Læsetid: 6 min.

Trump ville erstatte Bibelen med ’Art of the Deal’ – og fire andre afsløringer i ny realitybog

Omarosa Manigault Newman, tidligere rådgiver for Det Hvide Hus, fortæller i ny erindringsbog om tæt samarbejde mellem Trump-staben og Fox News. Og om hvordan Trump angiveligt foreslog at aflægge den præsidentielle ed med hånden på sin egen bog i stedet for Bibelen. Her er bogens væsentligste anklager
Omarosa Manigault Newman (på billedet bag Donald Trump), der er tidligere rådgiver for Det Hvide Hus, har i en erindringsbog fremlagt en række anklager mod præsidenten.

Omarosa Manigault Newman (på billedet bag Donald Trump), der er tidligere rådgiver for Det Hvide Hus, har i en erindringsbog fremlagt en række anklager mod præsidenten.

Pablo Martinez Monsivais

15. august 2018

Omarosa Manigault Newman kender Donald Trump helt tilbage fra deres fælles tid i reality-tv. Nu har hun på ny bevist sit talent for drama ved at udgive en sønderlemmende insider-beretning om sin tid i Det Hvide Hus.

Hun stod i spidsen for at nå ud til afroamerikanere under Trump-valgkampagnen i 2016, og dernæst var hun den højest placerede afroamerikaner i hans stab, indtil hun pludselig forlod jobbet i december sidste år.

Hendes bog Unhinged (’Sindsforvirret’) udkom tirsdag og udstiller den amerikanske præsident som en selvretfærdig, mandschauvinistisk racist, der har sagt N-ordet »flere gange« på bånd.

I sin tid på tv-showet Lærlingen tog Omarosa Manigault Newman skurkerollen på sig, og i 2015 lavede hun selv koblingen mellem Trumps tv-karriere og hans præsidentkandidatur:

»Når en stor reality-tv-stjerne ligger i spidsen for den republikanske nominering, kan du ikke adskille de to ting. Dette er det nye reality.«

Hendes erindringer giver et glimt af et reality-tv-kandidatur og -præsidentskab fyldt med kaos, egoer, destruktive magtkampe og løgnagtighed.

Det Hvide Hus’ pressesekretær, Sarah Sanders, kalder det en bog »fyldt med løgne og falske beskyldninger«.

»Det er trist, at en utilfreds tidligere medarbejder forsøger at profitere på disse falske anklager,« har hun sagt.

Her er bogens væsentligste påstande.

Indsættelsen: Bibelen eller ’Art of the Deal’?

Barack Obama svor den præsidentielle ed ved Bibeler, der har tilhørt Abraham Lincoln og Martin Luther King Jr. Men selv om det er almen praksis, er det ikke obligatorisk for amerikanske præsidenter at bruge en Bibel. Omarosa Manigault Newman hævder, at Trump overvejede at blive taget i ed ved sin egen bestsellerbog.

»Han spurgte mig: ’Omarosa, hvad siger du til, hvis jeg bliver taget i ed på ’The Art of the Deal’?’« skriver Omarosa Newman, der selv er ordineret præst.

»Jeg sagde: ’I stedet for Bibelen?’«

»Ja. ’The Art of the Deal’ er en bestseller! Det er alle tiders største forretningsbog. Det er på den måde, jeg skal lave gode aftaler for landet. Tænk bare på, hvor mange eksemplarer jeg ville sælge – måske en mindeudgivelse i anledning af indsættelsen?!«

Newman siger, at hun bad ham om at glemme det og aldrig nævne det for nogen.

»Vi lo. Han ville have mig til at tro, at han lavede sjov.«

Hun tilføjer, at Trump, der nyder stor opbakning blandt kristne evangelister, ingen viden har om Bibelen.

»For ham kunne det lige så godt være en mursten af papir.«

Om Donald Trumps forhold til sin datter Ivanka

Det er ikke svært at gætte, hvilket barn der er den amerikanske præsidents favorit.

»Jeg har sagt, at hvis ikke Ivanka var min datter, ville jeg måske date hende. Er det ikke forfærdeligt?« lyder et berømmet citat fra 2006.

Omarosa Manigault Newman har oplevet forholdet tæt på.

»Så længe jeg har kendt Trump, har jeg set den måde, han krammer, rører og kysser Ivanka på; den måde, hun kalder ham far. For mig at se går deres forhold til grænsen for passende far-datter-adfærd og hopper lige hen over den,« skriver hun.

Trump »begærer« sin datter, mens Ivanka omvendt udnytter sin status som »fars lille pige« til at få sin vilje. I modsætning til hendes offentlige image har Ivanka et utroligt grimt sprog, skriver Omarosa Manigault Newman.

Hun mindes, hvordan musikeren Gene Simmons – en af Trumps venner – talte åbent om Ivanka til et selskab, »mens han stirrede åbenlyst på hendes bryster«: »Hun er en meget, meget smuk og tiltrækkende ung kvinde, som jeg ser frem til at lære meget bedre at kende, hvis I med al respekt forstår, hvad jeg mener,« mens Trump ifølge bogen æggede ham til at fortsætte.

Om Trumps aftale med ejeren af National Enquirer, David Pecker

David Pecker, der er chef for American Media, Inc, herunder tabloidavisen National Enquirer, er under føderal efterforskning for at have opkøbt en historie med henblik på at begrave den. Det drejer sig om Karen McDougal, den tidligere Playboy-model, der angiveligt har haft en affære med Trump.

Omarosa Newman har sin egen Pecker-historie. Efter at hendes bror Jack var blevet myrdet i oktober 2011, talte hun ved hans begravelse uden at vide, at National Enquirer havde sendt en journalist, »en sort kvinde, der udgav sig for at sørge«, som citerede fra Newmans tale til en artikel, som hun fik til at ligne et »eksklusivt interview«.

