Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trafikdrab antænder studenteroptøjer i Bangladesh

Ungdommen er gået på gaden i Bangladeshs hovedstad Dhaka, efter to studerende i forrige weekend blev kørt ned af en bus. Det har ført til voldsomme sammenstød med politiet, der har rettet vandkanoner, gummikugler og tåregas mod demonstranterne. Protestbevægelsen er kommet til at handle om mere end trafiksikkerhed
En fotograf bliver angrebet under studenteroptøjerne i Dhaka den 5. august, efter en bus kørte ind i en gruppe studerende og dræbte to.

En fotograf bliver angrebet under studenteroptøjerne i Dhaka den 5. august, efter en bus kørte ind i en gruppe studerende og dræbte to.

Ritzau Scanpix

Udland
11. august 2018

I forrige weekend kørte en bus ind i en flok studerende i Bangladeshs hovedstad Dhaka. To mistede livet, adskillige blev såret og ulykken udløste protester, hvor titusinder af unge bangladeshere oversvømmede gaderne. Demonstranterne kræver, at myndigheder iværksætter initiativer for at forbedre trafiksikkerheden – ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO dør der over 3.000 mennesker om året i trafikken i det sydøstasiatiske land. 

Optøjerne, som snart har stået på i to uger, har også ført til voldelige sammenstød med ordensmagten. Vandstråler, gummikugler og tåregas er regnet ned over de utilfredse unge, der har svaret tilbage ved at sætte ild til busser og forsøge at blokere trafikken i den travle hovedstad. Blandt andet ved at sætte afspærringer op, hvor kun brandbiler og ambulancer fik lov at passere.

Mere end 100 demonstranter er meldt skadet i kampene med politiet.

Søndag udtrykte FN’s lokale koordinator i Bangladesh, Mia Seppo, sin bekymring på Twitter, hvor hun blandt andet skrev, at FN er foruroliget over den rapporterede politivold mod børn og unge demonstranter.

»De unges bekymringer om trafiksikkerhed er legitime, og der er brug for en løsning i en megaby som Dhaka,« skrev Mia Seppo.

Også menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har kritiseret de bangladeshiske myndigheder for at arrestere de demonstrerende studerende og tilmed journalister, som dækker begivenheder, i stedet for at rejse tiltale mod dem, der »ulovligt angriber de protesterende studerende.«

»Den bangladeshiske regering bør sikre, at ordensmagten respekterer de grundlæggende menneskerettigheder, når det kommer til brug af magt, herunder i spredning af demonstrationer,« skriver Human Rights Watch.

Begrænser mobiladgang

Amnesty International har ligeledes påtalt regeringens håndtering af situationen.

Den anerkendte fotograf og aktivist Shahidul Alam blev søndag aften pågrebet i sit hjem efter han i et interview på Al Jazeera sagde, at demonstrationerne handlede om andet og mere end trafiksikkerhed. Han kaldte blandt andet regeringen »korrupt« og anklagede politiet for at opfordre »væbnede bander til at nedkæmpe ubevæbnede studerende, der blot ønsker sikre veje«.

Flere øjenvidner hævder, at medlemmer fra ungdomsafdelingen af regeringspartiet Awami League har angrebet demonstranter og journalister med køller og macheter. Omvendt påstår premierminister Sheikh Hasina, at oppositionen udnytter demonstrationerne til at vende folkeopinionen imod regeringen op til parlamentsvalget i december.

Myndighederne har forsøgt at stoppe demonstranterne ved at begrænse mobiladgang til internettet for at forhindre de unge i at kommunikere via sociale medier. Og en del af de anholdte – herunder Alam – er tiltalt for overtrædelser af den kontroversielle paragraf 57 i landets informations- og kommunikationsteknologilov, som gør det muligt at retsforfølge folk, der deler »korrumperende« eller »uanstændigt« materiale på internettet. En gummiparagraf, som ifølge Humans Rights Watch »gentagne gange er blevet brugt til at retsforfølge dem, der kritiserer regeringen«.

I et forsøg på at imødekomme de studerendes bekymringer har regeringen foreslået en ny lov, der blandt andet indeholder dødsstraf for bevidste påkørsler med døden til følge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her