Læsetid: 3 min.

Systematiske bilafbrændinger i Sverige er set før. Men ikke under en valgkamp

Bilafbrændinger er et tilbagevendende fænomen i Sverige, men den opmærksomhed de nuværende i Vestsverige får under valgkampen afspejler landets labile politiske situation og en splittet befolkning
Statsminister Stefan Löfven taler med medierne foran de afbrændte biler efter at have holdt møde med politiet i Göteborg.

Statsminister Stefan Löfven taler med medierne foran de afbrændte biler efter at have holdt møde med politiet i Göteborg.

Henrik Brunnsgard/TT

16. august 2018

Hvorfor brænder bilerne i Sverige? Fordi der er valgkamp, ræsonnerer mange svenskere i kølvandet på de mere end 90 bilafbrændinger i udsatte boligområder i Vestsverige.

Og selv om politiet onsdag ifølge svenske medier anholdte tre mistænkte for bilafbrændinger, hvoraf en var udrejst til Tyrkiet, er der i skrivende stund ikke sluppet noget ud om de mistænkte maskerede unge mænds identitet eller motiv.

Det afholder selvfølgelig ikke debatsverige fra at spekulere. Under en koncert i Malmö fortalte sangerinden Silavana Imam, at det måtte være Sverigedemokraterna eller den højreradikale Nordiske Modstandsbevægelse, der stod bag brandene i Göteborg. Mens den liberale debattør Fredrik Segerfeldt mente, at det var yderligtgående venstreorienterede, der ville fremprovokere en reaktion ved at sætte gang i gaderne.

Men også den politiske redaktør på den delvist LO-ejede avis Aftonbladet spekulerede ligesom Centerpartiets retsordfører på de sociale medier i, hvorvidt brandene var organiseret for at påvirke valgkampen.

Selv statsminister Stefan Löfven (S) kommenterede begivenhederne i et valgprogram i Sveriges Radio:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Lise Lotte Rahbek
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

@Hans Larsen
Hvad ved jeg? Jeg kender ingen 'under cover-agenter' på nogen af siderne i den konflikt. Men det er da lidt påfaldende, at den accelererer så voldsomt lige op til et riksdagsvalg.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Hans Larsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Man kan roligt antage at der er tale om utilpasset unge med mellemøstlig baggrund. Havde det været andre der var pågrebet, så havde de svenske myndigheder indkaldt til stort anlagt pressemøde. Som det er nu så ønsker myndighederne blot at dysse det ned.
Helt dumme er de svenske borgere dog ikke, de har gennemskuet at tavshed om tilhørsforhold og etnicitet er det samme som mellemøstlig baggrund.

Thomas Poulsen, Per Torbensen, Hans Aagaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Referat-afsnittet om 'debatsverige' giver Rokokoposten hvinende baghjul. Men artiklens egen startopstilling af et præmis om, at bilafbrændinger er så god en gammel svensk tradition som majstang, gør den uheldigvis til en del af komikken selv.

Peter Beck-Lauritzen

Ja, så sloges partierne indbyrdes og bruger deres krudt på det, alt imens frygt og uro blomstrer. At der holdes lav profil, er godt, for vandaler og terrorister skal ikke have publicity.
Politikkerne bør enes om nogle uddannelses- og beskæftigelses tiltag, så disse vandaler får positiv tidsfordriv, med efterfølgende hjemsendelse, for at deltage i opbygningen af deres krigshærgede hjemland. Kunne migranter brænde biler af for to år siden, kan de vel også nu. De har sikkert udstået deres straf nu og er klar igen! Lignende er set her til lands.

Fristende at tænke, at der er Sverigesdemokraterne, der selv har gjort dette - de er jo dem, der profiterer mest at en voksende utryghed. Men også ekstreme muslimske miljøer kan se deres fordel derved, fordi det vil være med til at polarisere forholdet mellem folk med ikke-vestlig baggrund og gammelsvenskere, skabe mere had og uforsonlighed - og det er jo lige netop det farvand hvor fx Hitz-prut-Sangria, Kaldet til Islam m.fl. fisker.

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Frederik Rytzel, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Der er stor sandsynlighed for at det er unge indvandrermænd. Det er også en meget velforberedt og koordineret aktion, og den bilbrændings aktion er styret af Islamisk stat eller tilsvarende fundamentalistisk islamisk gruppe. Det er helt sikkert også for at påvirke det svenske valg, så de svenske højre populister Sverigesdemokaterna får et godt valg. Det er ikke tilfældigt, at denne store aktion netop sker i Sverige kort før Rigsdagsvalg. Jo større disse partier som Dansk Folkeparti og Sverigsdemokraterne bliver, jo mere bevæger samfundene sig væk retsstater, demokrati, menneskerettigheder, og der indføres de-facto racisme mod muslimer som burkaforbud, og det er præcis hvad Islamiske stat gerne vil vise.
I Danmark er vi jo meget længere fremme med at nedbryde de demokratiske værdier og de borgerlige partier som jo også inkludere Social demokraterne danser efter Islamisk stats pibe hver gang indføre ny de-facto racistisk regulering og Inger Støjberg og Islamisk stat kan fejre det med kage.
Måske er det også det Mette-Line Thorups, jeg læser det bare ikke så tydeligt.

Kim Folke Knudsen

Den 7 November 1938 myrdede den unge tysker af jødisk tro Herschel Grynszpan den tyske diplomat Ernst von Rath i Paris. Det var reaktionen på Herschels oplevelser i Tyskland, hvor hans familie var blevet deporteret og udsat for pøbelens had og hetz vendt mod jøderne. Et stort antal jøder af polsk herkomst var blevet deporteret til Tysklands grænse til Polen med henblik på udvisning. De var strippet for alle værdier. Kun en kuffert intet mere måtte de tage med på tvangsrejsen ud af Tyskland. Polen ville kun nødtvungent lukke jøder ind. Mange blev efterladt i ingenmandsland uden mad, drikke og uden en eneste mønt.

Et desperat træk var mordet på den tyske diplomat, som kom lige i rette tid for NSDAP. Partiet nærmest ventede på anledningen til at sætte yderligere skub i undertrykkelsen, røveriet og fordrivelsen af Jøderne i Tyskland.

Den 9. November 1938 en skammens dag i tysk historie gik den nationalsocialistiske pøbel amok med politiets og brandvæsenet som passive tilskuere. Synagoger butikker privat ejendom blev brændt ned til grunden og/eller smadret. Mange jøder omkom som følge af optøjer og overfald.

Den nye onde tid var indvarslet med mordet på Ernst von Rath og Krystalnatten. Det var et forvarsel om at værre tider var på vej for de forfulgte jøder.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht