Nyhed
Læsetid: 1 min.

Tilliden til Argentinas peso er flosset

Den argentinske økonomi fortsætter med at skrante, efter regeringen har anmodet om forudbetaling af IMF-lån
Udland
1. september 2018

Det har ikke været nogen nem uge for den argentinske præsident, Mauricio Macri.

Efter han onsdag annoncerede på tv, at han havde anmodet Den Internationale Valutafond, IMF, om at fremskynde udbetalingen af det planlagte lån på 50 milliarder dollar til Argentina, reagerede verdensmarkedet skånselsløst.

Værdien af den argentinske peso faldt med syv procent på én dag, så en dollar nu koster 34 peso – mere end dobbelt så meget som ved årets begyndelse. Dermed overhaler pesoen den tyrkiske lira som den valuta, der har præsteret værst på de internationale finansmarkeder i år, skriver Financial Times.

Macri havde givetvis håbet, at udsigten til, at dele af det rekordstore IMF-lån kunne blive udbetalt, ville bidrage til at genoprette investorer og almindelige argentineres tillid til, at han er den rette præsident til at tæmme landets inflation og genoprette pesoens værdi.

»Over den seneste uge har vi set udtryk for faldende tillid på markederne, specielt hvad angår vores finansieringskapacitet i 2019,« sagde Macri onsdag som forklaring på anmodningen til IMF. Han bidrog imidlertid selv til usikkerheden ved ikke at komme nærmere ind på, hvornår udbetalingen vil finde sted eller hvilket konkret beløb, der er tale om. Det hjalp heller ikke Macri, at der gik ni timer, inden IMF’s direktør, Christine Lagarde, rakte hånden frem og bekræftede, at man var i færd med at »revurdere indfasningen af låneprogrammet«, der blev indgået i tilbage i juni.

Udsigten til IMF-lånet fik allerede dengang argentinere til at gå på gaden og demonstrere landet over mod de spareplaner, IMF stillede som modkrav til lånet. Mange argentinere ser IMF som en af hovedskurkene bag statsbankerotten i 2001-2002, hvor millioner sank ned i dyb fattigdom, og arbejdsløsheden rundede 20 procent.

Flere større fagforbund har ifølge Reuters allerede annonceret strejker senere på måneden som reaktion på udsigten til nye budgetstramninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her