Newman hyrede advokater for at lægge sag an, men fik ifølge bogen et opkald fra Trump: »Omarosa, du er nødt til at droppe den retssag mod Enquirer. David Pecker er min nære ven. Jeg har talt med ham, og han er villig til at samarbejde med dig. Hvad vil du have?«

Trump forhandlede et forlig på plads og en aftale om et job til Newman som Vestkyst-redaktør for American Media, Inc. Hun har læst journalistik på universitetet og var tiltrukket af udsigten til at rejse, til et kontor og en redaktion af fotografer og journalister – og af at gøre hendes gamle mentor en tjeneste.

Men hun har siden fortrudt.

»Når jeg tænker over det nu, er jeg overrasket over, at jeg var involveret i den slags lyssky aftaler. Men jeg havde været i Trump-kulten i næsten et årti, og på det tidspunkt var jeg med hele vejen.«

Da hun forlod Det Hvide Hus, traf Omarosa Manigault Newman et andet valg, skriver hun. Trumps svigerdatter, Lara Trump, tilbød hende 15.000 dollar om måneden for at arbejde på hans genvalgskampagne i 2020, men kontrakten ville forbyde hende nogensinde at tale om Trump-familien.

»Jeg afviste tilbuddet. Jeg var færdig med Trumpworld.«

Fox News bestemmer

Det rigtige samarbejde op til 2016-valget var ikke med russerne, men med Fox News. Vi vidste i forvejen, at præsidenten giver de fleste af sine interview til den konservative tv-kanal, og hans tweets er ofte afledt af noget, han har set i tv-programmet ’Fox & Friends’.

Omarosa Manigault Newman giver yderligere dokumentation for det tætte forhold, der går tilbage til valgkampen i 2016.

»En udvalgt skare i Trump-kampagnen modtog daglige e-mails direkte fra en producer hos Fox News, som opsummerede dagens nyheder, gav forslag til talepunkter og spinmuligheder og tilbød ressourcer,« skriver hun.

En typisk e-mail fra Fox News indeholdt en komplet udskrift af en nylig Hillary Clinton-tale og en sekund-for-sekund-analyse »med specifikke forslag til, hvad man skulle svare hende, linje for linje«.

Den daglige kommunikation mellem Det Hvide Hus og Fox News er fortsat frem til i dag, og Trump får talepunkter af mediet, tilføjer hun.

»Der er også nogle hos Fox News, der taler direkte med holdet af rådgivere hver eneste dag.«

Alle præsidentens mænd (og kvinder)

Omarosa Manigault Newman antyder, at præsidentens syn på sin stab ofte er lidet flatterende. Da Ivanka Trump begyndte at date Jared Kushner, spurgte hun sin far, hvad han tænkte om ham.

»’Han virker lidt sød,’ sagde han og brugte sit eget udtryk for ’homoseksuel’,« skriver Omarosa Newman.

Bag deres ryg kalder præsidenten uddannelsesminister Betsy DeVos ’Ditzy DeVos’ (skøre DeVos) og justitsminister Jeff Sessions for ’Benjamin Button’ efter filmen om en dreng, der bliver født med en gammel mands udseende.

Trump har tidligere nægtet at have sammenlignet Sessions med den gamle, skaldede, nærsynede tegneseriefigur Mr. Magoo.

Omarosa Manigault Newman beskriver, hvordan Det Hvide Hus’ tidligere kommunikationschef Hope Hicks var »ude, hvor hun ikke kunne svømme«, hvorfor hun var uvillig til at give interview. Men:

»Trump har en forkærlighed for smukke kvinder.«

Hun mindes også, hvordan præsidenten skældte ud på daværende chefstrateg Steve Bannon i et lokale fyldt med mennesker, da Bannon kiggede på Time Magazine-forsiden af sig selv under overskriften »Den Store Manipulator«. Trump sagde:

»Han tror, at han er en manipulator? Han tror, han er så f*** klog? Han tror, ​​han kan manipulere mig? En idiot! Et røvhul!«

En af de mest interessante karakterer i bogen er vicepræsident Mike Pence. Der er flere henvisninger til, hvordan han måske kan være en præsident på spring, i hvert fald ifølge hans egen stab. Men indtil videre er han loyal over for Trump med en religiøs iver.

Det kom blandt andet til udtryk i forbindelse med det omdiskuterede indrejseforbud for overvejende muslimske lande:

»På disse møder forsvarede Mike Pence Trump og sagde: ’Gud beder mig om at støtte præsidenten. Gud fortæller mig, at jeg er her for at tjene.’ De højere magter dirigerede ham til at enes med Trump om hvad som helst.«

Omarosa Manigault Newman beskriver også, hvordan Pence »stirrede tilbedende« på Trumps baghoved i en hel time under en tale til Kongressen.

»Alle de ledende medarbejdere mente, at Mike Pence var en lidt for servil vicepræsident. Det virker indlysende, at han var for perfekt til at være ægte.«

© The Guardian og Information

Oversat af Emil Rottbøll

’The Russia Hoax’ argumenterer for, at Hillary Clinton brød loven, da hun oprettede en privat mailserver – men at politisk allierede embedsfolk fik hende ud af kniben. Bagefter fortsatte deres fordækte rænkespil, da de omgik loven for at ødelægge Donald Trump.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Det ser ud til, at Trump er ikke blot et problem for USA, men for Verden.
Hvorledes kan han få frie tøjler til at lægge sig ud med hvem som helst?
Han respekterer intet overhovedet og holder ikke det han selv siger. Total kaos?

Eva Schwanenflügel

En noget sladdervorn boganmeldelse.
Men intet i den overrasker mig det mindste..

Per Klüver, Karsten Aaen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar