det Mette-Line Thorups, jeg læser det bare ikke så tydeligt.

Morten Balling

Man kan spekulere til hovedet falder af, over alle mulige hypoteser, men man kan også læse den her (som selvfølgelig kan være skrevet af en SD'er ;)

https://www.vlt.se/artikel/vastmanland/vasteras/klart-som-fan-att-vi-tar...

Frederik Rytzel, Hans Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den 7 November 1938 myrdede den unge tysker af jødisk tro Herschel Grynszpan den tyske diplomat Ernst von Rath i Paris. Det var reaktionen på Herschels oplevelser i Tyskland, hvor hans familie var blevet deporteret og udsat for pøbelens had og hetz vendt mod jøderne. Et stort antal jøder af polsk herkomst var blevet deporteret til Tysklands grænse til Polen med henblik på udvisning. De var strippet for alle værdier. Kun en kuffert intet mere måtte de tage med på tvangsrejsen ud af Tyskland. Polen ville kun nødtvungent lukke jøder ind. Mange blev efterladt i ingenmandsland uden mad, drikke og uden en eneste mønt.

Et desperat træk var mordet på den tyske diplomat, som kom lige i rette tid for NSDAP. Partiet nærmest ventede på anledningen til at sætte yderligere skub i undertrykkelsen, røveriet og fordrivelsen af Jøderne i Tyskland.

Den 9. November 1938 en skammens dag i tysk historie gik den nationalsocialistiske pøbel amok med politiets og brandvæsenet som passive tilskuere. Synagoger butikker privat ejendom blev brændt ned til grunden og/eller smadret. Mange jøder omkom som følge af optøjer og overfald.

Den nye onde tid var indvarslet med mordet på Ernst von Rath og Krystalnatten. Det var et forvarsel om at værre tider var på vej for de forfulgte jøder.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht